vrijdag 1 juli 2011

Lérida - Larida


Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Segriá
Inwoners: 138.416 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Larida (لاردة)
Mark: Marca Superior
Kurah: Larida (hoofdstad)
Taifa:

714: Na Zaragoza trekt generaal Musa ibn Nusair, wali van Ifriqiya (703), namens de Omajjaden kalief al-Walid I naar Lérida (Catalonië: Lleida) aan de weg naar Barcelona. Larida wordt later de hoofdstad van de kurah Larida in Marca Superior.

721-32: Erkenning door de Visigotische leider van Lérida, Amrus van het gezag van de Omajjaden.

870: Verovering door Mohammed I, emir van Córdoba op de opstandige Amrus ibn Omar ibn Amrus, wali van Huesca en Lérida.

881/82 (268): Na Ruta (nu Rueda de Jalón) trekt al-Mundhir namens emir Mohammed I van Córdoba (852-886), tijdens zijn expeditie tegen Zaragoza, naar het klooster Teroûdja en het gebied van Mohammed ibn Morekkeb ibn Musa (Mohammed ben Morekkeb ben Moussa). Vanuit hier trekt hij naar Lérida en Álava. Hij strijdt tegen Ismail ibn Musa (Banu Qasi).

883 (270): Op 10 juli versterkt Ismail ibn Musa ibn Qasi Lérida als antwoord op de stichting van de kastelen en versterkingen aan de noordgrens, in Ausona, bij Cardona, Bergueda en Val de Lord.

884: Het Beleg van Lérida. Ismail ibn Musa ibn Qasi versterkt de stad Lérida als antwoord op de stichting van de kastelen en versterkingen aan de noordgrens, in Ausona, bij Cardona, Bergueda en Val de Lord. Hierdoor geprovoceerd valt Wilfredo (Guifredo) I († 897), graaf van Barcelona Lérida en Ismail aan. De aanval wordt een ramp voor Wilfredo. De historicus Ibn al-Athir verhaalt over een groot verlies van de aanvallers die de stad belegeren.

908: Na de inname van Boltaña, Barbastro en Alquezar (907) verovert Mohammed ibn Abd al­-Malik al-Tawil het jaar erna Lérida en Monzón.

922: Musa ibn Mohammed ibn Abd al-­Malik al-Tawil is wali van Lérida. Hij is een zoon van Mohammed ibn Abd al­-Malik al-Tawil en raakt Lérida al snel kwijt aan de Banu Qasi. Hij wordt daarna luitenant van zijn broer Fortún in Huesca.

930: Yahya ibn Hashim ibn Mohammed al-Tujibi, is wali van Lérida en Balaguer. Hij overlijdt in 952.

935: Abd ar-Rahman ibn Abd Allah ibn Waddah wordt als wali genoemd van Lérida, Balaguer en "kastelen in de orient".

939: Yahya ibn Hashim, broer van Mohammed ibn Hashim, de wali van Zaragoza, is wali van Lérida en Balaguer. Hij is een kleinzoon van Yahya al-Ankar.

940: Mohammed ibn Abd Allah ibn Abi Isa is wali van Lérida.

952: Overlijden Yahya ibn Hashim (Banu Tujib), wali van Lérida, Balaguer en wellicht van Monzón en is zijn zoon Hudayl ibn Yahya de volgende wali.

975: Hashim ibn Mohammed al-Tuyibi wordt benoemt als wali van Lérida en Mont Shun (Monzón). Hij vervangt Rasq (Rashid) al-Bargawati.

1025: De Omajjaden Hisham ibn Mohammed ibn Abd al-Malik "al-Mu'tadd bi-Llah", kalief van Córdoba, wordt afgezet door de wazir Abu Hazm ibn Jahwar en vlucht naar Lérida en verblijft er de rest van zijn leven onder bescherming van Suleiman ibn Hud al-Musta'in, emir van Saraqusta (Zaragoza).

1036 (428): De verdreven kalief Hisham III van Córdoba (1027-1031) overlijdt in november/december (Safar) in de buurt van Lérida.

1046: Yusuf ontvangt, na de dood van Suleiman ibn Hud al-Musta'in, Lérida (tot 1078 of 1081).

1051/65: De wali's van Fraga, Barbastro, Balaguer, Monzón, Lérida en andere plaatsen betalen belasting aan Ermengol III († 1065), graaf van Urgel.

1078: Yusuf ibn Suleiman al-Muzaffar, emir van Lérida (1046-1078) wordt door zijn broer van Ahmed ibn Suleiman ibn Hud al-Muqtadir, emir van Zaragoza (1046-1081/82/83) gevangen gezet in het kasteel van Rueda.

1082: Na het overlijden van al-Muqtadir, emir van Zaragoza, is de opvolging door zijn zonen Yusuf al-Mu'tamin (westelijk deel met Zaragoza, Tudela, Tarazona, Huesca en Barbastro) en Mundhir al-Hajib (Lérida, Tortosa, Denia, Morella en Monzón).

1091: Tortosa, Lérida en Fraga betalen belasting aan Ermengol IV († 1092), graaf van Urgel.

1092: De wali's van Tortosa, Fraga en Lérida verbinden zich tegen Ermengol IV, graaf van Urgel (1066-1092) en Sancho Ramírez, graaf van Pallars en de burggraaf van Cardona.

1110: Verovering door de Almoraviden onder Mohammed ibn al-Hajj van Zaragoza, Lérida, Tortosa, Tudela Dénia en Tarazona.

1118: Lérida, nog in handen van moslims, is schatplichtig aan Barcelona.

1120: De Almoraviden wali van Lérida, Ibn Hilal (Christenen noemen hem Avifilel of Avifelel) sluit een verdrag met Raymond Berengerius III, graaf van Barcelona waarin nogmaals aangegeven staat dat Ali ibn Yusuf schatplichtig is (12.000 dinars per jaar). Hierdoor ontvangt Ramon moslimplaatsen in de Vallei van de Cinca, die eerder onder Aragón vielen; Chalamera, Alcolea en Zaidín. Ibn Hilal belooft Ramon militair te ondersteunen rond Tortosa en Lérida en Ibn Hilal's leger ontvangt een vrije doorgang naar Majorca.

1122: In februari marcheert Alfons I van Aragón tegen Lérida. Hij blijft tot mei in de omgeving. Hij laat buiten Lérida een kasteel bouwen, wellicht Castillo de Gardeny, om van daaruit Lérida te kunnen belegeren.

1126: Na het verlies bij Corbins (1126) van Raymond Berengerius III zegt Ibn Hilal het verdrag op.

1147: Een Almoravidenleger van emir Ishaq ibn Ali verovert Raimat, Montagut en Gardeny.

1149: Tussen juni en oktober is het Beleg van Lérida. De stad komt in handen van Raymond Berengerius IV, graaf van Barcelona. In zijn leger zijn o.a. aanwezig: Ermengol VI, graaf van Urgel, Ponç II, graaf van Ampurias, Guerau III, burggraaf van Ager en Cabrera, Guillem de Torroja, bisschop van Barcelona, Bernat Tort, aartsbisschop van Tarragona, Peter II van Bearn en Artal II van Alagón. Tijdens het beleg komt ook het kasteel van Gardeny in handen van Raymond Berengarius IV. Uit dank voor de hulp bij het beleg wordt dit kasteel aan de Orde van de Tempeliers geschonken.


Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://historiadetudela.es/0603.pdf
http://www.xtec.cat/~jjordan/lleida/abans/arabsponent.html
http://www.mequinensa.com/es/municipio/historia/Cronologia.aspx
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi, Manuela Marín)
http://usuarios.multimania.es/entremuro/html/LosmusulmanesenBarbastro.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten