woensdag 26 oktober 2011

Cerdaña - Chertania

Provincie: Lérida
Regio: Catalonië
Comarca: Comarca de Baja Cerdaña / Alta Cerdaña
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Cerritania
Arabische naam: Chertânia
Mark:
Kurah:
Taifa:

8ste eeuw: Begin deze valt Cerdanya (Cerdaña) aan de moslims.

729/30: Berbers komen in opstand in Cerdanya. Oethman ibn Naissa (Munuza), de berber plaatsvervangende wali van Narbonne en commandant in Cerdanya sluit een verbond met Odo, hertog van Aquitanië. Hij doet dit na de aanstelling van Abd ar-Rahman al-Ghafiqi en vanwege de onderdrukking van berbers in Ifriqiyah. Hij huwt Lampagie/Lampade/Lampègia, dochter van Odo. Ondanks het bondgenootschap wordt de opstand onderdrukt.

785: Verovering door Lodewijk "de Vrome", koning van Aquitanië (781-814), de latere Frankische koning en keizer, namens Karel de Grote.

793 (177): Na de verwoesting van Girona trekt het moslimleger onder Abd al-Malik ibn Abd al-Wahid ibn Mughitht (Mugheyth) namens Hisham I, emir van Córdoba (788-796) via de regio van Seritaniya (Cerdagne) naar Narbonne.

826: Aysun ibn Suleiman ibn Yaqdhan al-Arabi (Aisso) voert raids uit in het gebied van Cerdanya en Vallés.

841 (227): Op 20 oktober stuurt emir Abd ar-Rahman II van Córdoba (822-852) een leger naar Cerdanya en Narbonne. Tijdens een nachtelijke slag winnen de moslims. Musa ibn Musa, leider van de voorhoede, laat hierbij grote moed zien. Meningsverschillen die tussen hem en Djerir ibn Mowaffek uitbreken zijn aanleiding voor een latere opstand.

842: Het leger van wazir Abd al-Wahid ibn Yazid al-Iskandarani trekt verwoestend door de regio Cerdanya.

863: Solomon, graaf van Cerdanya en Urgel gaat naar emir Mohammed I van Córdoba (852-886) met het verzoek om de relikwieën van de christelijke heilige Sint Vincent, die in bezit zijn van de wali van Zaragoza, terug te ontvangen. Volgens Abadal gaat het hier meer om een diplomatieke missie om steun te ontvangen tegen de rebellie van graaf Hunifredo de Barcelona, van 862 tot 864.

870: Verovering door Mohammed I.

897: Miró II wordt graaf van Cerdanya en Conflent.

1096: In oktober gaat Willem I, graaf van Cerdanya met Raymond IV, graaf van Toulouse mee tijdens de Eerste Kruistocht.

Bronnen:

http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2b.htm
The History of the Mohammedan Dynasties in Spain (Taylor & Francis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten