zaterdag 6 oktober 2012

Calalui

Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: Serranía de Ronda
Inwoners: 0
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa: Emiraat Granada (1238-1492)


1485: Na de verovering van Marbella wordt in de wijk Cruz del Humilladero van Málaga een verdrag getekend. Hier wordt bepaald dat Ferdinand II van Aragón (1479-1516) van de alcaide van Marbella, Mohammed Abuneza de sleutels van Marbella krijgt en daarbij de plaatsen Benahavís, Daidín (of Aidín), Castillo de Montemayor, de forten Cortes (Cortes de la Frontera), Oxén (Ojén), Arboto, Almáchar, Tramores en de sterkte Calalvi (ook genoemd Calalui, Alcalaluz of Calaluz, bij Genalguecil) in de Sierra Bermeja. De koning belast de bewaring van het gehele gebied aan Pedro de Villandrando, graaf van Ribadeo.


1500-01: Eerste Oorlog van Alpujarras (1500-01). Moslims komen in verzet tegen massale, gedwongen bekeringen onder leiding van kardinaal Francisco Jiménez de Cisneros († 1517).

1501: Slag bij Calalui. Tijdens een gevecht op 18 maart bij Calalui tussen moriscos en christenen onder leiding van Juan Téllez-Girón († 1528), graaf van Ureña, Fernando de Silva y Álvarez de Toledo († 1546) en  don Alfonso Fernández de Córdoba (genoemd: Alonso de Aguilar, heer van Priego en Aguilar leiden christenen een nederlaag. De Aguilar sneuvelt samen met meer dan de helft van het christelijk leger. De veldslag wordt ook wel slag in de Sierra Nevada of Sierra Bermeja genoemd. Het christelijk leger (o.m. 300 cavaleristen en 2.000 infanteristen uit Sevilla) was hiervoor uit Ronda vertrokken en had bij Monarda, aan de rio Verde, haar kamp opgeslagen.


Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.iluana.com/galeria_ficha.asp?idgaleria=29&idfotografia=4084
Historia de la rebelión y castigo de los moriscos del Reyno de Granada (Luis del Marmol Carvajal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten