maandag 20 februari 2012

Gibraltar - Jabal al-Tarik


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: Campo de Gibraltar
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Jabal al-Tarik ("Berg van Tarik", جبل طارق)
Mark:
Kurah: al-Jazirat
Taifa: Emiraat Granada

711 (92): Op 27-28 april vallen moslimtroepen (voornamelijk berbers en in mindere mate arabieren), loyaal aan de laatste Omajjaden kalief in Damascus, onder de berber generaal Tariq ibn Ziyad vanuit Ceuta het Iberische schiereiland bij Gibraltar binnen. Het leger (ca. 12.000 man) bestaat voornamelijk uit berbers van de Masmuda-stam en andere stammen, zoals de Jarawa, Miknasa, Mitghara en Maduna. De naam Gibraltar is afkomstig van Tarik ibn Ziyad. Over de grootte van het leger zijn verschillen. De meeste bronnen melden 12.000 man, maar Ibn al-Athir en Ibn Hayyan noemen 7.000 (de andere groep van 5.000 komt later onder generaal Musa ibn Nusayr aan). De meest vooraanstane man is Abd al-Malik ibn Amir al-Moe'afiri, de voorvader van al-Mansur. Er zijn ook 700 "zwarten" uit de Soedan in het leger.

859: De vikingen Hastein en Bjørn Ragnarsson "Ironside" (zoon van koning Ragnar "Lodbrok" Sigurdsson van Denemarken) leiden een veroveringstocht. De vloot bestaat uit 62 schepen en de tocht duurt van 859 tot 863. De vloot vaart langs het Iberisch schiereiland, de monding van de Guadalquivir, Algeciras (wordt geplunderd en de Grote Moskee in brand gestoken), door de Straat van Gibraltar, langs Maghreb al-Aqsa (Kaap van de Drie Vorken, Ras Tleta Madari), plunderen het dorp Nekor (Mazimma) in de Rif, via de kust bij Murcia naar de Balearen, Narbonne (wordt geplunderd), overwinteren op de eiland Camarque bij de monding van de Rhône en varen daarna naar Arles, Nimes en Valence en plunderen de steden. Na verlies op de Franken trekt een deel van de vloot onder Hastein naar Ligurische Riviera, Pisa, Fiesole, Luna (men denkt dat het Rome is).

861: Een moslimvloot onder Khashkhash ibn Said ibn Aswad (uit Bajjana, het huidige Pechina, bij Almeria) verslaat de vikingsvloot op de terugweg in de Straat van Gibraltar.

1083: In december wordt in Gibraltar de qadi en islamgeleerde (madhab Maliki) Ayyad ibn Musa (Abu al-Fadl Ayyad ibn Amr ibn Musa ibn Ayyad ibn Mohammed ibn Abdilah ibn Musa ibn Ayyad al-Yahsubi al-Sabti, أبو الفضل عياض بن موسى بن عياض بن عمرو بن موسى بن عياض بن محمد بن عبد الله بن موسى بن عياض اليحصبي السبتي) geboren. Hij studeert in Córdoba. Eerst is hij de opperimam in Ceuta en daarna qadi in Granada. Nadat hij in Ceuta de opstand tegen de Almohaden leidt wordt hij verbannen naar Tadla en later naar Marrakesj. Hij is bekend als een van de zeven heiligen van Marrakesj. Hij overlijdt in 1149 en wordt bij de Bab Aïlen begraven. Hij is de schrijver van een boek over het leven van de profeet Mohammed vzmh.

1157: Abd al-Moe'min, emir van de Almohaden (1145-1163) bouwt de eerste permanente nederzetting bij Gibraltar. Hij geeft de opdracht tot de bouw van een kasteel. Hier rest nu nog een ruine van.

1160 (555): In november (Dhul Qa'dah) verovert Abd al-Moe'min Gibraltar. Hij blijft hier twee maanden om de versterkingen te controleren die hij heeft laten bouwen.

1309 (709): Beleg van Gibraltar (1ste). Op 12 september verovert Alfonso Pérez de Guzmán († 1309), heer van Sanlúcar de Barrameda, namens Ferdinand IV van Castilië-León (1295-1312) de rots kortstondig op het Emiraat van Granada. Ferdinand IV stelt de inwoners vrij van het betalen van belasting.

1310: Alfonso Fernando de Mendoza is de eerste christelijke gouverneur van Gibraltar.

1315: Beleg van Gibraltar (2de). Moslims proberen tevergeefs om Gibraltar in te nemen.

1327: Admiraal Alonso Jofre Tenorio, heer van Moguer voorkomt names
Alfons XI van Castilië-León (1312-1350) dat Abu Malik, zoon van de sultan van Fez, Gibraltar inneemt.

1333 (733): Beleg van Gibraltar (3de). Gibraltar valt weer aan de moslims na een nieuwe invasie van de Mariniden met verder Mohammed IV, emir van Granada (1325-1333) en Abd al-Malik, wali van Algeciras op Castilië. Een poging daarna door Alfons XI van Castilië-León (1312-1350) om de stad te heroveren mislukt. Mohammed's broer, Yusuf I, emir van Granada (1332-1354), een beschermer van kunst, volgt hem op.

1333: Beleg van Gibraltar (4de). Hetzelfde jaar wordt de plaats belegerd door Alfons XI met hulp van admiraal Alonso Jofre Tenorio. De belegeraars worden vanuit Granada aangevallen door het leger van het Emiraat en na een wapenstilstand blijft Gibraltar onder moslim heerschappij.

1340: Zeeslag bij Gibraltar. De vloot van Abu al-Hassan Ali ibn Othman, emir van de Meriniden (1331-1351) onder leiding van Mohammad ibn Ali al-Azafi uit Ceuta verslaat op 4 april een vloot van Castilië met 32 galeien onder admiraal Alonso Jofre Tenorio bij Gibraltar die sneuvelt. Alleen 5 galeien weten te ontsnappen.

1349 (750): Beleg van Gibraltar (5de). Alfons XI keert terug om Gibraltar te belegeren en neemt de stad bijna in, maar een uitbraak van de pest voorkomt dit (en tegenlijkertijd redt dit het Koninkijk Granada). Hierbij is ook Fernando Pérez Ponce de León, Meester van de Orde van Alcántara aanwezig. De christenen hebben hun kamp in het huidige La Linea. Alfons XI sterft tijdens belegering aan de pest.

1358: Isa ibn al-Hassan wordt door de Merinieden in Fez benoemd tot wali van Gibraltar. Hij verklaard zich koning, maar de inwoners keren zich tegen hem en hij keert terug naar Maghreb al-Aqsa.

1374: Abu al-Abbas, wazir van de Meriniden staat Gibraltar af aan Mohammed V, emir van Granada (1354-1359 en 1362-1391).

1411: Beleg van Gibraltar (6de). Moslims uit Granada veroveren Gibraltar namens Yusuf III, emir van Granada (1408-1417) op de Meriniden uit Fez.

1436: Beleg van Gibraltar (7de). Een belegering onder Hendrik, graaf van Niebla, kleinzoon van mislukt. Hij verdrinkt.

1462: Beleg van Gibraltar (8ste). Alonso de Arcos, gouverneur van Tarifa verovert op 20 augustus de plaats names Juan Alonso Pérez de Guzmán y Orozco, hertog van Medina-Sidonia. Hij laat Spaanse joden onder Pedro de Herrera, die meegeholpen hebben met de verovering, in de stad wonen.

1476: Joden worden uit Gibraltar verdreven en vluchten naar Córdoba.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://gib4kids.atspace.com/history/moorish_period/timeline.html
http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/index.php?title=Reino_de_Granada

Geen opmerkingen:

Een reactie posten