maandag 14 mei 2012

Bobastro - Bubastru


Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: Comarca de Antequera
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Bubaštrū (ببشترو)
Mark:
Kurah: Rayyo (Málaga)
Taifa:

879/80 (267): Omar ibn Hafsun ibn Jafar, een moslim van Visigotische afstammeling (zijn grootvader Jafar of Giafar ibn Arius bekeerde zich tot de Islam) voert vanaf dit jaar een opstand aan in de regio Rayyo, vanuit de ruine van een kasteel in Bobastro. Later herbouwt hij het kasteel. De opstand breekt uit uit onvrede over de hoge jiziya van emir Mohammed I, emir van Córdoba (852-886) en een vernederende behandeling door de emir. De historicus Ali ibn al-Athir (1160-1233) noemt begin opstand op 11 augustus 880 (267). Bobastro is verdwenen en ligt op 4 km. van Ardales.

883 (270): Beleg van Bobastro. De wazir Hashim ibn Abd al-Aziz belegert namens emir Mohammed I Bobastro, maar kan het niet veroveren. Hij neemt wel Ibn Hafsun gevangen en brengt hem mee naar Córdoba.

884: Ibn Hafsun wordt vrijgelaten. Hij helpt zelfs emir Mohammed I in het noorden in zijn strijd tegen Álava, maar hij verlaat daarna Córdoba en trekt weer naar Bobastro.

885: Rond dit jaar bezit Ibn Hafsun het grootste deel van het westen en zuiden van al-Andalus.

888: Beleg van Bobastro. Al-Mundhir, emir van Córdoba (886-888) begint onderhandelingen met Ibn Hafsun, stuurt ezels om de bezittingen van Ibn Hafsun op te halen en laat een amnestypact opstellen, maar Ibn Hafsun werkt tegen. In juni belegert hij Bobastro. Tijdens het beleg sterft al-Mundhir aan een ziekte. Hij laat zijn broer Abd Allah, emir van Córdoba (888-912) de belegering voortzetten.

889: Beleg van Bobastro. In de lente marcheert emir Abd Allah tegen Bobastro, maar keert zonder succes terug naar Córdoba. Later dat jaar slaat Abd Allah zijn tenten op bij Bobastro, maar belegert de plaats niet. Hij trekt terug naar Archidona. Onderweg wordt Abd Allah door Ibn Hafsun aangevallen, maar de bevelhebber Obaidallah weet deze aanval af te slaan. Via Elvira, waar gijzelaars worden genomen, keren de troepen terug naar Córdoba.

891: Ibn Hafsun neemt de naam Samuel aan en valt af van de Islam. Hij verliest hierdoor bondgenoten bij de moslim opstandelingen.

893: Het leger van de emir onder prins al-Mutarrif voert in de omgeving van Bobastro raids uit en trekt daarna naar Elvira.

914: Beleg van Bobastro. Na Castillo de Turrus (Algerinejo) valt Abd ar-Rahman III, kalief van Córdoba (912/29-961) met een deel van het leger Bobastro aan en gaat een ander deel naar Castillo de Sant Batir (Santopilar). Sant Batir wordt verlaten aangetroffen.

917 (305): In september (Rabi I) is de dood Ibn Hafsun. Hij wordt begraven in de Iglesia Mozarab in Bobastro. Zijn zonen Jafar, Abd ar-Rahman, Suleiman en Hafs proberen zonder succes de opstand voor te zetten.

920: Jafar ibn Omar ibn Hafsun wordt vermoord door christelijke soldaten en zijn broer Suleiman wordt de nieuwe opstandelingenleider.

923/24 (311): Abd ar-Rahman III start een expeditie tegen de kurah Rayya en de hisn Bobastro. Doordat Bobastro moeilijk te nemen is heeft hij andere kastelen in de regio aangevallen; Comares, Olías en Santo Pitar.

927: Op 6 februari wordt Suleiman ibn Omar ibn Hafsun in een hinderlaag gelokt en gedood door het leger van Abd ar-Rahman III. Zijn broer Hafs volgt hem op als leider.

927: Beleg van Bobastro. In juni wordt Bobastro belegerd. Hafs houdt maar liefst 6 maanden vol.

928 (315): Op vrijdag 21 januari wordt Bobastro ingenomen door troepen van Abd ar Rahman III onder de wazir Said ibn al-Mundhir, na overgave door Hafs. Hierna worden de beenderen van Omar ibn Hafsun en zijn overleden zonen gekruizigd in Córdoba. Hafs zelf wordt later in het leger van de emir opgenomen. Een paar maanden later bezoekt de emir zelf Bobastro, die door maar liefst 4 emirs bedwongen is.

1055: Ferdinand I, graaf van Castilië (1035-1065) en León (1037-1065) maakt gebruik van de chaos onder de moslims en verovert verschillende steden, o.a. Bobastro.



Bronnen:
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi, Manuela Marín)
Sociedad, política y protesta popular en la España musulmana (Roberto Marín Guzmán)
http://es.wikipedia.org
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2b.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten