vrijdag 20 januari 2012

Écija - Istiyya


Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Comarca de Écija
-------
HISTORISCH
Iberische naam:
Romeinse naam: Astigi, Colonia Iulia Augusta Firma Astigitana
Arabische naam: Medina Astiğğia, Istijâ (إستجة)
Mark:
Kurah: Istiyya (Écija)
Taifa: Qarmuna (Carmona), Gharnata (Granada) en Ishbiliya (Sevilla).

711: Beleg van Écija. Na Morón trekt de berber generaal Tariq ibn Ziyad naar Écija. Hij slaat hier zijn kampement op en voert verschillende aanvallen uit op de stad. Er worden veel moslims gedood zijn tijdens het gevecht, maar zij weten te overwinnen. Op advies van de Westgotische graaf Julian besluit Ibn Ziyad door te trekken naar Toledo. Écija is de hoofdstad van de kurah Istiyya. Deze kurah bestaat uit 5 aqalim.

799: In januari/februari (Dhul Hidja) komt Suleiman voor de 2de keer in opstand tegen al-Hakam I, emir van Córdoba (796-822). Hij trekt zich terug naar bergachtig terrein en ook al-Hakam I trekt zich terug. Suleiman trekt daarna met troepen naar Écija.

864: Écija levert 1.200 militairen aan Mohammed I, emir van Córdoba (852-886) voor de slag bij la Morcuera tegen Ordoño I van Asturië (850-866).

889: Omar ibn Hafsun verovert tijdens zijn opstand (879-918) tegen Córdoba, Estepa, Écija en Osuna.

891: Beleg van Écija. Na de overwinning bij Bulaya trekt Abd Allah, emir van Córdoba (888-912) in april naar Écija en belegert de stad. De belegering duurt een paar weken en daarna geeft Abd Allah de wali/heer van de stad amnestie en trekt verder op tegen het opstandelingen bolwerk van Omar ibn Hafsun, Bobastro.

912/13: Beleg van Écija. Op 31 december of 1 januari opent Écija de poorten na een belegering door de hajib (eerste minister) en euneuch Badr ibn Ahmed namens Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba (912/29-961).

930 (318): In april/mei (Rabi I) wordt Malik ibn Mohammed al-Zayayila door kalief Abd ar-Rahman III aangesteld als amil van de kurah Istiyya. Zijn broer is dat in 929/30 voor de kurah Ishbiliya. Zij zijn zonen van Mohammed ibn Abd Allah al-Zayayila.

11de/12de eeuw: Tijdens de periode van de taifa's hoort het eerst toe aan de taifa van Carmona, daarna Granada en tenslotte aan die van Sevilla.

1175: Een christelijke militie uit Avila trekt naar Sevilla, lange de Guadalquivir, langs de forten Balma en al-Charf en voert een aanval uit op Écija.

1240: Verovering door Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).

1262/63: Nuño González de Lara helpt bij het neerslaan van een rebellie van de mudéjar in Écija.

1275: Slag bij Écija. Op 7/8 september verslaat Abu Yusuf Yaqub ibn Abd al-Haqq, emir van de Meriniden (1258-1286) een Castiliaans leger onder Nuño González de Lara (overwinnaar in de Slag bij Lebrija in 1264). Nuño, señor de la Casa de Lara, Torrelobatón, Herrera, Adelantado mayor van Andalusië, gouverneur van Castilla-León en tenente van Sevilla en Écija, sneuvelt hier. Abu Yusuf stuurt het hoofd van hem naar Mohammed II, emir van Granada (1273-1302). Hij rouwt om diens dood en stuurt het hoofd naar Córdoba waar het met de rest van het lichaam wordt begraven. Uiteindelijk wordt hij in de Convento de San Pablo de Palencia herbegraven.

1390: De aartsdiaken van Écija, Ferrán Martínez, laat in december in Coria, Écija, Alcalá de Guadaíra en Cantillana synagogen vernietigen.

Personen:

917/18: Geboorte in Córdoba of Écija van de historicus en hadithgeleerde Ibn al-Tahhan, Ismail (Abu al-Qasim Ismail ibn Ishaq ibn Ibrahim ibn Ziyad ibn Nafi ibn Mu'awiya ibn Awf ibn Sa'sa'a ibn Bakr ibn Hawazin ibn Mansur ibn Ikrima ibn Hafsa ibn Qays ibn Aylan ibn Mudar al-Qaysi al-Qurtubi al-Maliki). Hij overlijdt op 14 april 994 in Córdoba. Hij staat bekend als veelzijdig op diverse gebieden. Hij droeg ook de Kunya van Abu al-Misri, volgens zijn biograaf Ibn Farhun. Hij heeft 4 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

966/67 (356): Overlijden of geboorte in Écija van de hafiz en Korangeleerde Ibn Mahamis, Abu Said (Abu Said Othman ibn Mohammed ibn Mahamis/Muhamis al-Istiyi). Hij heeft 1 werk geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

987 (376): Geboorte of overlijden in april (Dhul Hidja) in Écija van de sha'ir Ibn Mahamis, Abu Abd Allah (Abu Abd Allah Mohammed ibn Othman ibn Said ibn Mahamis/Muhamis al-Sha'ir). Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

997 (387): In juli/augustus (Radjab) overlijdt (onbekend waar) Abu al-Kasim Sahl ibn Ibrahim (Banu Sahl ibn Nuh). Hij is woonachtig, net als zijn vader Abu Ishaq Ibrahim ibn Nuh ibn Abd Allah ibn Hiyaz (genaamd Ibn al-Attar), in Écija. Hij heeft in Elvira gestudeerd met Mohammed ibn Futays al-Ilbiri en Utman ibn Yarir.

1066 (459): Overlijden van de uit Écija afkomstige historicus Ibn Abi al-Fayyad. Onbekend waar.

1169/70: In Écija wordt de faqih en asceet Ibn Sitari, Abu Mohammed (Abu Mohammed Abd Allah ibn Ali ibn Mohammed ibn Ibrahim al-Ansari al-Awsi) geboren. Hij overlijdt op 24 mei 1249 in Ceuta. De naam Sitari stamt af van zijn moeder (wellicht foutief, want ibn slaat op 'zoon van'). Hij heeft 2 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

Bronnen:
Une atac Catala contra Tortosa l'estiu del 964 (Dolors Bramon)
Identidad y onomástica de los Beréberes de Al-Andalus (Helena de Felipe)
http://de.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm
http://www.ayto-coriadelrio.es/opencms/opencms/coria/municipio/Historia/aportaciones/normandos.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten