Pagina's
- Geschiedenis van plaatsen
- 756-929 Emiraat van Córdoba
- 929-1031 Kalifaat van Córdoba
- 1009-1106 1e taifa periode
- 1085–1145 Almoraviden dynastie
- 1140-1203 2de taifa periode
- 1147-1238 Almohaden dynastie
- 1232–1287 3de taifa periode
- 1238–1492 Emiraat van Granada
- 1492-1616 Nasleep en verdrijving
- Veldslagen en expedities
- Landkaarten
- Mensen in al-Andalus
zaterdag 14 januari 2012
El Molar
Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Sierra Norte
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah: Ax-Xerrat
Taifa:
8ste eeuw: El Molar onstaat in deze eeuw uit de dorpen Aristón, Casas Viejas, Valdelarría en Mola. Het maakt onderdeel uit van de Marca Media.
977: Al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) gaat naar Madrid en ontmoet daar Galib, wali van Medinaceli, om een succesvolle expeditie naar Mola (nu El Molar), voorbij de Sierra del Guadarrama (gebied Madrid, Segovia en Ávila), te ondernemen.
1085: Na de verovering van El Mola laat koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109) de plaats herbevolken en komt het aan Talamanca en daarmee ook aan de aartsbisschop van Toledo.
Bronnen:
http://www.elmolar.org/historia.php
http://elmadridmedieval.jmcastellanos.com/Pagina%20Historia/Marcos%20precristiano.htm
Campo Real
Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Comarca de Alcalá
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:
10de eeuw: Eerste vermelding in het midden van deze eeuw van de plaats dat bekend is (bij christenen) als Aldea del Campo.
1047: De plaats, tijdens de moslimtijd bekend als Campo de Almoacid, komt aan koning Ferdinand I van Castilië (1035-1065) en León (1037-1065).
1048: De plaats valt weer in de handen van de moslims.
1118: Definitieve verovering door Bernard de Sedirac, aartsbisschop van Toledo.
1190: Op 25 maart wijst koning Alfons VIII van Castilië (1158-1214) aan Segovia 19 moslimdorpen (aldeas) aan de río Tajuña en río Henares toe. Hieronder is Campo de Almiareg (nu Campo Real).
1580: De plaats krijgt de huidige naam Campo Real.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
Torrelaguna
Provincie: Madrid
Regio: Madrid
Comarca: Sierra Norte
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:
9de eeuw: De plaats ligt in het oostelijk deel van de Marca Media, waar Guadalajara de hoofdstad van is (en Toledo algehele hoofdstad). Wellicht komt de naam van de berberstam Laggūna.
1085: Verovering van de plaats door koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109). Het komt aan het gebied van de aartsbisschop van Toledo.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://aache.eu/herreracasado/1985/01/01/la-marca-media-de-al-andalus-en-tierras-de-guadalajara
Montefique
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: ?
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa:
895 (282): In Rabi II vertrekt prins al-Mutarrif, namens Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), samen met generaal Abd al-Malik ibn Umayya op expeditie tegen Sidonia en Sevilla. Hij stopt bij Tarbil aan de río Guadaira en laat Ibn Umayya ter dood brengen. Hij stelt daarna Ahmed ibn Hashim ibn Abd al-Aziz ibn Hashim aan als nieuwe generaal. Via een plaats met de naam Beni Barsis (bij Carmona) trekt hij op tegen het kasteel Montefique (aan de río Guadaira) van de opstandeling, de Ma'aditen Talib ibn Maulud. Hij verslaat Ibn Maulid die zich dan onderwerpt zich aan de emir. Hierna trekt het leger naar de hisn Amarina aan de rio Guadalete, naar Kalsanah en uiteindelijk naar Jerez. In Jumaada II bereikt hij Sevilla.
Bronnen:
Sociedad, política y protesta popular en la España musulmana (Roberto Marín Guzmán)
The History of the Mohammedan Dynasties in Spain (Ahmed ibn Mohammed al-Makkari)
Vejer de la Frontera - Besher
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Iberische naam: Besaro
Romeinse naam: Baesippo
Arabische naam: Bashir, Besher, Bishter
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa:
711: Moslims arriveren rond deze tijd in Vejer (nu Vejer de la Frontera). De plaats maakt onderdeel van de kurah Shadhuna.
895 (282): Prins al-Mutarrif valt, namens Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), na de kastelen Montefique en Monteagudo ook Medinaceli en Vejer aan op opstandelingen. Beide steden onderwerpen zich aan het centrale gezag.
897: Beleg van Vejer. Een expeditie onder de Amir Aban, zoon van emir Abd Allah, samen met generaal Abu al-Abbas Ahmed ibn Mohammed ibn Abi Abda vertrekt op 18 Radjab uit Córdoba (1 september) tegen opstandelingen en volgt de route langs Mont Sant, Tarifa, Algeciras, Mersa Ash-shajrah, Khandak al-Jennat, Tarik-Khoshayn, Sohayl, Dhekuwan, naar de rivier. Daarna keert het leger terug via Kasr Bineyrah (Pineira), Bishter. Na beleg in Bishter trekt het leger door de Alpuxarras, Jaén en Córdoba.
1250: Vejer wordt veroverd door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) en aan Alonso Pérez de Guzmán, eerste hertog van Medina Sidonia, gegeven.
1264: Tijdens de opstand van de mudéjar komt Vejer in juni weer in handen van moslims. In augustus valt het definitief aan de christenen.
1285: Vejer komt aan de Orde van Santiago.
Bronnen:
The History of the Mohammedan Dynasties in Spain (Ahmed ibn Mohammed al-Makkari)
http://www.pueblos-espana.org
Labels:
Andalusië,
Cádiz,
kurah Shadhuna,
La Janda,
Orde van Santiago
Conil de la Frontera
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa:
711: Moslims arriveren in Conil en in andere steden aan de kust. De plaats maakt onderdeel van de kurah Shadhuna.
1265: Conil (vanaf 1981 Conil de la Frontera) wordt veroverd op de moslims door het leger van koning Alfons X van Castilië-León (1252-1284). Het valt daarna aan Alonso Pérez de Guzmán.
Bronnen:
http://www.andaluciarustica.com
donderdag 12 januari 2012
Sevilla - Ishbiliya
Provincie: Sevilla
Regio: Andalusië
Comarca: Metropolitana de Sevilla
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Išbīliyâ, later Shbiya (إشبيلية)
Mark:
Kurah: Ishbiliya (Sevilla)
Taifa: Ishbiliya (Sevilla)
712: Beleg van Sevilla. Genraal Musa ibn Nusair verovert in na een belegering van een paar maanden Sevilla. De Westgotische verdedigers trekken zich na enig verzet terug naar Niebla.
713: Christenen in Sevilla en Toledo komen in opstand, maar de troepen van Abd al-Aziz ibn Musa slaan de opstand neer.
715: Abd al-Aziz ibn Musa maakt van Sevilla zijn hoofdstad in al-Andalus.
716/17: Al-Hurr ibn abd Rahman al-Thaqafi, wali van Andalus (716-719) verplaatst de administratieve hoofdstad van Sevilla naar Córdoba.
na 722: Overlijden van de Westgoot Oppa (Oppas). Er zijn verschillende berichten over hem. Hij zou een zoon zijn van de Visigotische koning Egica († 701/03) en daardoor een halfbroer van Witiza, maar ook als zoon van Witiza (kroniek van Alfons III) genoemd. Hij wordt als aartsbisschop van Toledo (Kroniek van Alfons III, rotense) genoemd, maar ook bisschop van Sevilla (Ad Sebastianum). Oppa zou betrokken zijn bij de mosliminvasie in 718 van Asturië. Hij wordt gevangen genomen in de Slag bij Covadonga (722).
739/43: De Visigotische prinses Sara, kleindochter van Witiza (en dochter van Almundo, zoon van Witiza), reist vanuit Sevilla via Askelon naar Damascus om daar haar zaak te bepleiten bij de kalief Hisham. Zij vraagt hem haar enorme bezit in Sevilla te bevestigen, dat door haar oom Ardabast is ingenomen. Hierin stemt hij volgens Islamitisch recht toe. Later huwt zij Issa ibn Muzahim, een moslim aan het hof van Hisham. Samen keren ze terug naar Sevilla. Twee zonen van hen zijn Ibrahim en Ishaq. Haar reis is beschreven door de historicus Abu Bakr ibn al-Qutiyyah (gest. 978). Abu Bakr is een kleinzoon van Ibrahim en zijn naam betekent "zoon van een Gotische prinses". De Banu al-Qutiyyah wordt een aanzienelijke familie in Sevilla. Sara trouwt later een tweede maal, dan met Omar ibn Said al-Lakhmi.
741: Het contingent van de jund Hims (Homs) van het leger onder Balj ibn Bishr al-Qushayri, wali van al-Andalus (742) en Abu Ghalib Tamman ibn Alkama dat eerder in Algeciras is geland, vestigt zich in Sevilla.
756: In maart recruteert Abd ar-Rahman ibn Moe'awiya troepen in Granada, Málaga en Sidonia, Sevilla en valt deze steden binnen. In Sevilla, sluiten de Jemenieten Abu Sabbah (van de stam van Yakib) en Hayat ibn Molamis (van de stam van Hadramaut) bij hem aan.
756: Beleg van Sevilla. Yusuf ibn Abd al-Rahman al-Fihri, wali van al-Andalus (747-756) trekt vanuit Mérida naar Lacant (of Luchente) en belegert daarna Sevilla met een leger van 20.000 man op Abd al-Malik ibn Umar ibn Abd al-Malik ibn Marwan. Abd al-Malik afkomstig uit Abessinië (Ethiopië), is voor de Abbasieden uit Egypte gevlucht en in 755 in al-Andalus aangekomen als de nieuwe wali. Zijn zoon Abd Allah ibn Abd al-Malik komt hem ontzetten in Sevilla met troepen uit Morón (Morón de la Frontera), waar hij zelf heer is.
758: Abd al-Malik verslaat net buiten Córdoba in de slag bij Loja (Loxa) Yusuf ibn Abd al-Rahman al-Fihri. Voorafgaand aan de slag is er, zoals gebruikelijk een tweegevecht. Een berber uit het leger van al-Fihri wordt verslagen door Abd Allah ibn Abd al-Malik.
763: Beleg van Sevilla. Na de landing van de Abbasieden wali Alaa ibn Mughith Yahsubi in Beja selecteert Abd ar-Rahman I, emir van Córdoba (756-788), bijnaam "Valk van al-Andalus", 700 van zijn beste soldaten, laat hen net buiten de muren van Sevilla de zwaardschedes in een groot vuur verbranden, waarna zij de belegeraars bestormen en deze op de vlucht jagen. Er vallen 7000 doden, waaronder alle leiders. De overwinnaar schendt uit woede het lichaam van Ibn Mughith en zijn voornaamste volgelingen. De hoofden worden geconserveerd met zout en kampfer en aan het oor wordt een label gehangen met naam en rang, samen met de zwarte vlag van de Abbasieden kalief al-Mansur en zijn brief met de aanstelling als wali van al-Andalus. Dit alles wordt later in Karouan afgeleverd.
765 (148): De Jemeniet Abu al-Sabbah ibn Yahya al-Yahsubi rebelleert in Sevilla tegenover het emiraat. Hij wil de dood van Alaa ibn Mugith in Sevilla wreken.
766: Na de slag van Almusara gaat al-Sabbah, voormalige wali van Sevilla, met 400 cavaleristen naar emir Abd ar-Rahman I. Tijdens een persoonlijk onderhoud met de emir zou die hem doodgestoken hebben.
773 (157): Op 20 december trekt Abd ar-Rahman I Sevilla binnen en richt er een slachting aan onder de volgelingen van de opstandige Jeminitische rebellen.
829: Abd ar-Rahman II, emir van Córdoba (822-852) laat de Grote moskee van Sevilla bouwen, onder leiding van de qadi Omar ibn Adabbas.
844 (229): Na Cádiz en na de massamoord in Coria del Río valt een vikingvloot ook Sevilla aan. De vikingen en belagen vanaf 25 september de stad gedurende zeven dagen en verschuilen zich daarna op het nabijgelegen eiland Isla Menor in de rivier Guadalquivir (Wadi al-Kabir). Musa ibn Musa ibn Qasi strijdt hier namens Abd ar-Rahman II tegen de vikingen. De stad heeft geen verdedigingswerken en de vikingen kunnen eenvoudig de stad binnentrekken op 1 oktober. Een groot deel van de bevolking is al gevlucht, de achterblijvers worden afgeslacht en vrouwen en kinderen worden gevangen gemaakt. De vikingen proberen, zonder succes, de Grote Moskee in brand te steken. Doordat de Guadalquivir naar het noorden moeilijker begaanbaarder is wordt er geen aanval uitgevoerd op de hoofdstad Cordoba. Na Sevilla trekken de Vikingen via Quintos-Moafir naar Morón.
850: Recafredo wordt genoemd als aartsbisschop van Sevilla.
889: Abd Allah, emir van Córdoba (888-912) laat een opstand in Sevilla onderdrukken en installeert Musa ibn al-Asi ibn Abd Allah ibn Ta'laba als wali.
891: Kuraib in Khaldun, het hoofd van de Jeminitische familie Banu Khaldun, verwoest de omgeving van Sevilla met o.m. Aljarafe. Kuraib voert samen met berbers uit Medellin en Mérida een vernietigende aanval uit op Sevilla.
895: Hisham, wali van Sevilla en oom van emir Abd Allah weigert belasting te betalen aan de emir. Een contingent met Khalid ibn Khaldun, broer van Kuraib, en Ibrahim al-Hajjaj trekt in de richting van Córdoba. Ze worden ondersteund door Suleiman, leider van Medina-Sidonia. Een leger uit Córdoba onderschept dit contingent. Suleiman weet te ontsnappen en de anderen uit Sevilla en Medina-Sidonia worden gearresteerd door prins al-Mutarrif. Ondertussen gijzelt Kuraib de wali Hisham in Sevilla. Kuraib staat dan toe dat het leger van de emir Sevilla binnentrekt en laat Hisham vrij. Later onderwerpt Ibrahim ibn Hajjaj, leider van Sevilla, zich voor een korte tijd aan de emir. Hij geeft zich zoon Abd ar-Rahman ibn Ibrahim als gijzelaar aan de emir, die hem meeneemt naar Córdoba. In augustus verschijnt het leger van al-Mutarrif weer voor Sevilla en ziet dat Kuraib zijn woord niet gehouden heeft en de stad verdedigd heeft. Al-Mutarrif slaat Ibrahim al-Hajjaj en Khalid ibn Khaldun in de ketenen. Hierop trekt Kuraib de stad uit en valt de voorhoede van al-Mutarrif aan, die de aanval weet af te slaan. Al-Mutarrif laat Ibrahim en Khalid martelen en belegert de stad voor drie dagen, zonder succes. Hierop verovert al-Mutarrif wel een kasteel van Ibrahim aan de rivier de Guadalquivir en laat het verwoesten. Na de verwoesting van een ander kasteel, behorend aan Kuraib, trekt hij terug naar Córdoba.
899 (286): Kuraib ibn Khaldun wordt verslagen en gedood door Abd ar-Rahman ibn Ibrahim al-Hajjaj.
900: Ibrahim al-Hajjaj weigert belasting te betalen aan de emir en sluit zich aan bij de opstand van Umar ibn Hafsun (879-918).
901: Een leger van koning Alfons III van Asturië, León en Galicië (866-910) verwoest de omgeving van Sevilla.
910: Kroonprins Ordoño, zoon van koning Alfons III van Asturië, León en Galicië (866-910), leidt persoonlijk een militaire expeditie naar Sevilla. Hij plundert en verwoest er het onbekende Barriada de Regel.
910/11: Overlijden van Ibrahm al-Hajjaj en opvolging in Sevilla door zijn oudste zoon Abd ar-Rahman en in Carmona door de andere zoon Mohammed.
913: Abd ar-Rahman ibn Ibrahim al-Hajjaj wordt door zijn broer Mohammed, wali van Carmona, vermoord. Mohammed verklaart zich de nieuwe leider, maar Ahmed ibn Maslama ibn Abd al-Wahhab ibn Umayr, neef van Mohammed, wordt door de bevolking gekozen. Hij zal slechts 4 maanden wali zijn. Ibn Maslama onderhandelt in december met het emiraat in de personen van de hajib Badr en Omar ibn Abd al-Aziz ibn al-Qutiyya, een afstammeling van Sara la Goda, een kleindochter van Witiza, en vader van de beroemde historicus Ibn al-Qutiyya. Op 20 december herovert het leger van Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba (912/29-961) door een list Sevilla op Ibn Maslama. Said ibn al-Mundir al-Qurays wordt aangesteld als nieuwe wali van Sevilla.
914: Na de val van Sevilla keert Mohammed al-Hajjaj vanuit Córdoba terug naar Carmona. Onderweg steelt hij een kudde schapen en wordt door de emir in beschuldiging gesteld. Hij laat de kudde vrij, stormt op naar Sevilla, maar deze aanval mislukt. De emir stuurt de politieagent Kasim ibn Wald, een Kalbiten en hij neemt Mohammed in april mee terug naar het hof. Daar wordt hij overladen met kado's en benoemd als wazir.
929/30 (317): Malik ibn Mohammed al-Zayayila wordt aangesteld door Abd ar-Rahman III als amil van de kurah Ishbiliya. Zijn broer wordt dat in 930 voor de kurah Istiyya.
941: De bisschop van Urci reist samen met de aartsbisschop van Sevilla en de bisschop van Elvira vanuit Córdoba naar koning Ramiro II van León (931-951) om de gevangenen van de slag bij Simancas vrij te krijgen.
962: Admiraal Abd al-Rahman ibn Mohammed ibn al-Rumahis van de Middellandse Zeevloot verslaat samen met de Atlantische vloot uit Sevilla in juni een vikingvloot bij Lissabon.
974: Een expeditie uit Córdoba onderdrukt de opstand van Ibn Tumlus in Sevilla.
1018: Na de dood van Ali ibn Hammud trekken de Zanata berbers uit Córdoba naar Ali's broer al-Kasim ibn Hammud in Sevilla. Al-Kasim marcheert daarna naar Córdoba en wordt uitgeroepen tot kalief met de titel al-Ma'mun.
1023: Sevilla wordt een onafhankelijk taifa-rijk (tot 1091). De eerste emir is Abu al-Kasim Mohammed ibn Abbad (1023-1042) als Abbad I (Abbadiden dynastie). He was eerder qadi van Sevilla. Hij is dat jaar eerst tot wali benoemd door Yahya ibn Ali ibn Hammud al-Mu'tali, kalief van Córdoba (1021-1023 en 1025-1026).
1034: Abbad I wordt door een leger van koning Bermudo III van León (1028-1037) verslagen en vlucht naar Lissabon.
1035: Beleg van Sevilla. Yahya ibn Ali, emir van Málaga (1026-1035), de voormalige kalief, belegert de stad.
1039 (431): Op 21 september stuurt Abbad I een leger onder zijn zoon Ismail ibn Mohammed die slag levert met een verenigt leger onder Badis ibn Habus al-Muzaffar al-Nasir, emir van Granada (1038-1073) en de Idris I al-Muta'ayyad, emir van Málaga (1035-1040). Ismail sneuvelt.
1041 (433): Overlijden op 30 augustus van Abbad I.
1042: Abbad II (Abu Amr Abbad ibn Mohammed, bijnaam al-Mu'tadid billah) wordt emir van Sevilla. Hij is de zoon van Abu al-Kasim Mohammed ibn Abbad.
1055: Abbad II al-Mu'tadid verliest zijn onafhankelijkheid en redt daarmee zijn emiraat door belasting te betalen aan Ferdinand I, graaf van Castilië (1035-1065) en León (1037-1065).
1062: Ferdinand I trekt via Toledo naar Badajoz en onderwerpt het emiraat van Abbad II al-Mu'tadid en maakt het schatplichtig.
1063: Abbad II al-Mu'tadid verovert de taifa van Silves op Issa III ibn Mohammed al-Muzaffar, emir van Silves (1058-1063).
1065: Abu Nars Fath ibn Jalaf ibn Yahya al-Yahsubi Nasir al-Dawla, emir van Niebla (1051-1053) en Ronda (1057/58-1065) laat de taifa Ronda overgaan op Abbad II.
1066: Abbad II al-Mu'tadid verovert de taifa van Carmona op al-Aziz ibn Ishaq, emir van Carmona (1052/53-1066/67).
1068 (461): Overlijden van Abbad II al-Mu'tadid en opvolging door zijn zoon Mohammed ibn Abbad al-Mu'tamid. Hij is ook bekend als sha'ir (dichter) en als emir ook bekend als Abbad III.
1068: Abbad III al-Mu'tamid stuurt een leger naar Córdoba om de Jahwariden onder Abd al-Malik ibn Mohammed al-Mansur, emir van Córdoba (1064-1070) te verjagen.
1068/69: Verovering door Abbad III al-Mu'tamid van de taifa van Arcos onder Mohammed II al-Qaim, emir van Arcos (1053-1068/69).
1069 (461): Op 28 februari (volgens Ibn al-Athir op 28 maart, 2 Jumaada II) sterft Abbad III al-Mu'tadid. Zijn zoon Abbad III al-Mu'tamid (Abu al-Kasim Mohammed ibn Abbad ibn Abu al-Kasim, bijnaam al-Mu'tamid Ala 'llah) volgt hem op.
1073: Abbad III al-Mu'tamid doet Abd Allah ibn Buluggin ibn Badis, emir van Granada (1073-1090) het aanbod belasting te betalen aan koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109), maar dit wordt geweigerd.
1074: Abbad III al-Mu'tamid verdrijft de moslims onder Abu Bakr ibn Umar, emir van de Almoraviden (1061-1087) uit Jaén.
1075: De mozarab en Portugees Sisnando Davides († 1093) is leider van een expeditie namens Alfons VI naar Granada en Sevilla. Sisnando heeft eerder aan het hof van Abbad II al-Mu'tadid gediend.
1076: "El Cid" ofwel Rodrigo Díaz de Vivar († 1099) wordt door Alfons VI naar Sevilla gestuurd om de schatting van Abbad III al-Mu'tamid te innen.
1078: Córdoba wordt veroverd door Abbad III al-Mu'tamid.
1083: In juni/juli verovert Yusuf ibn Tashfin, emir van de Almoraviden (ca. 1061-1106) Ceuta, de laatste buitenpost van de Zanata berbers. De heerser van de stad al-Muizz ibn Suqut wordt geexecuteerd. Waarschijnlijk hebben schepen uit Sevilla van Abbad III al-Mu'tamid geassisteerd bij de aanval.
1083: Beleg van Sevilla. Alfons VI trekt in de lente met 2 legers de taifa van Sevilla binnen en plundert de omgeving. De beide legers komen samen op de oever van de Guadalquivir tegenover het paleis van Abbad III al-Mu'tamid. Alfons VI laat 3 dagen lang het gebied verwoesten. Dit doet hij ook in de omgeving van Medina-Sidonia en bereikt daarna Tarifa. Terwijl hij zijn paard naar de zee leidt zegt hij “dit is de grens van al-Andalus” (volgens Rawd al-Mi'tar).
1084: Op 30 augustus laat al-Mu'tamid de sha'ir, wazir en voormalige vriend Ibn Ammar (Abu Bakr Mohammed ibn Ammar, أبو بكر محمد بن عمّار) gevangen zetten. De breuk is tot stand gekomen nadat Ibn Ammar (Abenamar) zich tijdens een veldtocht tegen Murcia onafhankelijk zou hebben verklaard. Hij wordt 4 jaar later vermoord.
1085: Na het verlies van Toledo aan de christenen vluchten de botanisten Ibn Bassal al-Tulaytuli (Abu Abd Allah Mohammed ibn Ibrahim ibn Bassal) en Ibn al-Luengo, student van Ibn Wafid, naar het hof van Sevilla. In Sevilla legt Ibn Bassal een nieuwe Koninklijke tuin aan voor al-Mu'tamid.
1086: Nadat Yusuf ibn Tashfin, emir van de Almoraviden (ca. 1061-1106) Algeciras versterkt trekt hij op naar Sevilla. Abbad III al-Mu'tamid rijdt hem met zijn zoon, mensen van zijn hof en een escorte van 100 caveleristen tegemoet. In het kamp van emir Ibn Tashfin komen ze elkaar nader. Vanuit Sevilla marcheert emir Ibn Tashfin, vergezeld door alleen Abd Allah, emir van Granada naar Badajoz.
1088: Op verzoek van Abbad III al-Mu'tamid keert emir ibn Tashfin voor de tweede keer terug naar al-Andalus. Al-Mu'tamid ontmoet Ibn Tashfin in Maghreb al-Aqsa en verzoekt hem om bijstand na het verlies van het kasteel van Aledo. Ook andere moslimleiders uit het westen van al-Andalus verzoeenk hem om zijn terugkeer.
1090: Ibn Tashfin ontvangt koeltjes de emirs Abbad III al-Mu'tamid van Sevilla en Umar ibn Mohammed al-Mutawakkil, emir van Badajoz (1073/1079-1094). Hij geeft hen de opdracht hun illegale belastingen in te trekken en gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de christenen. Na het vertrek van Ibn Tashfin houdt al-Mu'tamid zich niet aan het stopzetten van het innen van illegale belastingen. Hij wendt zich voor hulp bij Alfons VI. Hierop bestook generaal Sir ibn Abi Bakr de taifa van Sevilla. Hij verdeelt zijn leger daarbij in 3 groepen; 1 groep onder Abu Zakariyya ibn Wasinu, belegert Almería op Abu Yahya Mohammed ibn Ma'n al-Mutasim, emir van Almería (1051-1091) en de anderen belegeren verschillende kastelen van al-Mu'tamid.
1091: Beleg van Sevilla. Op 2 september lukt het enkele Almoraviden Sevilla, binnen te dringen, maar worden teruggeslagen. De vloot van Sevilla is inmiddels afgebrand en de vluchtweg over zee is daardoor afgesloten voor Abbad III al-Mu'tamid. Op 7 of 9 september lukt het generaal Sir ibn Abi Bakr de stad binnen te trekken. Al-Mu'tamid en zijn familie wordt gevangen genomen en op bevel van Ibn Tashfin verbannen naar Aghmat in Maghrib al-Aqsa. Hij verblijft daar tot zijn dood in 1095 (488).
1119/20: In de winter bereidt Ali ibn Yusuf, emir van de Almoraviden (1106-1143) een tegenaanval voor op Aragon. Een leger onder zijn broer, de veteraan Ibrahim, de voormalige wali van Murcia en nu van Sevilla. Aan dit leger doen mee: wali van Granada, Murcia en Lerida en Ibn Galbun, voormalig medestrijder van El Cid. Het leger verzamelt zich in Sevilla.
1132/33: Slag bij Sevilla. Rodrigo González de Lara, gouverneur van Toledo, verslaat Abu Hafs Umar ibn Ali ibn al-Hajj, wali van Sevilla in een veldslag. Umar sneuvelt. Verdere schade wordt voorkomen door interventie van de Almoraviden kroonprins Tashfin ibn Ali.
1139: Koning Alfons I van Portugal (1139-1185) voert raids uit op Sevilla en neemt hij 1.000 mozaraben gevangen. Door tussenkomst van de abt van Santa Cruz (in Coimbra) wordt voorkomen dat de gevangenen als slaven verkocht worden.
1143: De wali's van Granada en Sevilla sneuvelen in 1143 in de slag bij Montiel.
1147: In het dorp Azuel in Cardeña is een gevecht tussen christenen en het leger van Córdoba. Dit wordt vermeld in de kroniek van Alfons VII. Nuño Alfonso, de vice-burgermeester (teniente alcalde) van Toledo vertrekt in maart met een leger van 1000 infanteristen en 9000 cavaleristen uit Toledo, Avila en Segovia naar het gebied van Córdoba. Hieronder o.m. don Pedro Albacil en generaal don Roberto de Mongamariz (uit Toledo). Hij verslaat bij Azuel een leger uit Almodóvar del Campo met Aben-Zuel (Azuel), wali van Córdoba en Aben-seid (Abenceta), wali van Sevilla. Aben-Zuel sneuvelt hier, net als Aben-seid, die van zijn paard valt en daarna onthoofd wordt. De slag wordt ook wel de Slag bij la Mata de Montelo genoemd.
1147: Beleg van Sevilla. De Almohaden nemen Sevilla in. Een delegatie van de stad, onder de faqih Abu Bakr ibn al-Arabi, een volgeling van al-Ghazali en al-Turtushi, gaat naar Abd al-Moe'min, emir van de Almohaden (1145-1163) in Maghreb al-Aqsa voor steunbetuiging.
1171 (566): In juni (Shawwal) komt Abu Yaqub Yusuf I, emir van de Almohaden (1163-1184) vanuit Maghreb al-Aqsa in Sevilla aan. Na de raids in Castilië laat Yusuf in Sevilla een begin maken aan de bouw van de Alcázar, Giralda en een park (Mutanazza al-Buhayra).
1191: In april Abu Yusuf Yaqub al-Mansur verlaat met zijn hoofdmacht Sevilla.
1228: Sevilla weet zich onder Mohammed ibn Yusuf ibn Hud aan de macht van de Almohaden, tijdens een expeditie van Idris I, emir van de Almohaden (1227-1232) in Afrika, te ontrekken.
1248 (646): Beleg van Sevilla. Op 23 november (5 Sha'abaan) is het einde van het beleg. Na een belegering van bijna 1 jaar, wordt Sevilla heroverd door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252). Hierbij zijn o.a. zijn zoon Hendrik van Castilië "el Senador", Ruy González de Cisneros, Nuño González de Lara "el Bueno", Alfonso de Molina en zijn bondgenoot, Mohammed I ibn Nasr, emir van Granada (1238–1272). De vloot onder Ramón Binifaz speelt hierbij een belangrijke rol.
1285 (684): Abu Yusuf Yaqub ibn Abd Al-Haqq, emir van de Meriniden (1258-1286) voert raids uit op de stad Jerez en de omgeving van Sevilla.
1361: Mohammed V, emir van Granada (1354-1359 en 1362-1391) trekt vanuit Noord Afrika naar Sevilla waar hij ontvangen wordt door koning Peter I van Castilië-León (1350-1369). Hij geeft Mohammed V troepen om zijn troon van Granada terug te kunnen veroveren.
1391: Nagenoeg de gehele Joodse bevolking van katholiek Sevilla wordt het slachtoffer van een pogrom.
1492: De overgebleven joden (Sefardim) worden door christelijk Sevilla gedwongen Spanje te verlaten, indien zij zich niet tot het christendom bekeren. Zij die zich bekeren, worden "conversos" of nieuwe christenen genoemd. Zij die ervan verdacht worden in het geheim hun Joodse geloof te blijven belijden, worden door de Inquisitie vervolgd.
1502: De overgebleven morisco's (moslims) in Sevilla worden gedwongen zich te bekeren.
1580: In Sevilla wordt een samenzwering van morisco's ontdekt. De leiders worden gestraft en de morisco's moeten zich aan strenge regels houden.
Bekende personen, wetenschappers etc.:
927: In Sevilla wordt de dichter Mohammed ibn Hani ibn Sa'dun geboren. Hij studeert filologie en filosofie in Sevilla. Hij predikt het shi'isme in de kurah van Elvira en komt aan het hof van de Fatimiden al-Mu'izz. Hij zou homoseksueel zijn. Hij overlijdt in 972, waarschijnlijk in Ifrqiyah.
ca. 932 (320): In Sevilla wordt de (soefi?) sha’ir Ibn Hani al-Andalusi (Mohammed ibn Hani) geboren. Hij wordt ook wel "Mutanabbi van het Westen" genoemd (naar Abu al-Tayyib al-Mutanabbi, een Iraakse dichter uit de 10e eeuw). Hij is van de Azd-stam en zijn kunyat is Abu al-Kasim of Abu al-Hassan. Zijn vader immigreert vanuit Mahdiya in Ifriqiyah naar al-Andalus. Hij schrijft gedichten aan het hof van Sevilla. Door zijn associatie met de Batini filosofie wordt hij gedwongen om in ca. 958 (347) op 27-jarige leeftijd te emigreren naar de Fatimiden in Ifriqiyah. Hij komt onder de bescherming van Imam Mu'izz, maar sterft onderweg in 975 naar 'Barqa in Egypte.
935/36 (324): In Sevilla wordt de faqih, mufti en mushawar (Maliki) Ibn al-Makwi, Abu Omar (Abu Omar Ahmed ibn Abd al-Malik ibn Hashim al-Ishbili al-Faqih al-Maliki) geboren. Hij overlijdt op 17 december 1010 (7 Jumaada I 401) in Córdoba. Hij heeft 1 werk geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).
ca. 961/62 (350): In Sevilla wordt de sha'ir (dichter) Ibn Qarluman, Abu al-Kasim (Abu al-Kasim Abbas ibn Yahya ibn Qarluman al-Lajmi) geboren. Hij overlijdt, wellicht in dezelfde stad, in 1034/35 (426). Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).
11de eeuw: In deze periode leeft in Sevilla de wazir en katib (secretaris) Ibn al-Yadd, Abu al-Hassan (Abu al-Hassan/Abu al-Hussein Yusuf ibn Mohammed ibn al-Yadd). Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
11de/12de eeuw: In deze periode leeft in, waarschijnlijk, Sevilla de adib (letterkundige) en historicus Ibn Sayyd, Salih. Het is bekend dat hij 1 werk heeft geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
11de eeuw: In deze periode leeft de katib en wazir Ibn al-Muallim, Abu al-Walid (Abu al-Walid Mohammed ibn Abd al-Azizi ibn al-Mu'allim). Hij is in dienst van emir al-Mu'tadid van Sevilla. Hij heeft proza en poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).
Bronnen:
First encyclopaedia of Islam: 1913-1936 (M. Th Houtsma)
The fall of the caliphate of Córdoba: Berbers and Andalusis in conflict (Peter C. Scales)
Identidad y onomástica de los Beréberes de Al-Andalus (Helena de Felipe)
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi, Manuela Marín)
Possessing the Land: Aragon's Expansion Into Islam's Ebro Frontier Under Alfonso the Battler 1104-1134 (Clay Stalls)
http://en.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://www.cardena.es/index.php?page=historia http://wikanda.cordobapedia.es/wiki/Castillo_del_Guijarro
http://cronologiahistorica.com
http://www.pueblos-espana.org
http://www.medellin.es/+medellin/fuentesarabes.htm
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm
woensdag 11 januari 2012
Benalauría
Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: Serranía de Ronda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Banu al-Hawria
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
8ste eeuw: In deze eeuw vestigen de berberstammen Hawwara, Maggila, Saddina en Nafza zich in de Valle del Genal, waaronder Benalauría. De Banu al-Hawria geeft zijn naam aan deze plaats.
1494: De dorpen Benadalid en Benalauría worden toegekend aan de 2de graaf van Feria.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.benalauria.es
Benadalid - Beni Walid
Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: Serranía de Ronda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Beni Walid
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
711: De militair Zayde Ibn Kesadi al-Sabsaki uit het leger van de berber generaal Tariq ibn Ziyad verovert Benadalid op de Westgoten.
794: Tijdens de opstand van districten van Ronda tegen het Emiraat is Benadalid het centrum van de opstandelingen. Hier heerst de Banu al-Jalil.
9de eeuw: Aan het einde van deze eeuw is leider Awsaya van de Banu-al-Jalil aangesloten bij de opstand van Omar ibn Hafsun (879-918).
1361: In het Verdrag van Casares wordt door koning Peter I van Castilië-León (1350-1369) en de afgezette Mohammed V, emir van Granada (1354-1359 en 1362-1391) bepaald dat Mohammed V terugkeert op de troon en dat hij de kastelen van Setenil, Benadalid en Estepona ontvangt.
1494: De dorpen Benadalid en Benalauría worden toegekend aan de 2de graaf van Feria.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://rutas.legadoandalusi.es/es/ruta-almoravides-almohades/ruta-almoravides-almohades/benadalid
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada
Cortes de la Frontera
Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: Serranía de Ronda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Cortex
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
1248: Cortes (nu Cortes de la Frontera) wordt kortstondig veroverd door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252). Daarna valt het weer aan de moslims. De Torre de Paso is een overblijfsel van de moslims.
1485: Verovering door Rodrigo Ponce de León, hertog van Cádiz (1484-1492) namens de Reyes Católicos.
Bronnen:
http://www.andaluciarustica.com
Alpandeire
Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: Serranía de Ronda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
ca. 711: Alpandeire aan de voet van de Sierra de Jarastepar is een van de eerste plaatsen in de Serranía de Ronda die na de invasie en na de slag bij Guadalete (711) versterkt wordt door de moslims uit het leger van de berber generaal Tariq ibn Ziyad.
1485: Hamet el Zegri, heer van Ronda, neemt zijn toevlucht na de val van Ronda (22 mei) in het kasteel van Alpandeire (Pandeire). De plaats en kasteel vallen in hetzelfde jaar definitief aan de christenen.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.andaluciarustica.com
Láchar - al-Achar
Provincie: Granada
Regio: Andalusië
Comarca: Vega de Granada
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: al-Áchar
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
709: Vermelding van de bouw van een paleis door Julian, de Westgotische gouverneur van Tanger en Ceuta.
1431: De constable Álvaro de Luna verwoest de wijngaarden en korenvelden in Íllora, maar durft hij niet de versterkte plaats, alsmede Huétor-Tájar en Láchar, in te nemen.
15de eeuw: Láchar is in bezit van Aïsha bint Mohammed ibn al-Ahmar, de moeder van Mohammed XII (Boabdil), emir van Granada (1482-83 en 1486-92).
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada
Íllora
Provincie: Granada
Regio: Andalusië
Comarca: Loja
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
1319: Tijdens de expeditie tegen Granada trekt het leger van de enfantes Johan en Peter van Castilië via Alcaudete en Alcalá la Real langs Moclín en Íllora. Zij sneuvelen daarna voor de poorten van Granada.
1431: De constable Álvaro de Luna verwoest de wijngaardeen en korenvelden in Íllora, maar durft hij niet de versterkte plaats, alsmede Huétor-Tájar en Láchar, in te nemen.
1486: Beleg van Íllora. De plaats wordt heroisch verdedigd door moslims maar valt uiteindelijk aan de christenen.
Bronnen:
http://en.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://wikanda.granadapedia.es
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada
Moclín - Muqlin
Provincie: Granada
Regio: Andalusië
Comarca: Loja
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Muqlin, hisn al-Muklin
Mark:
Kurah:
Taifa: Granada
9de eeuw: De hisn al-Muklin ligt aan de voet van de Sierra del Marques is waarschijnlijk uit deze eeuw.
1280: Slag bij Moclín. Op 23 juni overwint Mohammed II, emir van Granada (1273-1302) het leger van de Infante Sancho van Castilië en León (die vanwege een oogkwaal in Córdoba achterblijft) met ridders van de Orde van Santiago (onder Gonzalo Ruiz Girón), Gómez Gil de Villalobos, abt van Valladolid en Fernan Enriquez. Er sneuvelen meer dan 2.800 man aan christelijke zijde. De slag is ook bekend onder de naam "Desastre de Moclín" ("Ramp van Moclín").
1319: Tijdens de expeditie tegen Granada trekt het leger van de enfantes Johan en Peter van Castilië via Alcaudete en Alcalá la Real langs Moclín en Íllora. Zij sneuvelen daarna voor de poorten van Granada.
1331: Ondanks een vredesbestand met Mohammed IV, emir van Granada (1325-1333) voert koning Alfons XI van Castilië-León (1312-1350) raids uits op o.m. Moclín.
1485: Slag bij Moclín. In augustus verslaat Mohammed XIII al-Zagal, emir van Granada (1485-1486) een leger van 100 ridders en 3.000 voetsoldaten onder de graaf van Cabra. Al-Zagal gaat trekt in september Moclín binnen.
1486 (891): Beleg van Moclín. De plaats valt na 3 dagen van belegering op 26 juli aan koningin Isabella van Castilië-León (1474-1504).
Bronnen:
http://en.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.castillosnet.org
http://rutas.legadoandalusi.es
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada
Alcalá de los Gazules - Qalat al-Yazula
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Regina Turditana
Arabische naam: Qalat al-Yazula
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia) en al-Yazirat (?)
Taifa: Granada
11de eeuw: De Castillo de Alcalá de los Gazules in de Sierra de Cádiz dateert uit deze eeuw. De naam komt van de berber familie of stam "Yazula" of "Guzzula". Het maakt onderdeel uit van de kurah Shadhuna en wellicht al-Yazirat. Later is de naam Alcalá Sidonia en uiteindelijk Alcalá de los Gazules.
1226/27: In Sevilla of Alcalá de los Gazules wordt de imam en asceet Abu al-Abbas ibn Farah al-Ishbili geboren. Hij overlijdt op 2 maart 1300 in Damascus. Hij is de auteur van 2 werken ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
1231/32: In dit jaar overlijdt (onbekend waar) de dichter Ibn Salim al-Qal'I, Abu Imran (Abu Imran Musa ibn Salim al-Qal'i). Hij is afkomstig uit Alcalá de los Gazules. Het is bekend dat hij 1 gedicht heeft geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
1248: Kortstondige verovering van Alcalá de los Gazules door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).
1264: Wederom een christelijke verovering van Alcalá de los Gazules, nu door het koning Alfons X van Castilië-León (1252-1284). In een van de gevechten sneuvelt de heer van de stad, Fernán González de Aguilar. Hij schenkt de plaats aan de religieuze Orde van Santa Maria van Spanje.
1282: Alonso Pérez "de Goede" de Guzmán ontvangt de plaats voor zijn bewezen diensten aan Alfons X.
Bronnen:
http://www.ibntufayl.org
http://www.andaluciarustica.com
http://rutas.legadoandalusi.es/es/ruta-almoravides-almohades/ruta-almoravides-almohades/alcala-gazules
Labels:
Andalusië,
Cádiz,
kurah al-Jazirat,
kurah Shadhuna,
La Janda
Jimena de la Frontera - Xemina
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Campo de Gibraltar
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Oba
Arabische naam: Xemina
Mark:
Kurah: al-Yazirat
Taifa: Granada
ca. 750: Rond deze tijd is de bouw van het kasteel van Jimena (Castillo de Xemena). De stad heet later Xemina (naar de berberstam Banu Kinana), Ximena en uiteindelijk Jimena de la Frontera. De plaats maakt als iqlim onderdeel uit van de kurah al-Yazirat. In het Romeinse Oba is waarschijnlijk keizer Marcus Antonius geboren.
1319: Tot dit jaar is het in bezit van het Emiraat van Granada en geeft Ismail I, emir van Granada (1314-1325) het aan de christenen in ruil voor hulp tegen christelijke opdringers.
1431: Beleg van Jimena. De Castillo de Jimena wordt op 11 maart door Pedro García de Herrera, mariscal de Castilla, namens koning Johan II van Castilië-León (1406-1454) ingenomen.
1451: Herovering van de Castillo de Jimena door het leger van Mohammed XI, emir van Granada.
1456: Castillo de Jimena wordt door koning Hendrik IV van Castilië-León (1454-1474) ingenomen. Hij geeft het aan Beltrán de la Cueva († 1492), grootmeester van de Orde van Santiago (in 1462) en hertog van Alburquerque (in 1464).
Bronnen:
http://www.cadiz-turismo.com/jimenadelafrontera
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada
Jerez de la Frontera - al-Sharish
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Campiña de Jerez
-------
HISTORISCH
Phoenische naam: Xera
Romeinse naam: Ceret
Arabische naam: al-Sharish, Sherish (شريش)
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa: al-Sharish (Jerez de la Frontera)
741: Het contingent van de jund Filastin (Palestijnen) vestigt zich in Jerez (nu Jerez de la Frontera). De plaats maakt onderdeel van de kurah Shadhuna.
897 (284): Een expeditie onder de Amir Aban, zoon van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), vertrekt samen met generaal Abu al-Abbas Ahmed ibn Mohammed ibn Abi Abda in Rabi I (mei) uit Córdoba naar opstandelingen in Jerez en omgeving.
921: Na de onderwerping van de Banu Muhallab in Guadix volgt de onderwerping van Jerez en Cádiz aan het emiraat van Córdoba.
1023: Beleg van Jerez. Al-Qasim wordt door zijn neef Yahya belegerd. Al-Qasim wordt gevangen genomen en blijft de gehele regeerperiode van Yahya in de gevangenis en wordt door diens opvolger Idris geexecuteerd. Volgens een andere versie sterft hij een natuurlijke dood en wordt zijn lichaam naar zijn zoon Mohammed in Algeciras overgebracht.
1145: Jerez wordt kortstondig een taifa, door de verovering van emir Ali op de Almoraviden. Eerder is er een opstand onder Abu al-Ghamr ibn Azzun, emir van Jerez.
1147: Na de verovering van Tarifa en Algeciras accepteert de Almohaden generaal Barraz al-Massufi het bondgenootschap van emir Abu al-Ghamr ibn Azzun en Yusuf al-Bitruji, emir van Niebla.
1231: Slag bij Jerez. Een veldslag tussen Castilië en moslims onder Abu Jafar ibn Hud. De Castilianen, onder Alfons van Molina, zoon van koning Alfons IX van León (1188-1230), en met don Alvar Pérez de Castro "el Castellano" en de magnaat Gil Manrique verslaan namens koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) de moslims.
1250: In dit jaar vallen Tejada, Constantina, Huelva en Jerez definitief aan de christenen.
1255: Opstand van mudajar in Jerez wordt door o.a. Nuño González de Lara neergeslagen.
1261: Beleg van Jerez. In de lente/zomer belegert koning Alfons X van Castilië-León (1252-1284) de stad en na 1 maand geven de bewoners zich over onder voorwaarde een christelijke garnizoen toe te laten in de alcazaba en jaarlijkse belastingen te betalen. Nuño González de Lara wordt belast met het beheer over het kasteel dat hij vervolgens zelf door Garci Pérez Carrillo laat beheren.
1264: Beleg van Jerez. Bewoners, gesteund door moslims uit Maghreb al-Aqsa, gestationeerd in Málaga, bestormen de alcazaba op de alcaide Nuño González de Lara "el Bueno" († 1275) en nemen deze in op 31 mei. De Castilianen onder lieutenant Garcia Gomez Carrillo vechten zich tot in de dood. Hij weet zelf te ontsnappen. In de herfst van weet Alfons X de stad weer te heroveren.
1285 (684): Abu Yusuf Yaqub ibn Abd Al-Haqq, emir van de Meriniden (1258-1286) voert raids uit op de stad en de omgeving van Sevilla.
Bekende personen, wetenschappers etc.:
926/27 (314): Abu al-Munazil Firash ibn Ahmed ibn Oemar ibn Yusuf al-Majzumi is een geleerde uit Jerez . Hij was ook woonachtig in Medina Sidonia. In dit jaar gaat hij naar Ifriqiyah. Hij is van de Banu al-Majzumi (volgens Ibn al-Faradi in zijn "Ta'rij Ulama").
1001/02 (392): Overlijden (onbekend waar) van de inwoner van Jerez, de nahwi (grammaticoloog) Asyat of Asbat ibn Yazid ibn Asyat al-Majzumi. Hij is van de Banu al-Majzumi (volgens Ibn al-Faradi in zijn "Ta'rij Ulama").
12/13de eeuw: In deze periode leeft in Jerez de sha'ir Ibn al-Yaiza, Abu Zakariya (Abu Zakariya Yahya [ibn Jalid] ibn al-Ya'iza al-Sharishi). Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
1114/15 (508): In Jerez wordt de sha'ir, taalkundige en qadi Ibn Lubbal al-Sharishi, Abu al-Hassan (Abu al-Hassan Ali ibn Ahmed ibn Ali ibn Fath ibn Lubbal ibn Ishaq ibn Umayya ibn Abd Allah ibn Abd ar-Rahman ibn Mu'awiya ibn Hisham ibn Abd al-Malik ibn Marwan ibn al-Hakam ibn Abi al-Asi ibn Umayya ibn Abd al-Shams ibn Abd al-Manaf al-Qurashi al-Umawi) geboren. Hij studeert in Jerez en daarna in Sevilla. Samen met Abu Ishaq al-Bunasi, Ibn Malik, Ibn Abd al-Mu'min en Ibn Shakil vormt hij een groep wijze mensen uit Jerez. Hij overlijdt in januari/februari 1188 (Dhul Qa'dah/Dhul Hidja 583) in dezelfde stad. Hij is qadi in Jerez. Hij heeft 5 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).
1153 (548): In juni/juli (Rabi II) wordt in Jerez de faqih, qadi, adib, nahwi, sha'ir en lugawi Ibn Rifa'a, Abu Bakr (Abu Bakr Mohammed ibn Ali ibn Suleiman ibn Rifa'a al-Judami al-Sharishi al-Tabib) geboren. Hij overlijdt op 11 oktober 1239 (11 Rabi I 637) in dezelfde stad. Zijn nisba is al-Yudami. Hij heeft 3 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).
1177 (573): In Jerez wordt de bekendheid Abu Ishaq al-Bunasi (Abu Ishaq Ibrahim ibn Ali ibn Ahmed ibn Ali al-Fihri al-Bunasi al-Sharishi) geboren.
1204/05: In Jerez wordt de faqih, nahwi (grammaticus) en lugawi (lexicograaf) Ibn Suyman al-Sharishi, Abu Bakr (Abu Bakr Mohammed ibn Ahmed ibn Mohammed ibn Abd Allah ibn Suyman al-Bakri al-Wa'ili al-Maliki al-Sharishi) geboren. Zijn bijnaam is Jamal al-Din, volgens al-Baghdadi is dit al-Wa'ili. Hij overlijdt op 16 september 1286 in Damascus. Hij heeft 5 werken geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
1208/09 (605): Overlijden in Jerez van de qadi, soefi en sha'ir Ibn Shakil al-Sharishi (Abu al-Abbas Ahmed ibn Shakil al-Sadafi al-Sharishi) geboren. Hij is in 1182 (578) in Jerez geboren.
1182/83: In Jerez wordt de dichter, soefi en qadi Ibn Shakil, Abu al-Abbas (Abu al-Abbas Ahmed ibn Yaish ibn Ali ibn Shakil al-Sadafi al-Sharishi) geboren. Hij overlijdt in 1208/09, ook in Jerez. Hij is qadi in Jerez. Het is bekend dat hij 1 gedicht heeft geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).
1222: Overlijden van de uit Jerez afkomstige sha'ir, taalkundige en filoloog Abu al-Abbas Ahmed al-Xeriri.
1261/62 (660): In juni/juli overlijdt de uit Jerez afkomstige arts Abu al-Hassan ibn Ibrahim al-Karnani.
Bronnen:
Alfonso X and the Cantigas de Santa Maria: a poetic biography (Joseph F. O'Callaghan)
The History of the Mohammedan Dynasties in Spain (Ahmed ibn Mohammed al-Makkari)
http://www.ibntufayl.org
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm
http://rodin.uca.es:8081/xmlui/bitstream/handle/10498/9140/34603670.pdf?sequence=1
Arcos de la Frontera - Arkus
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Sierra de Cádiz
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Coloniae Arcensium
Arabische naam:
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa: Arkus (Arcos de la Frontera) en Ishbiliya (Sevilla)
8ste eeuw: Arcos (nu Arcos de la Frontera) wordt door de moslims ingenomen op de Westgoten. De plaats maakt onderdeel van de kurah Shadhuna.
1011: Ontstaan in Arcos van de taifa Arkus met Mohammed I al-Jazari Imad ad-Dawla, emir van Arcos (1011/2-1029/30). Hij behoort tot de berber Banu Jizrun of Khizrun.
1029/30: Opvolging door Abdun ibn Mohammed, emir van Arcos (1029/30-1053).
1053: Opvolging door Mohammed II ibn Mohammed al-Qaim (1053-1068).
1068/69: Arcos wordt door Abbad II al-Mu'tadid, emir van Sevilla (1042-1068/69) veroverd.
1101: Verovering door het leger van Yusuf ibn Tashfin, emir van de Almoraviden (ca. 1061-1106).
1143: Begin van een korte 2de taifa periode van Arcos (tot 1145) met emir Ibn Garrum. De taifa valt onder de invloed van het Emiraat van Granada.
1145: De taifa komt, na verlies van Abu al-Qasim Ahyal, emir van Arcos en Jerez, aan Abd al-Moe'min, emir van de Almohaden (1145-1163). Abu al-Qasim Ahyal was de enige van de Idrisiden dynastie.
1248: De infante Hendrik van Castilië "el Senador" ontvangt na de verovering van Sevilla de señoríos Arcos, Lebrija, Morón en Medina Sidonia, ook al zijn die plaatsen nog niet overgenomen van de moslims. Hij is daarnaast ook señor van Vizcaya, Écija, Roa, Medellín, Almazán, Dueñas, Atienza, Berlanga, Calatañazor en San Esteban de Gormaz.
1264: De moslimbevolking van Arcos wordt verbannen tijdens de regering van koning Alfons X van Castilië-León (1252-1284).
1482: Moslimtroepen uit Ronda voeren namens Mohammed XII (Boabdil), emir van Granada (1482-83 en 1486-92) raids uit in de omgeving van Arcos in een poging Rodrigo Ponce de León, markies van Cádiz, uit Alhama te lokken.
Medina-Sidonia - Madinah as-Shadhuna
Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Caesarina Augusta Assido
Arabische naam: Madinah ash-Shadūna ("Stad van Sidon", مدينة شدونة), Madinat Abu Salim
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa: Arkus (Arcos de la Frontera) en Ishbiliya (Sevilla)
711: Na de overwinning bij Guadalete trekt de berber generaal Tariq ibn Ziyad naar Medina-Sidonia en neemt deze stad in op de Westgoten. Hierna trekt hij verder naar Écija. De plaats is later de hoofdstad van de kurah Shadhuna. Later verandert de naam in Madinat Abu Salim.
712: Ook zou de Syrische generaal Musa ibn Nusair en zijn zoon Abd al-Aziz ibn Musa Medina-Sidonia hebben aangedaan/veroverd. Zij trekken hiernaa naar Sevilla.
741: Het contingent van de jund/djund Filastin (Palestijnen) vestigt zich in Algeciras en Medina-Sidonia.
756: In maart recruteert Abd ar-Rahman ibn Mu'awiya troepen in Granada, Málaga en Medina-Sidonia, Sevilla en valt deze steden binnen. In Shadhuna, de provincie van het Palestijnse contingent, trekt hij door de Serrania de Ronda naar Ximena.
844: Een vikingvloot valt na de aanval op Lissabon en Cádiz ook Medina-Sidonia aan.
864: De kurah Shadhuna levert 6.800 cavaleristen voor het leger van emir al-Hakam I (796-822) voor de slag bij la Morcuera.
895: Suleiman ibn Mohammed ibn Abd al-Malik, wali van Shadhuna weigert om belasting te betalen aan Córdoba. Hij komt samen met Hisham, wali van Sevilla in Opstand. Tijdens het oprukken tegen Córdoba wordt hij door prins al-Mutarrif, zoon van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), verslagen en gevangen genomen.
11de eeuw: In deze periode valt de plaats onder de taifa van Arcos en daarna Sevilla.
1083: Koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109) voert raids uit in de omgeving van Medina-Sidonia.
1248: De infante Hendrik van Castilië "el Senador" ontvangt na de verovering van Sevilla de señoríos Arcos, Lebrija, Morón en Medina Sidonia, ook al zijn die plaatsen nog niet overgenomen van de moslims. Hij is daarnaast ook señor van Vizcaya, Écija, Roa, Medellín, Almazán, Dueñas, Atienza, Berlanga, Calatañazor en San Esteban de Gormaz.
1462: Medina-Sidonia wordt veroverd door het leger van koning Hendrik IV van Castilië-León (1454-1474).
1485: Het moslimgarnizoen van Ronda voert raids uit in de omgeving van Medina-Sidonia.
Bekende personen:
8ste/9de eeuw: Hamid ibn Mohammed al-Ru'ayni uit Medina-Sidonia is tijdens de regering van emir al-Hakam I (796-822) qadi al-jama’a in Córdoba. Hij is van de Banu Ru'ayni (volgens al-Jusani in "Qudat Qurtuba").
9de eeuw: Al-Faraj ibn Nazar ibn Gassan ibn Mailk ibn Kinana al-Kinani is van de Banu Kinani en afkomstig uit Medina Sidonia. Hij is qadi in Córdoba en Medina Sidonia onder emir al-Hakam I. Hij leidt een expeditie tegen Galicië (volgens Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama").
10de eeuw: Abu Abd Allah ibn Waddah al-Saddafi is qadi in Medina-Sidonia. Hij overlijdt (volgens Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama") tijdens de regering van Abd ar-Rahman III, emir/kalief van Córdoba (912/29-961).
10de eeuw: Jalaf ibn Hamid ibn al-Faraj ibn Kinana is qadi in Medina-Sidonia onder Abd ar-Rahman III (Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama").
10de eeuw: Abu Bakr Suleiman ibn Baj (Abu Bakr Suleiman ibn Baj) is een arts aan het hof van Abd ar-Rahman III. De emir benoemt hem tot qadi van Medina-Sidonia.
10de eeuw: De schrijver Othman ibn Said al-Lajmi, ook wel Abu al-Asbag genoemd is afkomstig uit Medina-Sidonia. Hij gaat van Calsena naar Estepa, waar hij in 983 overlijdt (Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama").
Bronnen:
http://rutas.legadoandalusi.es
http://rodin.uca.es:8081/xmlui/bitstream/handle/10498/9140/34603670.pdf?sequence=1
http://encomiendasantiaguista.blogspot.com/2010/08/nuevas-calles-en-la-ciudad-de-estepa.html
Labels:
Andalusië,
Cádiz,
kurah Shadhuna,
La Janda,
taifa Ishbiliya
maandag 9 januari 2012
Lloréns
Provincie: Tarragona
Regio: Catalonië
Comarca: Bajo Panadés
Inwoners: 2.245 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1115/16: Rond deze tijd wordt Lloréns veroverd op de moslims. Dit is gelijk met de val van Castellón de Farfaña, Algerri, Almenar en Os de Balaguer.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.castellsmedievals.com
Montblanch
Provincie: Tarragona
Regio: Catalonië
Comarca: Cuenca de Barberá
Inwoners: 7.354 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1054: De eerste vermelding van de Castillo de Prenafeta (in Montblanch) is als "rocha de Pennafreta" bij een overeenkomst tussen Raymond Berengarius I, graaf van Barcelona (1035-1076) en zijn vrouw Almodis en hun zonen Ramon Berenguer, Berenguer Ramon en Arnau Pere, die het gebied van Barberá en Prenafeta ontvangen. Wellicht komt de oorsprong van de naam van "Vilafreda".
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.castellsmedievals.com
Torregrossa
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Plana de Urgel
Inwoners: 2.241 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1172: Na de verovering op de moslims wordt de Castillo de Torregrossa toegekend aan Monof, edelman in dienst van Alfons II van Aragón en Provence (1162-1196).
Bronnen:
http://www.castellsmedievals.com
Vinaixa - Beni-Aixa
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Las Garrigas
Inwoners: 574 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Beni-Aixa, Avin-Aixa (Ibn Aicha?)
Mark:
Kurah:
Taifa:
1114: Mohammed ibn al-Hajj (Avin-al-Haig), de Almoraviden wali van Zaragoza en Ibn Hilal (Aben Hilel), wali van Lérida steken de Plana de Urgel en Segarra over om Tárrega en Cervera proberen in te nemen. Volgens de historicus Lladonosa is Castell de Vinaixa (Avin-Aixa) hiermee verbonden. Het kasteel is nu een ruine.
1149/50: Vinaixa wordt door christenen veroverd.
Bronnen:
http://www.castellsmedievals.com
Torá
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Segarra
Inwoners: 1.343 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1003/06: Slag bij Torá. Moslims onder de hajib Abd al-Malik ibn al-Mansur al-Muzaffar en Mohammed ibn Hisham, wali van Zaragoza met ca. 17.000 troepen worden door christenen onder Raymond Borrell, graaf van Barcelona (992-1017), Bernard I "Taillefer", graaf van Besalú, Wifred II, graaf van Cerdanya, Ermengol I, graaf van Urgel (992-1010) en vermoedelijk ook Sunier I, graaf van Pallars verslagen. Het jaar 1006 wordt ook genoemd voor deze veldslag. Volgens een legende zou de christelijke San Benat het kasteel van Torá (Thoranum castrum) beschermd hebben tegen de moslims.
Bronnen:
http://en.wikipedia.org
http://www.castillosnet.org
Montoliu
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Segriá
Inwoners: 505 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1060: Eerste vermelding van de Castillo de Montoliu (ook wel Castillo de Santa Margarida of El Castellot genoemd) in gemeente Riera de Gaià in relatie tot Raymond Berengarius I, graaf van Barcelona (1035-1076).
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.castillosnet.org
Cervera
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Segarra
Inwoners: 9.390 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1000: Slag bij Cervera. Op 29 juli (12 Sha'abaan) vindt bij Cervera (Espinosa de Cervera) in de bergachtige regio van de Peña de Cervera (Sakhrat Jarbira) tussen het leger van de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) en Sancho I García, graaf van Castilië (995-1017) en García Gómez, graaf van Saldaña en graven uit Galicië een veldslag plaats. Zijn zonen Abd al-Malik ibn al-Mansur en Abd al-Rahman onderscheiden zich tijdens deze slag, evenals de berber prins van de Banu Dammari uit Ifriqyah, Kayaddayr al-Dammari al-Abra. Hij onthoofd een graaf van de Banu Gómez (waarschijnlijk Velasco, een broer van García Gómez en zoon van Díaz Gómez, graaf van Saldaña en Liebana) en draagt dat hoofd mee in de strijd. Er vallen onder de moslims meer dan 700 doden. Voor de eerste keer vormen alle Spaanse christenen een front tegen de moslims, maar worden verslagen. De veldslag staat geregistreerd als de 52ste veldslag van al-Mansur (in "Dikr bilad al-Andalus"). De dichter Ibn Darray heeft geschreven over de slag.
1026: Beleg van Cervera. Berengarius Raymond I, graaf van Barcelona (1017-1035) verovert de Castillo de Cervera (Castrum Cervaria) op de moslims.
Bronnen:
http://www.naturayeducacion.com
Ibars de Urgel
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Plana de Urgel
Inwoners: 1.702 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
11de eeuw: Aan de het einde van deze eeuw wordt Castillo de Ivars/Castell d'Ivars (Castrum de Ivarcio) in het huidige Ibars de Urgel veroverd op de moslims bij de uitbreiding van het graafschap Urgel naar de Plana de Mascançà door Ermengol IV, graaf van Urgel (1066-1092). Het komt aan de bisschop van Urgel.
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.castellsmedievals.com
Tárrega
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Comarca de Urgel
Inwoners: 17.129 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
912: Hier is een gevecht tussen Mohammed Abd al-Malik al-Tawil, wali van Huesca en Barbastro en Sunier I, graaf van Barcelona (911-948), die verslagen wordt.
1056: Raymond Berengarius I, graaf van Barcelona (1035-1076) geeft de Castell de Tàrrega (Castillo de Tárrega) aan zijn vrouw Almodis.
1114: Mohammed ibn al-Hajj (Avin-al-Haig), de Almoraviden wali van Zaragoza en Almoraviden wali van Lérida, Ibn Hilal (Avifilel/Avifelel) steken de Plana de Urgel en Segarra over om Tárrega en Cervera proberen in te nemen. Het jaar daarop worden ze verslagen door Raymond Berengarius III, graaf van Barcelona (1082-1131) en Provence (1112-1131).
Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.castellsmedievals.com
Tragó de Noguera
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Noguera
Inwoners: 0
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1063: Eerste vermelding van een kasteel "Drogon" (Castillo de Tragó), wanneer Raymond Berengarius I, graaf van Barcelona (1035-1076) aan zijn vrouw Almodis een aantal kastelen geeft. Het kasteel ligt in Tragó (nu Tragó de Noguera).
1094: Verovering van de Castillo de Montessor en Castillo de Tragó door Guerau Ponce, burggraaf van Cabrera (kleinzoon van Arnau Mir de Tost) op de moslims.
1964: Tragó (Tragó de Noguera) houdt op te bestaan.
Bronnen:
http://www.castellsmedievals.com
http://www.weblandia.com/castillos/noguera.htm
Bellver de Cerdaña
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Baja Cerdaña
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam:
Mark:
Kurah:
Taifa:
1255: In dit jaar geeft Galceran de Pinós de "castro de Bellvezer" (Castillo de Bellver) aan de río de Cerdaña aan zijn vader Gaucerando de Pinos en maakt zich klaar om tegen de moslims te strijden.
Bronnen:
http://www.castellsmedievals.com
Oliana - Liyana
Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Alto Urgel
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Liyana
Mark:
Kurah:
Taifa:
799: Eerste vermelding als Liyana.
1126: Castillo de Oliana wordt genoemd als Uliana bij een donatie van Ermengol VI, graaf van Urgel (1102-1154).
Bronnen:
La primera década del reinado de Al-Hakam I (Abu Marwan Hayyan ibn Khalaf Ibn Hayyan)
http://www.naturayeducacion.com
Abonneren op:
Posts (Atom)