donderdag 12 april 2012

Elvira - Medina Ilbira


Provincie: Granada
Regio: Andalusië
Comarca: Vega de Granada
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Iliberris
Arabische naam: Medina Ilbira
Mark:
Kurah: Ilbira (Elvira)
Taifa: Gharnata (Granada), Emiraat Granada

741: Het contingent van de jund Dimashq (Damascus) vestigt zich in Elvira (Granada) onder Abu Uthman, Ubaydullah ibn Uthman en Abd Allah ibn Khalid. Medina Ilbira is de hoofdstad van de kurah Ilbira, later wordt dat Granada. De plaats heet in de Romeinse tijd Iliberris.

756: De wali van Elvira slaat op de vlucht voor troepen van Yusuf ibn Abd al-Rahman al-Fihri, wali van al-Andalus (746-756) en generaal al-Sumayl ibn Hatim ibn Dhil Chauxan al-Kilabi (Kaisieten van de Banu Kilab, overl. 759) en trekt de bergen in.

864: De kurah Ilbira levert 2.900 militairen aan Mohammed I, emir van Córdoba (852-886) voor de slag bij la Morcuera tegen Ordoño I van Asturië (850-866).

891: Opstandelingen in Jaén en Elvira geven zich over aan de troepen van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912). Dit vindt plaats tijdens de Opstand van Omar ibn Hafsun (879-918).

892: Elvira wordt veroverd door Ibn Hafsun op het Emiraat.

893: Elvira wordt weer veroverd, nu door door prins al-Mutarrif ibn Abd Allah, zoon van emir Abd Allah.

897: In Elvira onstaan twee fracties, nl. een onder Said ibn Judi en de andere onder Mohammed ibn Adha, de machtige heer van Alhama. In december vermoordt een andere leider in Elvira, Abu Omar Othman, in een huis van een jood Said ibn Judi.

941: De bisschop van Urci reist samen met de aartsbisschop van Sevilla en de bisschop van Elvira vanuit Córdoba naar Ramiro II van León (931-951) om de gevangenen van de slag bij Simancas vrij te krijgen.

1013: De kurah Ilbira wordt als taifa Gharnata (Granada) een onafhankelijk emir-rijk (1091). De eerste emir is Zawi ibn Ziri (Ziriden dynastie, berbers uit Oost Maghreb al-Awsat en Maghreb al-Adna), die de Medina Azahara bij Córdoba heeft verwoest. Hij verhuist de hoofdstad van het nabij gelegen Elvira naar Granada.

Personen:
9de eeuw: In de 2de helft van deze eeuw wordt in Elvira de sha’ir Ibn Suqala, Yahya (Yahya ibn Aji Yahya ibn Suqala [al-Numayri]) geboren. Hij is een kleinzoon van een Arabische leider met dezelfde naam. Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

9de eeuw: In de 2de helft van deze eeuw leeft in de regio van Elvira de sha'ir Ibn Mujariq al-Asadi, Mohammed (Mohammed ibn Said ibn Mujariq al-Asadi). Hij is lid van de Banu Juzayma. Hij heeft deel genomen aan de oorlog tussen arabische clans en muladíes in de kurah Ilbira. Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

936 (324): In Dhul Hidja wordt in Elvira de sha’ir Ibn Abi Zamanin (Abu Abd Allah Mohammed ibn Abd Allah ibn Isa ibn Abi Zhamin) geboren. Christenen noemen hem Aben Abi Zamanin. Hij is faqih in Córdoba en Pechina. Hij overlijdt in 1007, ook in Elvira.

985: In wellicht Elvira (waar hij uit afkomstig is) wordt de sha’ir en faqih Abu Ishaq Ibrahim ibn Masud al-Ilbiri (أبو اسحق إبراهيم بن مسعود الإلبيري) geboren. Hij heeft een gedicht geschreven tegen de joodse wazir Samuel Nagrela van Badis ibn Habus al-Muzaffar al-Nasir, emir van Granada (1038-1073). Dit veroorzaakt in 1066 (459) een opstand. Hij is een volgeling van de dichter Ibn Abi Zamanin. Hij overlijdt tijdens de opstand in 1067 (459). Samen met hem overlijden ca. 3.000 joden.

1065? (457): Op 22 maart (12 Rabi II) wordt in Elvira de theoloog Ibn Musa al-Ilbiri, Abu Abd Allah (Abu Abd Allah Mohammed ibn Jalaf ibn Musa al-Awsi al-Ansari) geboren. Hij overlijdt in december/januari 1142/43 (Jumaada II 537) in wellicht Córdoba. Hij volgt de doctrine van Abu al-Hassan al-Ash'ari. Hij heeft 10 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

1091: Overlijden van de bekende sha'ir Abu al-Kasim Khalaf ibn Faraj al-Ilbiri al-Sumaiser (أبو القاسم خلف بن فرج الإلبيري السيمسر). Wellicht in Elvira, waaruit hij afkomstig is. Hij is schrijver van vele kritische gedichten.

Bronnen:
Identidad y onomástica de los Beréberes de Al-Andalus (Helena de Felipe)
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://www.pueblos-espana.org
http://www.poetasandaluces.com
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten