donderdag 23 augustus 2012

Vera - Bayra


Provincie: Almería
Regio: Andalusië
Comarca: Levante Almeriense
Inwoners: 14.689 (2011)
-------
HISTORISCH
Chartaagse naam: Baria
Romeinse naam: Barea
Arabische naam: Bayrâ (بيرة)
Mark:
Kurah: Tudmir, Bayyana (Pechina)
Taifa: Emiraat Granada (1238-1492)

9de eeuw: Vera (Bayrâ, بيرة) maakt eerst deel uit van de kurah Tudmir. Later is dat de kurah Bayyana. Er is een alcazaba op de Cerro del Espíritu Santo (nu verdwenen).

1151: Bij het Verdrag van Tudilén (Navarra) tussen Alfons VII van Castilië en Raymond Berengerius IV van Barcelona. Het verdag erkent de Aragonese veroveringen ten zuiden van de Júcar en het recht uit te breiden naar Murcia, met de kastelen van Lorca en Vera. Het verdrag wordt in 1179 opgeheven door het Verdag van Cazorla. Vera wordt de grens met het Koninkrijk Murcia.

1488: Verovering van Vera door Ferdinand II van Aragón (1479-1516). Er is geen noemenswaardige tegenstand en de laatste moslim alcalde Malique Alabez levert de plaats op 10 juni aan de katholieke koning. Het christelijke leger slaat haar hoofdkwartier buiten Vera op (in El Real).

1518: Plaats verwoest door een grote aardbeving.

1569: Beleg van Vera. Tijdens de Oorlog van Alpujarras (1568-1570) wordt de plaats belegerd door moriscos onder Mohammed ibn Ummayya (geboren 1520, in Válor) ook wel Aben Humeya genoemd. Uit dank voor de hulp van bewoners uit Lorca wordt later net buiten Vera de Ermita de la Virgen de las Huertas gebouwd.

1569: Moriscos uit Teresa en Cabrera, dorpen onder de jurisdictie van Vera (nu verdwenen), vertrekken in maart met 4 schepen naar Maghreb al-Aqsa, maar leiden schipbreuk.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://cronologiahistorica.com
http://www.andaluciarustica.com
http://www.pueblosandaluces.com
http://www.andalucia.org/destinos/municipios/vera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten