zondag 4 maart 2012

Arnedo - Arnit


Provincie: La Rioja
Regio: La Rioja
Comarca: Comarca de Arnedo
Inwoners: 14.457 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Arnīt (أرنيط)
Mark: Marca Superior
Kurah:
Taifa:

802: Overlijden van Musa I (Musa ibn Fortun ibn Qasi ibn Fortun) in Zaragoza, wali van Arnit (Arnedo), Saraqusta (Zaragoza) en Tarasunah (Tarazona). Zijn zoon Musa II volgt hem in Zaragoza op. De plaats maakt onderdeel uit van Marca Superior.

841: Abd ar-Rahman II, emir van Córdoba (822-852) stelt de rebel Musa ibn Musa ibn Fortun aan als wali van Tudela en Arnedo. Hij dwingt hem om samen met zijn zoon prins al-Mutarrif en de wazir Abd-al-Wahid ibn Yazid al-Iskandarani op te trekken tegen het graafschap Barcelona onder Bera († 844), graaf van Barcelona.

842: Beleg van Arnedo. Musa verlaat het leger van Abd ar-Rahman II, na het verlies bij Ribes. Hij is in conflict gekomen met een van de generaals van de emir, Charir (of Yazar) ibn Muwaffaq, omdat hij is achtergebleven in zijn bolwerk Arnedo en niet deelneemt aan een razia tegen Pamplona. Musa vlucht van Tudela naar Arnedo en vraagt de hulp in van zijn neef of stiefbroer García Íñiguez van Pamplona (851-870) tegen de emir. Generaal Harit ibn Bazi belegert namens de emir de plaats. Musa neemt Harit later dat jaar gevangen na de slag bij Balma. Harit wordt voor 9 maanden gevangen gezet in Castillo de Yarmid (wellicht identiek aan Arnedo of Turbil, bij Beire).

843: Musa krijgt amnestie van de emir en de gevangenen worden vrijgelaten (o.a. Harit ibn Bazi) en wordt dat jaar (her)benoemt als wali van Arnedo. De emir tekent een vredesovereenkomst met García Íñiguez, maar Musa en García verbreken de overeenkomst.

871: Het recht van Lubb ibn Musa op Arnedo wordt door Mohammed I, emir van Córdoba (852-886) ontnomen en hij komt met zijn broers in opstand. Zij veroveren alle oude gebieden van hun vader; Lubb en Ismail ibn Musa bezetten Zaragoza, Mutarrif ibn Musa bezet Huesca en Fortun ibn Musa verovert Tudela.

874: De ongeidentificeerde plaats Yaris wordt genoemd tijdens de benoeming door emir Mohammed I van Mohammed ibn Lubb als wali van Arnedo, Tarazona en Yaris (ligt waarschijnlijk in de Ebrovallei).

884: Mohammed ibn Lubb wordt door het leger van emir Mohammed I bedreigd om Zaragoza te verkopen voor 10.000 of 15.000 dinars in ruil voor het gouverneurschap van Arnedo en Tarazona.

915: Arnedo wordt verwoest door Yusuf (Banu Qasi).

918: Door het verlies van de moslims onder Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba (912/29-961) bij San Esteban de Gormaz (917) vallen de steden Arnedo en Calahorra in handen van de Banu Qasi.

920: Viguera en Arnedo komen aan Sancho I Garces van Navarra-Pamplona (905-926).

933/34: Voor deze tijd valt Arnedo aan Mohammed ibn Hashim, wali van Zaragoza (930-950).

934: Abd ar-Rahman III, kalief van Córdoba (912/29-961) bevestigt in dit jaar dat Rueda en Arnedo aan de wali van Zaragoza komen. Dit volgens de historicus en muladi al-Udri (1003–1085).

958: In februari wordt Blasco Lihurt genoemd als heer van Arnedo.



Bronnen:
Los Banu Qasi (714-924)
http://ca.wikipedia.org
http://aperezdelaborda.com/index.php?pid=toponimia
http://dialnet.unirioja.es/servlet/fichero_articulo?codigo=15651&orden
http://www.vallenajerilla.com/berceo/senac/presenciamusulmanaenlarioja.htm
http://usuarios.multimania.es/entremuro/html/LosmusulmanesenBarbastro.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten