dinsdag 3 juli 2012

Vélez-Blanco - Balis Abyad


Provincie: Almería
Regio: Andalusië
Comarca: Los Vélez
Inwoners: 2.276 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Balis Abyad
Mark:
Kurah: Ilbira (Elvira), Bayyana
Taifa: al-Mariyyah (Almería), Balansiya (Valencia), Lurqa (Lorca), Mursiya (Murcia), Ishbiliya (Sevilla) en Emiraat Granada (1238-1492)

746: Vélez (nu Vélez-Blanco) wordt opgenomen in de kurah Ilbira. Soms valt het daarna in de kurah Bayyana. In de plaats wordt het kasteel Balis Abyad gebouwd. Het ligt 6 km. ten noorden van Velez Rubio.

1038: Tot dit jaar valt Vélez-Blanco aan de taifa al-Mariyyah en komt nu aan de taifa Balansiya (tot 1041).

1041: Overgang van de plaats op de taifa Lurqa, daarna weer op die van al-Mariyyah, dan taifa Mursiya en tenslotte de taifa Ishbiliya. Een wali van Vélez-Blanco, Ben Raxiq, was een groot versificador (rijmeraar).

12de eeuw: In Vélez (Vélez-Blanco of Vélez-Rubio?) wordt Abu Jafar Ahmed ibn Yahya ibn Ahmed ibn Amira al-Dabbi geboren. Hij reist naar Noord-Afrika en Egypte, maar blijft het merendeels in Murcia. Hij overlijdt in begin 1203. Hij heeft een biografisch woordenboek geschreven van Andalusische geleerden (Bughyat al-multamis fi tarikh ridjal ahl al-Andalus).

1172: Vélez-Blanco wordt veroverd door het leger van Abu Yaqub Yusuf I, emir van de Almohaden (1163-1184). De muren worden hersteld en er wordt een garnizoen onder Ibn Hamusk gelegerd.

1221/22: Overlijden in in Vélez Blanco of Vélez Rubio van de qari (koranvoordrager), nahwi (grammaticus) en sha'ir (dichter) Ibn Yarbu al-Yayyani, Abu Abd Allah (Abu Abd Allah Mohammed ibn Ahmed ibn Yarbu al-Yayyani). Hij is rond 1155/56 geboren in Jaén. Hij heeft 2 werken en ook poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

1488: Vélez-Blanco valt aan de Reyes Católicos (Isabelle en Ferdinand) tijdens de campagne om Granada te veroveren.

1506: Don Pedro Fajardo y Charcón, 1ste markies van Los Vélez (1507-1542) en gouverneur van het Rijk van Murcia ontvangt de plaats uit dank voor zijn hulp tijdens het onderdrukken van de opstand van de mudéjar. Hij laat op een deel van de alcazaba de Castillo de Vélez-Blanco (Castillo Fajardo) bouwen (tussen 1506 en 1515).



Bronnen:
http://ca.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://www.velezblanco.com
http://www.ayuntamientodevelezblanco.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten