vrijdag 14 oktober 2011

Vich


Provincie: Barcelona
Regio: Catalonië
Comarca: Comarca de Osona
Inwoners: 40.900 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Ausa
Westgotische naam: Ausona
Arabische naam:
Mark: Marca Hispanica
Kurah:
Taifa:

788: Vich (Vic), in de christelijke Spaanse Mark, wordt verwoest na een aanval van de moslims. Een deel van de plaats, Vicus Ausonensis, wordt daarna herbouwd. Hieruit ontstaat de naam Vic.

826: Verovering van de plaats door moslims.

842 (227): Het leger van emir Abd ar-Rahman II van Córdoba (822-852) onder generaal Ubayd Allah ibn Abd Allah al-Balansi passert de Vlakte van Vic (Plana de Vic) en steekt de Pyreneeën over.

9de eeuw : Einde van deze eeuw is de herovering van de plaats door Wifried I "de Harige", graaf van Barcelona (878-897).

1060: Mir Geribert († 1060), graaf van Penedès, strijdt tegen moslims, namens de graaf van Barcelona. Hij organiseert de strijd in het gebied van Penedès tegen de moslimkastelen Subirats (Alto Penedés), Vich, Ribes (in San Pedro de Ribas; Garraf), Sant Martí Sarroca (Alto Penedés), Eramprunyà (in Gavá; Bajo Llobregat) en Montjuic (in Barcelona). Tijdens een campagne tegen de moslims van Tortosa, zijn voormalige bondgenoten, wordt hij en zijn zoon gevangen tijdens de aanval op het kasteel van Mora de Ebro; Tarragona) genomen en beiden op 29 oktober onthoofd. Zijn bezittingen gaan naar zijn zoon Arnau Mir de Sant Martí.

Bronnen:
http://ca.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten