woensdag 26 oktober 2011

Girona - Djarunda


Provincie: Girona
Regio: Catalonië
Comarca: Gironés
Inwoners: 96.722 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Djarunda, Jarundâ (جرندة)
Mark:
Kurah:
Taifa:

719/20: Moslims veroveren Girona, Gerona. De stad krijgt een gouverneur (wali).

777: Suleiman al-Arabi of Suleiman ibn Yaqzan (Suleiman ibn Yaqzan al-Arabi al-Kalbi of ook wel Suleiman bin Ioctan al-Quelbi ) wordt wali van Barcelona en Girona. Hij is van de Banu Qalb (Kalbiten).

778: Matruh ibn Suleiman al-Arabi wordt door zijn vader Suleiman wali van Barcelona en Girona benoemd.

778-787: Ataulf wordt als bisschop van Girona vermeld.

785: Girona en Besalú worden door de Franken onder Lodewijk "de Vrome", koning van Aquitanië (781-814), de latere Frankische koning en keizer, namens Karel de Grote veroverd op Matruh en tot een van de 14 oorspronkelijke graafschappen van Catalonië gemaakt (als Graafschap Girona).

793: Beleg van Girona. Generaal Abd-al-Malik ibn Abd al-Wahid ibn Mughitht (Mugheyth) namens Hisham I, emir van Córdoba (788-796) de stad en het Frankish garnizoen. Het wordt verwoest en ontvolkt. Hij laten de muren neerhalen.

ca. 801/11: Odiló, wordt graaf van Ampurias, Girona en Besalú.

826: Opstand in Girona.

827 (212): Beleg van Girona. Het leger van generaal Ubayd Allah ibn Abd Allah al-Balansi trekt namens emir Abd ar-Rahman II van Córdoba (822-852) na Barcelona op tegen Girona. Het beleg draait op 10 oktober (Radjab 212) uit op verlies tegen Bernard van Septimanië, graaf van Barcelona en zijn broer Gaucelm, graaf van Roussillon en Ampurias.

846: Beleg van Girona. Abd al-Karim ibn Mugith belegert zonder succes de stad.

850: Beleg van Girona. Willem van Septimanië († 850) verbindt zich met Abd al-Karim ibn Mugith en samen belegeren zij Girona. Ze verwoesten de omgeving, maar kunnen Girona niet innemen. Koning Karel II "de Kale" stuurt versterkingen naar Willem en de laatste wordt in een veldslag verslagen. Hier strijdt Willem o.m. tegen Aleran en Isembart, de twee graven van Ampurias, Rousillon, Barcelona en markgraaf van Septimanië.

1015: Moslims worden definitief verdreven uit Girona.

1285: Een Frans leger trekt op tegen Girona. Zo'n 600 moslims uit Valencia worden ingezet bij de verdediging van Girona.

Bronnen:
http://ca.wikipedia.org
http://fr.wikipedia.org
http://cronologiahistorica.com
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten