woensdag 5 oktober 2011

San Esteban de Gormaz - Shant Ishtiban


Provincie: Soria
Regio: Castilië en León
Comarca: San Esteban de Gormaz
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Shant Ishtiban
Mark:
Kurah:
Taifa:

8ste eeuw: De omgeving valt in moslim handen.

883: Alfons III van Asturië, Galicië en León (866-910) verovert het gebied en laat het versterken.

912: Fernando Fernandez laat Castromoros, Castro Moro (nu San Esteban de Gormaz) aan de rio Duero herbevolken.

915: Slag bij San Esteban de Gormaz. De wali van Cazorla, Ubayd Allah wordt samen met Mohammed ibn Adeha (Azomor), wali van al-Hama en een andere wali Ablapaz (van ?) verslagen. Zij weten zich daarna te herstellen en overwinnen bij Mindónia (of Mitonia, Mictonia, Mudonia).

917: Beleg van San Esteban de Gormaz. Generaal Ahmed ibn Mohammed ibn Abi Abda belegert het kasteel, namens kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912-961). De belegerden worden bijgestaan door koning Ordoño II van León (914-924) en Galicië (910-924) die de moslims op 4 september in de Slag bij Castromoros (ook wel Slag bij San Esteban de Gormaz genoemd) verslaat. Ibn Abi Abda sneuvelt in de slag. Volgens moslim historici weten de moslims daarna goed hun eigen gebied te bereiken, terwijl christelijke bronnen verhalen dat het gebied van de Duero tot Atienza vol lag met lijken. Ordoño laat het hoofd van Ibn Abi Abda aan de muren van het kasteel vastmaken, naast dat van een wild zwijn.

920: Na Osma neemt Abd ar-Rahman III in juli San Esteban de Gormaz in. Het fort is verlaten en wordt verwoest. Datzelfde gebeurt met het nabijgelegen fort Alcubilla.

946: Abd ar-Rahman III geeft de opdracht om de hoofdstad van de Marca Media Toledo te verplaatsen naar Medinacelli. Hij laat daarnaast Gormaz en San Esteban de Gormaz versterken als verdediging voor Medinaceli.

953-55: Troepen van Abd ar-Rahman III voeren tussen 953 en 955 vele succesvolle raids uit in Galicië en Castilië, maar worden in 955 verslagen door graaf Ferdinand González van Castilië (930-970) in de buurt van San Esteban de Gormaz.

960: San Esteban de Gormaz wordt weer ingenomen door moslims, nu onder generaal Galib Abu Temman al-Nasir.

963 (351): In de zomer wordt San Esteban de Gormaz ingenomen door moslimtroepen, aangevoerd door kalief al-Hakam II van Córdoba (961-976). Hierna gaat hij naar Atienza.

978: Inname door graaf García I Fernández van Castilië en Álava (970-995).

989: Beleg van San Esteban de Gormaz. Tijdens de belegering deserteert Abd Allah, zoon van de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir, die zich eerder weer had aangesloten bij zijn vader. Hij loopt over naar García I Fernández.

994 (384): Opstand van kroonprins Sancho García (vanaf 995 Sancho I Garcés van Castilië) tegen zijn vader graaf García I Fernández van Castilië en Álava (970-995) en verovering door de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir van de plaatsen en kastelen Clunia en San Esteban de Gormaz.

1000: Al-Mansur passeert de rio Duero, de moslimforten in Osma, San Esteban de Gormaz en Clunia en treft ten noorden van Clunia bij de rots Yarbayra (Peña de Cervera) het leger van graaf Sancho I Garcés aan.

Bronnen:
http://www.sanesteban.com/int/english.php
http://www.citdemonzon.com/data/mendunia.pdf
http://www.galeon.com/castillossoria/gormaz.htm
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi en Manuela Marín)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten