woensdag 21 december 2011

Piracés - Baytara Salag


Provincie: Huesca
Regio: Aragón
Comarca: Hoya de Huesca
Inwoners: 103 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: hisn Baytara Salag, Baytara Silg
Mark: Marca Superior (al-Tagr al-A'la)
Kurah: Wasqah (Huesca)
Taifa: Zaragoza?

10de eeuw: Vermelding van de hisn Baytara Salag of Baytara Silg door de historicus Ahmed ibn Mohammed al-Razi "al-tariji" (887-955). Het maakt deel uit van de Marca Superior en is afhankelijk van de kurah Wasqah. Het is nu een ruine.

11de eeuw: Beleg van Piracés. Al-Mundhir I ibn Yahya al-Tujibi, emir van Zaragoza (ca. 1013-1021) stuurt de berber (Sanhaja) generaal Abu Masud naar opstandige rebellen. Hij verslaat de rebellen die hun toevlucht zoeken in het kasteel van Piracés. Volgens Ibn Hayyan is al-Mundhir kort na zijn aantreden in conflict gekomen met een neef, Abu Yahya Mohammed ibn Ahmed ibn Sumadih al-Tujibi, wali van Huesca. Abu Masud lijkt de hisn te verovert te hebben.

11de eeuw: De historicus en muladi al-Udri (1003–1085) noemt de hisn als een sterk kasteel, een van de acht kastelen van de verdediging van Huesca. Hij meldt dat er een grote moskee is.

1099: In maart wordt Piracés, tussen de río Flumen en río Guatizalema, in moslimgebied, genoemd door koning Peter I van Aragón en Navarra (1094-1104) bij een donatie aan het klooster Monasterio de Montearagón.

1103: Beleg van Piracés. Het leger van koning Peter I van Aragón en Navarra (1094-1104) belegert in mei de plaats en kasteel dat in oktober of november veroverd wordt. Christenen noemen de plaats Petraselez, Petraselze, Petra Silice etc.



Bronnen:
Un Hisn de la marche supérieure d'Al-Andalus: Piracés (Carlos Esco, Philippe Sénac)
http://es.wikipedia.org
http://www.castillosdearagon.es

Geen opmerkingen:

Een reactie posten