woensdag 2 november 2011

Loja - Lawsa


Provincie: Granada
Regio: Andalusië
Comarca: Loja
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Lusha, Lawšâ (لوشة)
Mark:
Kurah: Ilbira
Taifa: Granada

711/12: Verovering door de berber generaal Tariq ibn Ziyad of generaal Musa ibn Nusair, wali van Ifriqiya (703) van de Visigotische provincie Baetica, met onder meer de plaats Loja (Loxa).

758: Slag bij Loja. Abd al-Malik, wali van Sevilla, namens emir Abd ar-Rahman I van Córdoba (756-788), verslaat Yusuf ibn Abd ar-Rahman al-Fihri, net buiten Córdoba. Voorafgaand aan de slag is er, zoals gebruikelijk een tweegevecht. Een berber uit het leger van Al-Fihri wordt verslagen door Abdallah, zoon van de wali Abd al-Malik, afkomstig uit Abessinië (Ethiopië).

883: Herbouw van het kasteel van Loja.

11de/12de eeuw: Aan het eind van de 11de of begin van 12de eeuw wordt Ibn Sa'ada, Abu Mohammed (Abu Mohammed Abd al-Mawla ibn Mohammed ibn Abd Allah ibn Abd al-Rahman [ibn Mohammed] ibn Sa'ada ibn Ahmed [ibn Uthman] al-Madhiyi) geboren in Loja. Hij overlijdt rond 1155/56 in Granada. ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5)

12de/13de eeuw: De katib, jatib en faqih Ibn Mohammed al-Lawshi, Abu Omar is vermoedelijk afkomstig uit Loja. Hij overlijdt in 1261 in Granada.

13de eeuw: De medicus Ibn Sa'ada, Abu Musa (Abu Musa Isa ibn Mohammed ibn Isa ibn Umar ibn Sa'da al-Umawi) is afkomstig uit Loja. Op 7 mei 1328 overlijdt hij in Granada. Het is bekend dat hij 1 werk heeft geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

1226: Koning Ferdinand III van Castilië-León (1217-1252) verovert de plaats en verwoest het kasteel.

1313 (713): In november wordt in Loja de bekende sha'ir, schrijver, fysicus, filosoof, historicus en du'l-wizaratayn Ibn al-Jatib/Khatib (Mohammed ibn Abd Allah ibn Said ibn Ali ibn Ahmed al-Salmani, ook bekend als Lisan al-Din ibn al-Khatib) geboren. Hij is van Syrische afkomst. Hij is een leerling van Ibn al-Yayyab. In Granada is hij een vriend (en wazir) van emir Abu al-Hajjaj Yusuf. Hij is ook wazir onder emir Mohammed V, maar wordt tot twee keer toe uit Granada verbannen. In 1359 volgt hij de verbannen Mohammed V naar Maghreb al-Aqsa. In ca. 1362 keert Mohammed V terug en wordt Ibn al-Khatib weer wazir. Kort daarna wordt hij beschuldigd van verraad. Enkele van zijn gedichten zijn te zien op de muren van de Alhambra (Salon de Comares). Hij wordt in 1374 in Fez in de gevangenis geexecuteerd.

1482: Op 1 juli is het Beleg van Loja. Dit wordt zonder succes belegerd door koning Ferdinand II van Aragón (1479-1516). De stad wordt verdedigd door de wali Ibrahim Ali al-Attar. Tijdens de strijd sneuvelt Rodrigo Téllez Girón (26 jaar oud), grootmeester van de Orde van Calatrava op 13 juli, na getroffen te zijn door twee pijlen. Na het beleg keert Ferdinand II met o.m. Íñigo López de Mendoza y Quiñones, graaf van Tendilla, terug naar Córdoba. Midden juli marcheert emir Abu al-Hassan Ali van Granada (1464-1482) op naar Loja en bereikt hij de rio Frio.

1483: Overlijden van de wali Ibrahim Ali al-Attar, nadat hij meegedaan heeft aan de Slag bij Lucena en is teruggekeerd naar Loja.

1485: Beleg van Loja. In januari wordt, na enkele dagen van beleg, het leger van Ferdinand II gedwongen zich terug te trekken als gevolg van ongunstige weersomstandigheden.

1486 (891): Beleg van Loja. Op 28/29 mei (Jumaada II/Rajab) valt Loja, na een belegering van enkele dagen, aan Isabella van Castilië-León (1474-1504). Meer dan 5.000 moslims uit de stad vertrekken naar Granada.

Bronnen:
http://ca.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
Granada 1492: The Twilight of Moorish Spain (David Nicolle)
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada

Geen opmerkingen:

Een reactie posten