Veldslagen en expedities

SLAG BIJ SIMANCAS (Shant Mankash)

Datum: 6 augustus (?) 939
Locatie: bij Simancas, Valladolid, Castilië en León
Overwinning: Christenen

Moslims:
Kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961)
Generaal Najda
Mohammed ibn Hashim, wali van Zaragoza
Salama ibn Ahmed ibn Salama
(?) Fortun ibn Mohammed al-Tawil

Christenen:
Koning Ramiro II van León (931-951)
Ferdinand González, graaf van Castilië (930-970)
Ansur Fernández, graaf van Monzón († 947/50)
Koning García I Sánchez van Navarra-Pamplona (926-970)
(?) Omeyya ibn Ishak, wali van Santarém

Tijdens de campagne tegen León ("La campaña de la omnipotencia" of "la campaña del poder supremo") vertrekt in de vroege zomer uit Córdoba een moslimleger (100.000) met kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961), generaal Najda (een slaaf) en (later?) Mohammed ibn Hashim, wali van Zaragoza. Via Medinacelli trekt het leger naar Leon.
Op 6 augustus begint bij de muren van Simancas, aan de oever van de rio Pisuerga, de slag. Deze duurt enkele (3?) dagen. De christenen onder koning Ramiro II van León (931-951) en met Ferdinand González, graaf van Castilië (930-970), Ansur Fernández, graaf van Monzón († 947/50) en troepen van koning García I Sánchez van Navarra-Pamplona (926-970) verslaan de moslims. Ramiro II heeft wellicht ook de steun van de opstandige wali van Santarém, Omeyya ibn Ishak. Mohammed ibn Hashim wordt in deze slag gevangen genomen en (voor 2 jaar) opgesloten in de donjon in León. De moslim officieren accepteren het verlies en trekken zich terug naar de plaats Alhandega. Het leger van León achtervolgt hen en daar volgt een tweede slag, die ook verloren wordt. Het exacte moment van de slag is uiteenlopend (5 januari, 19 juli, 5 augustus, 8/9 augustus 939).


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLAG BIJ ALHANDEGA (al-Khandaq)

Datum: 21 augustus (?) 939
Locatie: bij Alhandega, Valladolid, Castilië en León
Overwinning: Christenen

Moslims:
Kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961)
Generaal Najda

Christenen:
Koning Ramiro II van León (931-951)

Na de slag bij Simancas wordt op 21 augustus het moslimleger, tijdens de terugtocht, voor de tweede maal verslagen door Ramiro II van León bij Alhandega aan de rio Tormes, ten zuiden van Salamanca (volgens Ibn Hayyan is dit 15 dagen na Simancas). Volgens sommigen is dit niet Alhandega, maar Albendiego (Guadalajara). Abd ar-Rahman III, kalief van Córdoba, weet ternauwerdood met 49 man te ontsnappen. Zijn tent wordt geplunderd; zijn standaard, wapenuitruistig en een kopie van de Koran worden meegenomen. Na dit verlies is er een grote chaos. Najda is waarschijnlijk gesneuveld. Na de slag trekt het leger zich terug naar de stad Alhandega. Fortun ibn Mohammed al-Tawil onttrekt zich met zijn leger aan de slag en wordt daarna achtervolgd en verslagen door Salama ibn Ahmed ibn Salama bij Calatayud. Ramiro II weet uit de overwinningen geen voordeel te behalen doordat Castilië zich tegen hem keert. Na terugkeer in Córdoba laat de kalief zo'n 300 officieren kruizigen. De moslims zouden in totaal 40.000 man verloren hebben. De kalief trekt hiernaa nooit meer ten velde.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLAG BIJ ZARAGOZA

Datum: 3 december 1118
Locatie: Zaragoza, Zaragoza, Aragón
Overwinning: Christenen

Moslims:
Almoraviden

Christenen:
Alfons I van Aragón en Navarra (1104-1134)
Gaston IV de Béarn
Bernard I de Comminges
Ermengol VI de Urgel
graaf Centule II de Bigorre (broer van Gaston)
Auger III de Miramont
Burggraaf van Tursan
Guy de Lons (Guido van Lons)
bisschop van Lescar (1115-1141)
Rotrou III de Perche, graaf van Perche en Mortange
Diego López I de Haro, heer van Biscaje
Robert Bordet
Lope Fortún de Albero (uit Aragón)
Alfons Jordan de Toulouse (hertog van Toulouse en Tripoli, graaf van Rouergue)
Bernard Ato IV Trencavel (Burggraaf van Carcassonne, Béziers, Agde en Nimes)

Alfons I verslaat net buiten de stad de Almoraviden. De stad zelf valt op 18 december. Na de val komt een ontzettingsleger onder de wali van Valencia Tamim, broer van Ali ibn Yusuf, maar bij het zien van de stad in christelijke handen, keert hij terug naar Valencia.Met de val van Zaragoza is de macht van de moslims in Marca Superior feitelijk gebroken.