zondag 15 januari 2012

Colmenar de Oreja


Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Las Vegas
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Aurelia
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:

1113: Inname van het kasteel van Oreja (nu Colmenar de Oreja) door het leger van Ali ibn Yusuf, emir van de Almoraviden (1106-1143), onder generaal al-Mazdali ibn Tilankan, wali van Granada en Almeria op Álvar Fáñez. Hij neemt ook Albalat, ten westen van Talavera in.

1116: Tijdens de slag bij Polán is er een gevecht tussen een christelijke militie uit Toledo en een moslim militie uit Oreja onder Farax Abdali. NB. Bij Toledo is een Castillo de Oreja.

1131: Volgens de moslimkronieken is nabij Oreja een felle strijd tussen moslimtroepen en christenen. De moslims winnen.

1139: Beleg van Oreja. In april wordt Oreja door troepen van koning Alfons VII van Castilië-León (1126-1157) en Galicië (1119-1157) onder de broers Gutierre en Rodrigo Fernández op de Almohaden onder commandant Ali. Tijdens de belegering verzamelt Alfons VII troepen in Galicië (een groot contingent onder Fernando Yáñez en zijn zoon Pelayo Curvo en Rodrigo Vélaz), León (o.a. Ramiro Fróilaz en Ramiro Fróilaz) en Castilië en stuurt deze naar de belegeraars. Verder zijn aan christelijke zijde aanwezig: Pedro Fróilaz de Traba, Ponce Giraldo de Cabrera (Catelaanse graaf in dienst van León en in 1145 majordomo), Fernando Pérez, García Pérez, Rodrigo Pérez en Vermudo Pérez. Ook zijn 7 bisschoppen aanwezig. De belegering duurt 7 maanden en eindigt in oktober met de overwinning voor Alfons VII.

Bronnen:
http://aache.eu/herreracasado/category/nueva-alcarria/page/305/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten