zaterdag 21 januari 2012

Osuna - Usuhuna


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra Sur de Sevilla
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Colonia Genetiva Iulia
Arabische naam: Usuhuna
Mark:
Kurah: Istiyya (Écija)
Taifa:

889: Omar ibn Hafsun verovert tijdens zijn opstand tegen Córdoba (879-918) Estepa, Écija en Osuna. De plaats ligt binnen de kurah Istiyya.

943: De historicus, arts en dichter Arib ibn Saad al-Khatib al-Kurtubi, afkomstig uit Córdoba, wordt in dit jaar amil (ambtenaar) van Osuna. Hij is later katib (secretaris) van al-Hakam II, kalief van Córdoba (961-976). Hij overlijdt, in 980, onbekend waar. Hij heeft een medisch werk geschreven en opgedragen aan al-Hakam II, kalief van Córdoba (961-976).

1035/36 (427): In Osuna wordt de historicus Ibn Mudir, Abu al-Kasim (Abu al-Kasim Jalaf ibn Abd Allah ibn Said ibn Abbas ibn Mudayr al-Azdi) geboren. Hij overlijdt op 11 juli 1102 (23 Ramadan 495) in Córdoba. Zijn vrouw heet Umm Habiba Tuna bint Abd al-Aziz ibn Musa ibn Tahir ibn Mana (Banu Tahir ibn Mana), geboren in 1045/46 (437). Hij heeft 1 historisch werk geschreven. Dit werk was als bron voor Ibn Bashkuwal die ook Ibn al-Abbar citeerde ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

1239: Verovering door het leger van Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).

1264: Alfons X van Castilië-León (1252-1284) geeft Osuna op 29 december aan de Orde van Calatrava.



Bronnen:
Identidad y onomástica de los Beréberes de Al-Andalus (Helena de Felipe)
Alfonso X and the Cantigas de Santa Maria: a poetic biography (Joseph F. O'Callaghan)
http://ca.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://usd.proves.ub.edu/suhayl/volums/volum4/paper%204.pdf

Mairena del Aljarafe - Mayrena


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: El Aljarafe
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Mayrena
Mark:
Kurah:
Taifa:

13de eeuw: Verovering in het midden van deze eeuw door het leger van Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252) van de Aljarafe, met o.a. Mairena. De naam komt van Maharana, wat betekent "water van de fontein."

Bronnen:
http://www.mairenadelaljarafe.es

Mairena del Alcor - Mayrena


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Campiña de Carmona
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Mayrena
Mark:
Kurah:
Taifa:

895: Slag bij Mairena. Na de inname van Lebrija, op Suleiman ibn Mohammed ibn Abd al-Malik, leider van Medina Sidonia, valt Suleiman prins al-Mutarrif van het leger van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), samen met generaal Ahmed ibn Hashim ibn Abd al-Aziz ibn Hashim, aan in de buurt van Mairena (nu Mairena del Alcor), waar het op weg naar toe is. Al-Mutarrif leidt hier een gevoelige nederlaag. Uit wraak onthoofd al-Mutarrif drie gevangen familieleden van Suleiman.
De naam Mayrena stamt af van het arabische Maharana ("Water van de Fontein"). Er is een kasteel in mudajar stijl, Castillo de Luna.

1246: Mairena wordt veroverd door het leger van Ferdinand III van Castilië en León.

1253: Op 15 september verdeelt Alfons X van Castilië-León (1252-1284) de plaatsen Bormujos, Mairena, Paterna, Alcaudín, Malharomata en Albarat. Mairena, Torre de Mairena en het dorp Luchena worden later aan de Orde van Calatrava geschonken als dank voor de hulp bij het beleg van Sevilla (1248).



Bronnen:
http://es.wikipedia.org

Las Cabezas de San Juan


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Bajo Guadalquivir
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: VGÍA, VRGIA of URIA
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

1250/55: De christelijke verovering van Las Cabezas de San Juan in de Bajo Guadalquivir. De plaats komt aan de Orde van Malta. De huidige naam van de stad ontstaat na de christelijke verovering.

Bronnen:
http://www.andaluciarustica.com

vrijdag 20 januari 2012

Sanlúcar la Mayor - Shaluqa


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: El Aljarafe
-------
HISTORISCH
Iberische naam: Arae-Hesperi en Hesperia (Turdetani)
Romeinse naam:
Arabische naam: hisn Shaluqa
Mark:
Kurah: Ishbiliya (Sevilla)
Taifa:

11de eeuw: Vermelding van de hisn Shaluqa (Sanlúcar la Mayor) in Aljarafe door de cartograaf Mohammed al-Idrisi (1099-1165/66). Hij beschrijft Shaluqa als een plaats "bedekt met olijven- en vijgenbomen". Het maakt onderdeel uit van de kurah Ishbiliya.

1252: Op 29 juni, 1 dag na de val van Niebla, valt ook Sanlúcar la Mayor in handen van Fernán Gutierrez (in afwezigheid van de meester van de Orde van Santiago).



Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.sanlucarlamayor.es
http://www.juntadeandalucia.es/viviendayordenaciondelterritorio/atlashistorico/pdf/mapa_corasdealandalus.pdf

Cazalla de la Sierra - Qastalla


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra Norte
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Callentum, Callenses Emánicii
Arabische naam: Qastalla, Castalla
Mark:
Kurah: Firrish
Taifa:

1247: Cazalla (nu Cazalla de la Sierra) valt, zonder belegerd te worden, aan Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252). De plaats behoort tot het administratieve hart van de kurah Firrish. In de Romeinse tijd heet de plaats Callentum.

Bronnen:
http://www.cazalladelasierra.es
http://www.sevillaweb.info/ciudades/cazalla/historia_cazalla.html

Écija - Istiyya


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Comarca de Écija
-------
HISTORISCH
Iberische naam:
Romeinse naam: Astigi, Colonia Iulia Augusta Firma Astigitana
Arabische naam: Medina Astiğğia, Istijâ (إستجة)
Mark:
Kurah: Istiyya (Écija)
Taifa: Qarmuna (Carmona), Gharnata (Granada) en Ishbiliya (Sevilla).

711: Beleg van Écija. Na Morón trekt de berber generaal Tariq ibn Ziyad naar Écija. Hij slaat hier zijn kampement op en voert verschillende aanvallen uit op de stad. Er worden veel moslims gedood zijn tijdens het gevecht, maar zij weten te overwinnen. Op advies van de Westgotische graaf Julian besluit Ibn Ziyad door te trekken naar Toledo. Écija is de hoofdstad van de kurah Istiyya. Deze kurah bestaat uit 5 aqalim.

799: In januari/februari (Dhul Hidja) komt Suleiman voor de 2de keer in opstand tegen al-Hakam I, emir van Córdoba (796-822). Hij trekt zich terug naar bergachtig terrein en ook al-Hakam I trekt zich terug. Suleiman trekt daarna met troepen naar Écija.

864: Écija levert 1.200 militairen aan Mohammed I, emir van Córdoba (852-886) voor de slag bij la Morcuera tegen Ordoño I van Asturië (850-866).

889: Omar ibn Hafsun verovert tijdens zijn opstand (879-918) tegen Córdoba, Estepa, Écija en Osuna.

891: Beleg van Écija. Na de overwinning bij Bulaya trekt Abd Allah, emir van Córdoba (888-912) in april naar Écija en belegert de stad. De belegering duurt een paar weken en daarna geeft Abd Allah de wali/heer van de stad amnestie en trekt verder op tegen het opstandelingen bolwerk van Omar ibn Hafsun, Bobastro.

912/13: Beleg van Écija. Op 31 december of 1 januari opent Écija de poorten na een belegering door de hajib (eerste minister) en euneuch Badr ibn Ahmed namens Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba (912/29-961).

930 (318): In april/mei (Rabi I) wordt Malik ibn Mohammed al-Zayayila door kalief Abd ar-Rahman III aangesteld als amil van de kurah Istiyya. Zijn broer is dat in 929/30 voor de kurah Ishbiliya. Zij zijn zonen van Mohammed ibn Abd Allah al-Zayayila.

11de/12de eeuw: Tijdens de periode van de taifa's hoort het eerst toe aan de taifa van Carmona, daarna Granada en tenslotte aan die van Sevilla.

1175: Een christelijke militie uit Avila trekt naar Sevilla, lange de Guadalquivir, langs de forten Balma en al-Charf en voert een aanval uit op Écija.

1240: Verovering door Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).

1262/63: Nuño González de Lara helpt bij het neerslaan van een rebellie van de mudéjar in Écija.

1275: Slag bij Écija. Op 7/8 september verslaat Abu Yusuf Yaqub ibn Abd al-Haqq, emir van de Meriniden (1258-1286) een Castiliaans leger onder Nuño González de Lara (overwinnaar in de Slag bij Lebrija in 1264). Nuño, señor de la Casa de Lara, Torrelobatón, Herrera, Adelantado mayor van Andalusië, gouverneur van Castilla-León en tenente van Sevilla en Écija, sneuvelt hier. Abu Yusuf stuurt het hoofd van hem naar Mohammed II, emir van Granada (1273-1302). Hij rouwt om diens dood en stuurt het hoofd naar Córdoba waar het met de rest van het lichaam wordt begraven. Uiteindelijk wordt hij in de Convento de San Pablo de Palencia herbegraven.

1390: De aartsdiaken van Écija, Ferrán Martínez, laat in december in Coria, Écija, Alcalá de Guadaíra en Cantillana synagogen vernietigen.

Personen:

917/18: Geboorte in Córdoba of Écija van de historicus en hadithgeleerde Ibn al-Tahhan, Ismail (Abu al-Qasim Ismail ibn Ishaq ibn Ibrahim ibn Ziyad ibn Nafi ibn Mu'awiya ibn Awf ibn Sa'sa'a ibn Bakr ibn Hawazin ibn Mansur ibn Ikrima ibn Hafsa ibn Qays ibn Aylan ibn Mudar al-Qaysi al-Qurtubi al-Maliki). Hij overlijdt op 14 april 994 in Córdoba. Hij staat bekend als veelzijdig op diverse gebieden. Hij droeg ook de Kunya van Abu al-Misri, volgens zijn biograaf Ibn Farhun. Hij heeft 4 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

966/67 (356): Overlijden of geboorte in Écija van de hafiz en Korangeleerde Ibn Mahamis, Abu Said (Abu Said Othman ibn Mohammed ibn Mahamis/Muhamis al-Istiyi). Hij heeft 1 werk geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

987 (376): Geboorte of overlijden in april (Dhul Hidja) in Écija van de sha'ir Ibn Mahamis, Abu Abd Allah (Abu Abd Allah Mohammed ibn Othman ibn Said ibn Mahamis/Muhamis al-Sha'ir). Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

997 (387): In juli/augustus (Radjab) overlijdt (onbekend waar) Abu al-Kasim Sahl ibn Ibrahim (Banu Sahl ibn Nuh). Hij is woonachtig, net als zijn vader Abu Ishaq Ibrahim ibn Nuh ibn Abd Allah ibn Hiyaz (genaamd Ibn al-Attar), in Écija. Hij heeft in Elvira gestudeerd met Mohammed ibn Futays al-Ilbiri en Utman ibn Yarir.

1066 (459): Overlijden van de uit Écija afkomstige historicus Ibn Abi al-Fayyad. Onbekend waar.

1169/70: In Écija wordt de faqih en asceet Ibn Sitari, Abu Mohammed (Abu Mohammed Abd Allah ibn Ali ibn Mohammed ibn Ibrahim al-Ansari al-Awsi) geboren. Hij overlijdt op 24 mei 1249 in Ceuta. De naam Sitari stamt af van zijn moeder (wellicht foutief, want ibn slaat op 'zoon van'). Hij heeft 2 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

Bronnen:
Une atac Catala contra Tortosa l'estiu del 964 (Dolors Bramon)
Identidad y onomástica de los Beréberes de Al-Andalus (Helena de Felipe)
http://de.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm
http://www.ayto-coriadelrio.es/opencms/opencms/coria/municipio/Historia/aportaciones/normandos.html

Gelves - Ge-Bal


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Metropolitana de Sevilla
-------
HISTORISCH
Iberische naam: Gelduba (Turdetani)
Romeinse naam: Gelduba
Arabische naam: Ge-Bal
Mark:
Kurah: Ishbiliya (Sevilla)
Taifa:

1247: Verovering door troepen aangevoerd door Pelay Pérez Correa († 1275), meester van de Orde van Santiago, namens Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).

1253: Verovering door het leger van Alfons X van Castilië-León (1252-1284) die het afstaat aan Ruy López de Mendoza en in ruil daarvoor de kosten voor twee galeien ontvangt.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org

Lora del Río - Lawra


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Vega del Guadalquivir
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Axati
Arabische naam: Lawra
Mark:
Kurah:
Taifa:

888-912: Bouw van de Castillo de Setefilla (in Lora) door de Banu Layt tijdens de regering van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912). Het kasteel heeft de naam Chadfilah of Chant Fila.

1247: Kort na de verovering geeft Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) Lawra aan de Orde van Malta, die hadden bijgedragen aan de verovering.



Bronnen:
http://es.wikipedia.org

Brenes - Qulumbayra


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Vega del Guadalquivir
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Qulumbira
Arabische naam: Billa Nuva/Nuba, al-Bahroyyin of Bahries
Mark:
Kurah: Ishbiliya (Sevilla)
Taifa:

711: Na dit jaar komt de alquería de Qulumbira of Qulumbayra in handen van moslims. De Romeinen noemen de plaats Qulumbira, vanwege de aanwezigheid hier van vele duiven. De mozaraben noemen de plaats Berené. Het gebied behoort tot de Banu Bahr. Het maakt deel uit van de iqlim al-Qalat (Alcalá del Río) in de kurah Ishbiliya.

1246/47: Overgave van de plaats aan het leger van Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252). Waarschijnlijk is de overgave middels een verdrag gelopen.

1252/60: Alfons X van Castilië-León (1252-1284) geeft de plaats aan de infante don Fadrique van Castilië († 1277).

1260: Alfons X geeft de plaats aan de kathedraal van Sevilla.

Bronnen:
http://www.brenes.es
http://www.andaluciarustica.com

Albaida del Aljarafe - al-Bayda


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: El Aljarafe
-------
HISTORISCH
Iberische naam: Kaelia (Turdetani)
Romeinse naam:
Arabische naam: al-Bayda
Mark:
Kurah:
Taifa:

1246: Verovering van Albaida del Aljarafe door Pelay Pérez Correa († 1275), meester van de Orde van Santiago, namens Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252).

1253: De infante don Fadrique van Castilië († 1277) bouwt er de Torre de Don Fadrique.

Bronnen:
http://www.andaluciarustica.com

El Viso del Alcor


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Campiña de Carmona
-------
HISTORISCH
Iberische naam: Bassilippo
Romeinse naam: Visus
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

1246: Verovering op 12 augustus (feest van de christelijke Sint Eusebius) door het leger van Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252).

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.andaluciarustica.com

Palomares del Río - al-Rauz


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Metropolitana de Sevilla
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: al-Rauz ("de Tuin")
Mark:
Kurah: Ishbiliya (Sevilla)
Taifa:

13de eeuw: Verovering tijdens de regering van Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252). Palomares del Río ligt in het oosten van Aljarafe en maakt als al-Rauz deel uit van de iqlim (moslim district) Aznalfarache.

Bronnen:
http://www.andaluciarustica.com

donderdag 19 januari 2012

Pruna


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra Sur de Sevilla
-------
HISTORISCH
Griekse naam: Prunna
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa: Ishbiliya (Sevilla)

11de eeuw: Het maakt onderdeel uit van de taifa Ishbiliya (1023-1091). Er is een van oorsprong moslim kasteel (Castillo de Pruna of ook Castillo de Hierro).

1250: Het valt voor het eerst in christelijke handen, daarna weer moslim.

13de eeuw: De christelijke verovering wordt uitgevoerd door Alfons X van Castilië-León (1252-1284). De plaats komt aan de Orde van Calatrava.

1328: Verovering door troepen van Alfons XI van Castilië-León (1312-1350).

1407: Definitieve verovering door het leger van Johan II van Castilië-León (1406-1454).

1457: Hendrik IV van Castilië-León (1454-1474) geeft de plaats aan don Rodrigo de Rivera om haar te verdedigen tegen aanvallen van moslims van het Emiraat van Granada.



Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~41701961/castillo/castillo.htm

Pilas


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: El Aljarafe
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Pilias
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

1247: Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) geeft de plaats, na de verovering, aan Pelay Pérez Correa († 1275), meester van de Orde van Santiago. De naam verandert later in Tor.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.sevillaweb.info

San Juan de Aznalfarache - hisn al-Faraj


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Metropolitana de Sevilla
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Osset
Arabische naam: hisn al-Faraj, Azn al-Xaraf
Mark:
Kurah:
Taifa: Ishbiliya (Sevilla)

11de eeuw: Tijdens de regering van Abbad III al-Mu'tamid, emir van Sevilla (1069-1091) is de hisn al-Faraj of ook Azn al-Xaraf (een van) zijn residentie(s). Samen met het fort Triana is het de sleutel tot de Aljarafe. De naam verandert later in Alfarache en later Aznalfarache. Het kasteel (in het huidige San Juan de Aznalfarache in de Aljarafe aan de rio Guadalquivir) heet later Castillo de Miradero.

1196/97: De herbouw van de hisn al-Faraj in opdracht van Yaqub al-Mansur, emir van de Almohaden (1184-1199).

13de eeuw: Verovering door Pelay Pérez Correa († 1275), meester van de Orde van Santiago (1242-1275), namens Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252). Ferdinand III geeft het aan Ramón Bonifaz.

1248: Op 25 februari komt het kasteel aan de Orde van Malta (dit wordt bevestigd in 1253 in Sevilla).



Bronnen:
http://www.sanjuandeaznalfarache.net/mapaweb.htm
http://www.andaluciarustica.com

Alcalá del Río - al-Qalat


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Vega del Guadalquivir
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Ilipa Magna
Arabische naam: al-Qalat, al-Qalat-Criad al-Kibir
Mark:
Kurah:
Taifa:

1247: Verovering van Alcalá del Río in Vega del Guadalquivir door het leger van Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).

Bronnen:
http://es.wikipedia.org http://www.sevillainfo.com/sevilla/pueblos/alcala_rio_historia.php

Alcolea del Río - al-Koliah


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Vega del Guadalquivir
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: al-Koliah, al-Qulaya ("de Steiger")
Mark:
Kurah:
Taifa:

1247: Verovering door de militaire Orde van Malta. In de Romeinse tijd zijn er 2 dorpen; Arva en Canama.

Bronnen:
http://www.andaluciarustica.com

Alboloduy - Buludud


Provincie: Almería
Regio: Andalusië
Comarca: Alpujarra Almeriense
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Taracín
Arabische naam: Buludud, Boladud ("Land", "Thuisland")
Mark:
Kurah:
Taifa: Emiraat Granada (1238-1492)

8ste eeuw: Soldaten van de Jeminitische stam Quda vestigen zich in Alboloduy in La Alpujarra. Er zijn twee kastelen; Castillo de El Peñón del Moro en Castillo de El Hizán (Castillo de Alboloduy). Het maakt deel uit van de ŷuz’ Marshana.

13de eeuw: Vanaf deze tijd (tot 15de eeuw) is het Nasriden district taha Alboloduy (1 van de 14 administratieve districten in Alpujarra). De taha bestaat uit Buludud en Haratalgima (nu Santa Cruz de Marchena).

1493: Mohammed XII (Boabdil), emir van Granada (1482-83 en 1486-92) verkoopt, kort voor zijn vertrek, Buludud voor 80.000 dukaten.

1568: Alboloduy wordt betrokken bij de Oorlog van Alpujarras (1568-1570) van de moriscos tegen Filips II van Spanje (1556-1598).

1570: Alle worden moslims uit Alboloduy verdreven en de plaats raakt geheel ontvolkt. In heel de Alpujarras worden 60.000 tot 150.000 moriscos verdreven.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.andalucia.org
http://www.castillosnet.org
http://www.la-alpujarra.org

Tíjola - Tayula


Provincie: Almería
Regio: Andalusië
Comarca: Comarca del Almanzora
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Tagilis
Arabische naam: Tayula
Mark:
Kurah:
Taifa:

8ste eeuw: Tijdens de periode van Abd ar-Rahman I (756-788) is er een fort Tachola in Tíjola (in Valle del Almanzora).

913: Abd ar-Rahman III verovert de kastelen in Tijola, Baza, Morbit, Guadix, Las Alpujarras en de Senedes. Tíjola heet in deze periode verder ook Tájela en later Texora. Tot 1830 wordt het Tixola genoemd.

1490: Tíjola wordt veroverd door het leger van Ferdinand II van Aragón (1479-1516) en Isabella van Castilië-León (1474-1504) en aan Yusuf Barbaja gegeven.

1494: Tíjola wordt aan don Diego Lopez Pacheco, Marquis de Villena gegeven.

1568/70: Tijdens de Oorlog van Alpujarras (1568-1570) wordt Tíjola door Juan van Oostenrijk († 1578) met 12 kannonnen veroverd. De inwoners vluchten en de gouverneur wordt gedood.

Personen:
11de eeuw: In wellicht deze eeuw wordt, wellicht in Tíjola, de nahwi (grammaticus) Ibn Yasun, Abu al-Hajjaj (Abu al-Hajjaj Yusuf ibn Yaqba ibn Yusuf ibn Yasun al-Tujibi al-Tajuli al-Nahwi) geboren. Hij overlijdt rond 1147 in Almería. Hij wordt ook wel al-Shanashi genoemd. Hij heeft 1 werk en ook poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

12de eeuw: In deze periode leeft de katib (secretaris) Ibn Tufayl, Abu al-Kasim (Abu al-Kasim ibn Tufayl [al-Qaysi]). Hij is wellicht geboren in Tíjola. Hij is katib van de Almohaden wali van Málaga. Hij heeft proza en poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

Bronnen:
http://www.ibntufayl.org
http://www.andalucia.org

Zaframagón - Zafra Mogón


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: ?
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Zafra Mogón
Mark:
Kurah:
Taifa:

1240: Rond deze tijd is Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252) in bezit van de kastelen van Morón, Cote, Sillibar en Zaframagón.

Bronnen:
http://usuarios.multimania.es/jpascualbarea/xillibar.pdf

Casariche - Kazalich


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra Sur de Sevilla
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Ventippo (?)
Arabische naam: Kazalich
Mark:
Kurah:
Taifa:

13de eeuw: Verovering door christenen van de nederzetting Kazalich (nu Casariche) met Ben Koreich. In de Romeinse tijd heet de plaats wellicht .

Bronnen:
http://es.wikipedia.org

Estepa - Istabba


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra Sur de Sevilla
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Ostippo
Arabische naam: Istabba, Istapa
Mark:
Kurah: Istiyya (Écija)
Taifa: Gharnata (Granada)

889: De opstandeling Omar ibn Hafsun verovert Estepa, Écija en Osuna. Ten tijde van Ibn Hafsun is er een langdurige opstand (879-918) tegen Córdoba. Later valt Istabba binnen de als district (iqlim) binnen de kurah Istiyya.

902: Slag bij Estepa. Het leger van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912) onder generaal Ibn Abi Abda trekt langs de rio Genil naar Estepa, waar het wordt aangevallen en door de cavalerie van Ibn Hafsun. Het leger van het Emiraat verliest 500 man. Later in de avond komen 15.000 infanteristen van Ibn Hafsun naar het slagveld. Een verrassingsaanval in de duisternis leidt tot 1.500 verliezen aan de zijde van de opstandelingen. Ibn Abi Abda behaalt de overwinning. Drie van de gijzelaars worden de volgende morgen geexecuteerd, op Ibn Mastana na, die trouw zweert aan de emir. De slaaf Badr weet te voorkomen dat Abd ar-Rahman onthoofd wordt, door de emir te adviseren dat hij zo Ibrahim al-Hajjaj kan overhalen om naar zijn kamp over te lopen. Ibrahim wordt later bondgenoot van de emir en Badr wordt gepromoveert tot wazir.

11de eeuw: Opstand van de berber Kabbab ibn Tamit, wali van Archidona en Antequera in de hisn Istabba. Hij verklaart zich onafhankelijk van de taifa van Granada. De Abbadiden uit Sevilla en Ziriden uit Granada verenigen zich tegen hem en hij verliest uiteindelijk.

1241: In februari wordt de hisn Istabba veroverd door Ferdinand III van Castilië en León (1217-1252).

1267: Alfons X van Castilië-León (1252-1284) geeft Estepa aan de Orde van Santiago.

1460: Slag bij Madroño. Mulay Albohacen voert een raid uit.

Personen:
983/84 (373): Overlijden in Estepa van de faqih Othman ibn Said al-Lajmi (Abu al-Asbag Otman ibn Said ibn al-Bashir ibn Galib ibn Qayd al-Lajmi), ook wel Abu al-Asbag genoemd. Hij is afkomstig uit Medina Sidonia en gaat via Calsena naar Estepa, waar hij overlijdt. Hij is van de Banu Lajmi. Dit volgens Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij ulama".

1213: Vermelding van Abu Bakr Mohammed ibn al-Estibi (1213-1276), een sha'ir (dichter) uit Estepa. Hij wordt genoemd met collega dichters Ali ibn Said al-Andalusi uit Sevilla en Ibrahim ibn Sahl al-Israili (1248).

1216/17 (613): Tot dit jaar woont de uit Estepa afkomstige dichter Amad Ali Suleiman al-Nafzi (Ali ibn Ali ibn Amad ibn Suleiman al-Nafzi) in Granada. Hij studeert samen met Abu al-Kasim ibn al-Aylas.

1220: Tot dit jaar woont de beroemde dichter en oeloema Ibrahim al-Zawwali (Abu Ishaq Ibrahim al-Zawwali/Abu Ishaq Ibrahim ibn Ali ibn Ibrahim ibn Muammar ibn Abd Allah ibn Aghlabide al-Zawwali/Jawlani) in Estepa. Daarna vertrekt hij naar Marrakesj, waar hij in 1220 (616) overlijdt. Hij heeft gestudeerd met Abu Marwan Kuzman en was een leerling van al-Kasim Dahman, een volgeling en leerling van Ibn Abu al-Khayr Sulami Rizaq (Muammar Abu Abd Allah ibn Abd al-Sulami Rizaq).

Bronnen:
Alfonso X and the Cantigas de Santa Maria: a poetic biography (Joseph F. O'Callaghan)
http://estepa.com
http://rodin.uca.es:8081/xmlui/bitstream/handle/10498/9140/34603670.pdf?sequence=1
http://encomiendasantiaguista.blogspot.com/2010/08/nuevas-calles-en-la-ciudad-de-estepa.html

Rubina


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: ?
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

716 (97): Kalief Suleiman ibn Abd Malik zou vanuit Damascus de opdracht hebben gegeven om generaal Abd al-Aziz ibn Musa ibn Nusayr te vermoorden. Hij wordt in de maand Rajab in de moskee van Rubina (is later het klooster van Santa Rufina, nu Convento Capuchinos, vlakbij Sevilla) onthoofd door een van zijn medestrijders, Ziyad ibn Udhra al-Balawi. Dit gebeurt net nadat hij soera Fatiha en soera Waqi'a reciteerde. Zijn hoofd wordt naar Damascus meegenomen en in het openbaar getoond (mogelijk gezien door zijn berooide vader).

woensdag 18 januari 2012

Baños de Ledesma


Provincie: Salamanca
Regio: Castilië en León
Comarca: Tierra de Ledesma
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

977: In februari/april veroveren moslims onder de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) de Castillo de Baños de Ledesma (in huidige gemeente Vega de Tirados).

Bronnen:
Guerra, violencia y terror: La destrucción de Santiago de Compostela por Almanzor hace mil años (María Isabel Perez de Tudela y Velasco)

Cuéllar


Provincie: Segovia
Regio: Castilië en León
Comarca: Tierra de Pinares
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

977: Tijdens de campagne van de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) worden o.m. de kastelen van Cuéllar, Baños de Ledesma en Salamanca verwoest.

Bronnen:
Guerra, violencia y terror: La destrucción de Santiago de Compostela por Almanzor hace mil años (María Isabel Perez de Tudela y Velasco)

Sahagún - Shanfaqun


Provincie: León
Regio: Castilië en León
Comarca: Tierra de Sahagún
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Shanfaqun
Mark:
Kurah:
Taifa:

883: Na de kastelen van Coyanza en Cea verwoest prins al-Mundhir, de zoon van Mohammed I, emir van Córdoba (852-886), de kerk van St. Facundus en Primitivus. Via de bergpas Valat Comaltti trekt het leger uit León terug naar Córdoba.

988: De wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) steekt het klooster in Sahagún in brand en verwoest de stad.

Bronnen:
Medieval Iberia: readings from Christian, Muslim, and Jewish sources (Olivia Remie Constable)
http://www.artehistoria.jcyl.es/historia/personajes/4850.htm

Cea


Provincie: León
Regio: Castilië en León
Comarca: Tierra de Sahagún
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

866: Alfons III van Asturië, León en Galicië (866-910) vesterkt Cea.

883: Na Castillo de Sublancio (in Sollanco) trekt het leger van prins al-Mundhir, de zoon van Mohammed I, emir van Córdoba (852-886), met generaal Hashim ibn Abd al Aziz (Abuhalit) naar de forten Coyanza en Cea.

987: Sancho Gómez, zoon van graaf Díaz Gómez van Saldaña en Liébana, is graaf van Ceión (nu Cea).

1009: Op 3 maart worden Abd al-Rahman Sanchuelo samen met Sancho Gómez, graaf van Ceión gedood bij een klooster of kerk aan de rivier Guadalmellato, bij Córdoba.

12de eeuw: In deze eeuw wordt het kasteel van Cea (Castillo de Cea) verwoest tijdens de strijdt tussen Castilië en León.



Bronnen:
Medieval Iberia: readings from Christian, Muslim, and Jewish sources (Olivia Remie Constable)
http://www.terra.es/personal/elceano/historia.htm

Nocedo de Curueño


Provincie: León
Regio: Castilië en León
Comarca: Montaña Oriental
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

9de eeuw: Begin van deze eeuw is de bouw door Alfons II van Asturië (791-842) van de Castillo de Arbiolo in Nocedo de Curueño (gemeente Valdepiélago).

997: Het lukt de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) tijdens zijn campagnes niet om de kastelen van Alba (Albam), Luna (Lunam), Arbolio (Arbolium) en Gordón (Gordonem) te bereiken, vanwege de bergachtige omgeving.

Bronnen:
http://www.saber.es/web/biblioteca/libros/castillos-de-leon/html/t08.htm

dinsdag 17 januari 2012

La Robla


Provincie: León
Regio: Castilië en León
Comarca: Montaña Occidental
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

9de eeuw: Begin van deze eeuw is de bouw van Castillo de Alba aan de río Bernesga in de Llanos de Alba door Alfons II van Asturië (791-842).

997: Het lukt de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) tijdens zijn campagnes niet om de kastelen van Alba (Albam), Luna (Lunam), Arbolio (Arbolium) en Gordón (Gordonem) te bereiken, vanwege de bergachtige omgeving.



Bronnen:
The world of El Cid: chronicles of the Spanish reconquest (Simon Barton)
http://www.saber.es/web/biblioteca/libros/castillos-de-leon/html/t08.htm

Burbia


Provincie: León
Regio: Castilië en León
Comarca: El Bierzo
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:

791: Slag aan de Burbia. Generaal Yusuf ibn Bujt (of Bukht) dringt Galicië en Álava binnen en verslaat koning Bermudo I van Asturië (789-791) bij Burbia (waarschijnlijk vlakbij Villafranca del Bierzo). Na zijn verlies neemt Bermudo I troonafstand ten gunste van Alfons II van Asturië (791-842) en wordt hij zelf diaken. Na deze overwinningen worden gebieden in Galicië, Léon en Castilië weer herbevolkt.

maandag 16 januari 2012

Chipiona


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Costa Noroeste de Cádiz
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Caeponis Turri
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina Sidonia)
Taifa:

1251: Chipiona wordt veroverd door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252). Chipiona heet in de Romeinse tijd Caeponis Turri. De naam komt van de naam van een vuurtoren aan de Guadalquivir, gebouwd door Quinto Servilius Ceipión in 40 B.C.

1264: Definitieve verovering door Alfons X van Castilië-León (1252-1284).

1297: Sancho IV van Castilië-León (1284-1295) geeft de Señorío de Sanlúcar, waar Chipiona onderdeel uit maakt, aan Alonso Pérez de Guzmán "El Bueno". Hij bouwt er een kasteel. Daarna komt het aan Fernán Ponce de Léon.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.andaluciarustica.com

Rota - Rabita Ruta


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Costa Noroeste de Cádiz
-------
HISTORISCH
Antieke naam: Astaroth
Romeinse naam: Oraculum Menestei, Speculum Rotae
Arabische naam: Rabita Ruta
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina Sidonia)
Taifa:

1197: Rota wordt bezocht door Ibn Arabi uit Murcia, een filosoof en mysticus. De plaats maakt onderdeel van de kurah Shadhuna.

1217: Verovering van Rotta veroverd door de christenen.

1264: Na de inname van Jerez de la Frontera wordt de mudéjar bevolking verdreven door de christenen.

1295: De plaats wordt gegeven aan Alonso Pérez de Guzmán. Het laat dat jaar de Castillo de Luna bouwen.

1522/65: De plaats wordt geteisterd door de pest.

1559: Tijdens een aanval van berber schepen wordt de galei van de commandant verwoest.

1562: Wederom een berber aanval op Rota.

1572: Berber aanval op de plaats.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://romanmarquez.jimdo.com/historia

Espera - hisn Fatetar


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra de Cádiz
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Carissa Aurelia, Esperilla
Arabische naam: hisn Fatetar
Mark:
Kurah: al-Jazirat
Taifa:

914: Abd ar-Rahman III, emir/kalief van Córdoba (912/29-961) laat op de fundamenten van een Visigotisch bouwwerk de hisn Fatetar (Castillo de Espera) bouwen. Kasteelheer is Jamil Uqba al-Balawi.

1251/55: De exacte datum van de christelijke verovering is onduidelijk; of door koning Alfons X van Castilië-León (1252-1284) in 1251 of door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) in 1255.

1299: Koning Ferdinand IV van Castilië-León (1295-1312) geeft het kasteel en de plaats aan Juan Arias de Quadro.



Bronnen:
http://www.webespera.es
http://es.wikipedia.org
http://www.castillosnet.org
http://www.andaluciarustica.com

Carteia - Qartajanna


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Campo de Gibraltar
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Qartajanna, Qartayana
Mark:
Kurah: al-Jazirat
Taifa:

711: Een van de eerste steden die veroverd wordt tijdens de moslim invasie door de berber generaal Tariq ibn Ziyad is Carteia (Qartajanna, Qartayana, waarschijnlijk Nueva Carteya) in de kurah Jazeera al-Khadra. Dit gebeurt onder aanvoering van de commandant, de Arabier (een van de weinige Arabieren in het leger van Ibn Ziyad), Abd al-Malik, van de Jeminitische stam Moafir.

zondag 15 januari 2012

Colmenar de Oreja


Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Las Vegas
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Aurelia
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:

1113: Inname van het kasteel van Oreja (nu Colmenar de Oreja) door het leger van Ali ibn Yusuf, emir van de Almoraviden (1106-1143), onder generaal al-Mazdali ibn Tilankan, wali van Granada en Almeria op Álvar Fáñez. Hij neemt ook Albalat, ten westen van Talavera in.

1116: Tijdens de slag bij Polán is er een gevecht tussen een christelijke militie uit Toledo en een moslim militie uit Oreja onder Farax Abdali. NB. Bij Toledo is een Castillo de Oreja.

1131: Volgens de moslimkronieken is nabij Oreja een felle strijd tussen moslimtroepen en christenen. De moslims winnen.

1139: Beleg van Oreja. In april wordt Oreja door troepen van koning Alfons VII van Castilië-León (1126-1157) en Galicië (1119-1157) onder de broers Gutierre en Rodrigo Fernández op de Almohaden onder commandant Ali. Tijdens de belegering verzamelt Alfons VII troepen in Galicië (een groot contingent onder Fernando Yáñez en zijn zoon Pelayo Curvo en Rodrigo Vélaz), León (o.a. Ramiro Fróilaz en Ramiro Fróilaz) en Castilië en stuurt deze naar de belegeraars. Verder zijn aan christelijke zijde aanwezig: Pedro Fróilaz de Traba, Ponce Giraldo de Cabrera (Catelaanse graaf in dienst van León en in 1145 majordomo), Fernando Pérez, García Pérez, Rodrigo Pérez en Vermudo Pérez. Ook zijn 7 bisschoppen aanwezig. De belegering duurt 7 maanden en eindigt in oktober met de overwinning voor Alfons VII.

Bronnen:
http://aache.eu/herreracasado/category/nueva-alcarria/page/305/

Villamanrique de Tajo - Albuher


Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Las Vegas
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Albuher, Alboer
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:

8ste-10de eeuw: De Castillo de Albuher of Alboer in de aldea Albuher (nu Villamanrique de Tajo) is een belangrijk verdedigingswerk (samen met de kastelen van Oreja, Alharilla en Zorita) in de Marca Media tijdens het emiraat en kalifaat van Córdoba.

1152: Op 18 november ontvangt Ponce Giraldo de Cabrera het kasteel Albuher als dank voor zijn miliaire dienst voor koning Alfons VII van Castilië-León (1126-1157) en Galicië (1119-1157).



Bronnen:
http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=filename%3DAh+del+Castillo.pdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1119158670170&ssbinary=true

Humanes de Madrid


Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Metropolitana de Madrid
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah: Ax-Xerrat
Taifa:

1141: Koning Alfons VII van Castilië-León (1126-1157) en Galicië (1119-1157) geeft de plaats aan Pedro Brimonis en laat de stad herbevolken met christenen.

1176: Koning Alfons VIII van Castilië (1158-1214) geeft de plaats aan de Orde van Malta.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org

Valverde de Alcalá


Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Comarca de Alcalá
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:

1129: Eerste vermelding van Valverde waarbij koning Alfons VII van Castilië-León (1126-1157) en Galicië (1119-1157) de plaats Alcalá aan de aartsbisschop van Toledo geeft. Geen moslimgeschiedenis bekend.

1190: Op 25 maart wijst koning Alfons VIII van Castilië (1158-1214) aan Segovia 19 moslimdorpen (aldeas) aan de río Tajuña en río Henares toe. Hieronder is Guexo (Valverde de Alcalá).

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.pueblos-espana.org/andalucia/jaen/huelma/foro-tema/6846/

Fuentidueña de Tajo


Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Las Vegas
Inwoners: 2.027 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:

1085: Verovering door koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109) van de Castillo de la Alarilla (in Fuentidueña de Tajo), aan de Taag. Het wordt later weer kortstondig verloren aan moslims.

1212: Castillo de la Alarilla komt definitief in bezit van Alfons VIII van Castilië (1158-1214). De plaats heet later eerst nog Fuentidueña de Ocaña en daarna Fuentidueña de Tajo. De Castillo de la Alfariella of Castillo de la Alarilla is nu verdwenen. Er is een ander kasteel, Castillo de Piquillos (13de eeuw) dat in bezit komt van de Orde van Santiago.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.fuentidueñadetajo.com