vrijdag 7 oktober 2011

Zalamea de la Serena - Meknasa


Provincie: Badajoz
Regio: Extremadura
Comarca: La Serena
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Iulipa
Arabische naam: Miknasa, Meknasa, Miknasat al-Asnam, Madinat Miknasa
Mark: Marca Inferior (Al-Tagr al-Adna)
Kurah: Marida
Taifa:

8ste eeuw: Berbers van de Meknasa-stam stichten, tussen Talavera en Cácares, de plaats Miknasa, vlakbij Zalamea de la Serena. Thans is het verdwenen. Tijdens de periode van al-Andalus zijn er nog 2 plaatsen met de naam Miknasa; Meknés in Marokko en Mequinenza in Aragón.

915 (303): Koning Ordoño II van León (914-924) en Galicië (910-924) steekt de rivier Guadiana over, vijf mijl onder Medellin, en plundert de stad Miknasat al-Asnam (liyughafis Madinat Miknasa). De kroniekschrijver Ibn Hayyan verhaalt hierover.

916: De muladie Abd ar-Rahman ibn Marwan ibn Yunus al-Jiliqi ("de Galiciër"), in opstand tegen kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961) en bondgenoot van Ordoño II, valt vanuit Niebla het gebied van La Serena aan om de Berbers te straffen. Aan de oevers van de río Guadámez vinden schermutselingen plaats tussen Ibn Marwan en Ibn Faray, leider van Miknasa. Ibn Hayyan verhaalt hierover.

10de eeuw: De geograaf Ibn Hawqal noemt de plaats en zegt daarover "Miknasa ligt tussen de Taag en de Guadalquivir, twee dagen van Cáceres en andere van Majadat al-Balat".

1236: De plaats wordt door troepen onder Pedro Yáñez, Meester van de Orde van Alcántara namens koning Ferdinand III van Castilië-León (1217-1252) veroverd.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.celtiberia.net/articulo.asp?id=892
The Muslim conquest and settlement of North Africa and Spain (Abd al-Wahid Dhannun Taha)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten