woensdag 2 januari 2013

Albaicín

Provincie: Granada
Regio: Andalusië
Comarca: Vega de Granada
Inwoners: 0
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: al-Mawsat al-Andalus
Kurah: Ilbira (Elvira/Granada)
Taifa: Gharnata, Emiraat Granada (1238-1492)


11de eeuwAlbaicín wordt vermeld vanaf de tijd van de stichting van de taifa Gharnata door de berber Zawi ibn Ziri (1013-1019/20), emir van Granada. Al tijdens de Romijnse tijd is er een nederzetting. Later wordt Albaicín, op een heuvel recht tegenover het Alhambra, een wijk in de stad Granada.

15de eeuw: Tot de verovering van Granada (1492) door het katholieke koningspaar is er een dertigtal moskeeën in de wijk gevestigd. Later worden op de plek van de meeste van deze moskeeën kerken gebouwd.

1499: Op 18 december breekt in Albaicín een opstand onder moslims uit. De opstand ontstaat wanneer de officier van justitie Velasco de Barrionuevo, op bevel van kardinaal Francisco Jiménez de Cisneros († 1517), een moslim met dwang bekeerd. Moslims op het plein Bib al-Banut komen in opstand en De Barrionuevo wordt gedood. De opstand spreidt zich in januari 1500 uit tot de bergen van Alpujarras, de serranía de Ronda (met plaats Ronda) en Almeria. Het wordt ook wel de Eerste Opstand van Alpujarras genoemd (de tweede volgt in 1568). De opstand wordt onderdrukt door Íñigo López de Mendoza y Quiñones, graaf van Tendilla († 1515).

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://nl.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten