dinsdag 27 december 2011

Albarracín - Beni al-Razin


Provincie: Teruel
Regio: Aragón
Comarca: Sierra de Albarracín
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Beni al-Razin
Mark: Marca Media
Kurah: Shantabariya (Santaver)
Taifa: Albarracín

957 (346): Albarracín wordt voor het eerst vermeld door Ibn Adhari. Het maakt deel uit van de kurah Shantabariya in de Marca Media.

1012 (403): Albarracín wordt een taifa (tot 1104) met Hudhayl ibn Khalaf ibn Lubb ibn Razín (ook wel Hudayl Djalaf Izz ad-Dawla ibn Razín) van de Banu Razín.

1045 (436): Overlijden van Hudhayl en opvolging door zijn broer Abd al-Malik (Abu Marwan Abd al-Malik ibn Hudayl ibn Jalaf/Khalaf ibn Lubb ibn Razín). Abd al-Malik draagt de titels "Husam al-Dawla" ("het zwaard van de dynastie"), en gedurende de regering van zijn vader, "Jabr al-Dawla" ("de trots van de dynastie") en "Du l-Riyasatayn". Hij is ook bekend als sha'ir (dichter). Hij wordt ook emir van de taifa Shantabariya.

11de eeuw: In de deze eeuw leeft de joodse politicus en dichter Ibn Sidray, Abu Bakr. Hij is wellicht uit het zuiden van al-Andalus afkomstig, maar leefde in Santa María de Albarracín ten tijde van de taifa-koninkrijken. Hij heeft 1 gedicht geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

11de eeuw: In wellicht deze eeuw wordt in wellicht Albarracín de wazir (du al-Wizaratayn) Ibn Lubbin, Abu Isa (Abu Isa ibn Abd al-Aziz ibn Lubbin) geboren. Hij is als wazir in dienst van al-Maimun van Toledo en al-Qadir van Valencia en is qaid van het kasteel Murviedro. Hij overlijdt wellicht in het begin van de 12de eeuw, onbekend waar. Hij heeft poezie, waaronder moaxajas (muwashshahat) geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 4).

1089: "El Cid" ofwel Rodrigo Díaz de Vivar († 1099) wordt bij Calamocha (25 km ten zuiden van Daroca) tijdens Pinksteren (20 mei) bezocht door gazanten van emir Abd al-Malik. Er wordt verzocht om een face-to-face meeting. Nadat die gekomen is onderwerpt de emir zich en belooft schatplichtig te zijn.

1103 (496): Op 18 mei (9 Sha'abaan) overlijdt in Albarracín emir Abd al-Malik. In deze tijd zijn alleen nog maar de taifa's Zaragoza, Majorca en Albarracin onafhankelijk (van de Almoraviden). Zijn zoon Yayha ibn Abd al-Malik volgt hem op.

1104 (497): Yayha wordt door de Almoraviden afgezet als emir van Albarracín.

ca. 1167: Mohammed ibn Mardanish, wali van Valencia (1171-1186) staat Albarracín af aan Pero Ruiz de Azagra, heer van Estella, vanwege diens steun tegen de Almoraviden. Het ontwikkelt zich als een semi-onafhankelijke christelijke staat.

1197: Pedro Fernandez de Azagra is heer van Albarracin (1197-1246). Hij is gouverneur tijdens de minderjarigheid van Jacobus I van Aragón (1213-1276).



Bronnen:
The world of El Cid: chronicles of the Spanish reconquest (Simon Barton)
http://www.ibntufayl.org
http://archiver.rootsweb.ancestry.com
http://www.enciclopedia-aragonesa.com/monograficos/historia/los_musulmanes_en_aragon/marca_superior.asp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten