maandag 20 februari 2012

Torrox - Turrush


Provincie: Málaga
Regio: Andalusië
Comarca: La Axarquía
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Claviclum
Arabische naam: Turrush, Turrux
Mark:
Kurah: al-Yazirat
Taifa:

711: Als dank voor de diensten van Abd al-Malik door o.m. Carteya in te nemen ontvangt hij het kasteel van Torrox (Turrush, Turrux). De plaats maakt onderdeel uit van de kurah al-Yazirat. In Fuentes de Cesna (Granada) is ook een Castillo de Turrush. In de Romeinse tijd heet de plaats Claviclum.

755: De Omajjade Abd ar-Rahman ibn Moe'awiya ibn Hisham, de latere Abd ar-Rahman I, emir van Córdoba (756-788), verblijft na zijn landing een paar dagen in het landhuis van Ibn Khalid in al-Fontin (bij Loja, tussen Archidona en Elvira) en daarna in het kasteel van Torrox (van Ubaydallah), meer naar het westen, tussen Isnajar en Loja.

914: Beleg van Torrox. Op 7 mei belegert Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba (912/29-961) het kasteel voor 5 dagen op de rebellen van Omar ibn Hafsun en vernietigt het. Dit vindt plaats gedurende de Opstand van Ibn Hafsun (879-918) tegen het Emiraat en Kalifaat van Córdoba.

942: In Torrox wordt Abu Amir Mohammed ibn Abd Allah ibn Abi Amir Mohammed, de latere wazir al-Mansur "bi-Allah" (Almanzor), van de Jeminitische familie Beni Abi Amir, van de stam Moafir, geboren. Enkele andere historici wijzen Algeciras aan als zijn geboorteplaats. Hij overlijdt op 8 augustus 1002.

1439: Volgens sommige bronnen (Hernán del Pulgar, Cesna en Torrepesquera) wordt Torrox op 29 april door de christenen veroverd.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten