vrijdag 29 juni 2012

Cuzna - Kazna


Provincie: Córdoba
Regio: Andalusië
Comarca: Valle del Guadiato
Inwoners: 0
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Kazna, Kuzna
Mark:
Kurah: Fahs al-Ballut (Campo de las Bellotas)
Taifa:

8ste eeuw: Castillo de Cuzna ook wel genoemd Castillo de la Mora (in gemeente Villanueva del Duque, bij Villanueva del Rey) wordt in deze eeuw gebouwd door de clan Kazan of Kazna, van de berber stam Burt.

8ste-11de eeuw: Cuzna maakt deel uit van de iqlim al-Batalita in de kurah Fahs al-Ballut.

9de/10de eeuw: Mundir ibn Said al-Balluti en zijn broer Fadl Allah ibn Said al-Balluti zijn afkomstig uit Cuzna (Banu Said) en qadi's van Córdoba en Fahs al-Ballut. Mundir (Mondir) is in dienst van al-Hakam II, kalief van Córdoba (961-976). Hij is verder kasteelheer van Cuzna en qadi en imam van de moskee van Medina Azahara.

901: Ibn al-Qitt al-Mahdi (Ahmed ibn Moe'awiya) wordt in Los Pedroches en de Sierra de Almaden (Jabal al-Baranis) in Fahs al-Ballut door de Nafza berbers uitgeroepen als mahdi. De qadi Mundir is een medestander.

941-42: De uit Cuzna afkomstige Ubayd Allah ibn Mohammed ibn Kasim is qadi van Fahs al-Ballut.

12de eeuw: Mohammed ibn Ahmed ibn Jalaf wordt aan het einde van deze eeuw gedood (periode van de Almohaden). Hij is afkomstig uit Cuzna en qadi van Fahs al-Ballut.

1237: Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) geeft in juli het kasteel van Cuzna aan de stad Córdoba.

Bronnen:
http://wikanda.cordobapedia.es
http://www.iaph.es/patrimonio-inmueble-andalucia/resumen.do?id=i177866

Geen opmerkingen:

Een reactie posten