donderdag 29 september 2011

Almenar de Soria - al-Manarah


Provincie: Soria
Regio: Castilië en León
Comarca: Campo de Gómara
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: al-Manarah ("de minaret")
Mark:
Kurah:
Taifa:

970: In dit jaar wordt melding gemaakt van een kleine gemeenschap van mozaraben en muladies in Almenar (nu Almenar de Soria).

10de eeuw: Het kasteel dateert uit deze eeuw.

1082: "El Cid" ofwel Rodrigo Díaz de Vivar († 1099) verslaat in de Slag bij Almenar namens al-Mu'tamin van Zaragoza een gecombineerd leger van de heersers van Valencia (emir Abu Bakr ibn Abd al-Aziz), Lleida (al-Hayib), Aragón (Sancho Ramírez) en Barcelona (Raymond Berengerius II), Berga en Cerdenya (Willem Raymond I), de heren van Besalu, Ampurdán (Ampurias), Roussillon en Carcassonne. Aanleiding was de ruzie tussen al-Mu'tamin en zijn broer al-Hayib. Het kasteel wordt vele dagen belegerd en El Cid vraagt al-Mu'tamin om al-Hayib geld aan te bieden om het beleg te kunnen stopzetten, maar al-Hayib weigert het aan te nemen. Het garnizoen krijgt te maken met watergebrek en El Cid komt met een ontzettingsleger. Berengerius wordt in de slag gevangen genomen en gevangen gezet in Tamarite en overgedragen aan al-Mu'tamin. Hij wordt na 5 dagen (waarschijnlijk na veel losgeld) weer vrijgelaten.

1093: Almenar wordt ingenomen door het leger van Sancho I Ramírez van Aragón (1063-1094) en Navarra (1076-1094) op de moslims.



Bronnen:
www.es.wikipedia.org
http://usuarios.multimania.es/almenarsoria/general.htm