zaterdag 31 december 2011

Fraga - Medina Afraga


Provincie: Huesca
Regio: Aragón
Comarca: Bajo Cinca
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Medina Afraga
Mark: Marca Superior
Kurah: Barbitaniya, Larida
Taifa:

866: Fraga wordt genoemd tijdens een opstand waar al-Mundhir, zoon van Mohammed I, emir van Córdoba (852-886), heen gestuurd wordt. Fraga in de Valle del Cinca is onderdeel van de kurah Larida in Marca Superior.

9de/10de eeuw: Fraga is onderdeel van de opstand van Omar ibn Hafsun tegen het enmiraat van Córdoba.

919: Prins Almudafar bezet namens Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba (912/29-961) verschillende kastelen in het gebied van Lérida, waaronder Fraga en Mequinenza, op rebellen.

960: Abd ar-Rahman III trekt met de wali's van Zaragoza, Fraga, Huesca en Tarragona op tegen Catalonië.

1051/65: De wali's van Fraga, Barbastro, Balaguer, Monzón, Lérida en andere plaatsen betalen belasting aan Ermengol III († 1065), graaf van Urgel.

1091: Tortosa, Lérida en Fraga betalen belasting aan Ermengol IV († 1092), graaf van Urgel.

1092: De wali's van Tortosa, Fraga en Lérida verbinden zich tegen Ermengol IV en de graaf van Pallars en de burggraaf van Cardona.

1133: Ìn het begin van dit jaar begint een expeditie van koning Alfons I van Aragón en Navarra (1104-1134) tegen Fraga en Mequinenza.

1134 (529): Beleg van Fraga. Belegering door Alfons I op de wali van Lerida, Abd Allah ibn Iyad (200 ridders). Een ontzettingsleger van de Almoraviden onder Yahya ibn Ali ibn Ghaniya, wali van Murcia en Valencia (500 ridders) met generaal Zubayr ibn Amr al-Lamtuni verslaat die van Alfons en het garnizoen van Fraga vernietigt het kamp van de belegeraars. Alfons I, Aimeric II van Narbonne, Bertrán de Risnel (uit Aragon) en Centule VI van Béarn sneuvelen op 17 juli. Guy de Lons (Guido van Lons), bisschop van Lescar wordt gevangen genomen en opgesloten in Valencia. Volgens de Chronica Adefonsi imperatoris heeft hij zich vrijgekocht voor 3,000 maravedíes, maar een ander verhaal is dat hij op een mysterieuze wijze ontsnapt met hulp van de Maagd Maria. Bisschopen van Roda, Huesca en Nájera zijn er ook bij.Ondanks dat had Guido de geestelijke leiding en draagt het de lignum crucis, een heilige relikwie, als bijgeloof voor Alfons.

1149: In oktober vallen Fraga en Mequinenza aan het leger van Raymond Berengarius IV (1113/14–1162), graaf van Barcelona, Gerona, Osona, Cerdaña en Ribagorza met o.a. Peter II van Béarn, Artal de Alagón, Fortun Aznarez de Saragossa, Galindo Ximenez de Belxit, Pelegrin de Alquezar, Gomez de Jaca i Ayerbe, Garcia Ortiz de Saragossa. Kasteelheer van Fraga is al-Mutafir ibn Suleiman.

1609: Op 9 april is het decreet van Filips III van Spanje (1598-1621) over de verdrijving van de moriscos uit Spanje.

1610: Tussen 2 en 7 juni arriveren in Flix moslims die verdreven zijn uit Mequinenza, Fraga, Aitona en Serós. Tussen 15 juni en 16 september is het vertrek per boten uit Port dels Alfacs.

Bronnen:
La Fraga Musulmana (Rodrigo Pita Merce)
http://www.mequinensa.com/es/municipio/historia/Cronologia.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten