maandag 5 december 2011

Badajoz - Bayt al-Jaws


Provincie: Badajoz
Regio: Extremadura
Comarca: Tierra de Badajoz
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Bayt al-Jaws, Batalyaws (بطليوس, "Huis van Walnoten")
Mark: Marca Inferior (al-Tagr al-Adna)
Kurah: Mérida (Marida)
Taifa: Badajoz, Sevilla

8ste eeuw: In Badajoz vestigt zich de Berber Miknasa stam. Hieruit onstaat later de Banu Aftas. Deze Banu Aftas claimt zelf af te stammen van de Arabische Banu Tujib. De plaats (of Mérida, afhankelijk van het seizoen) is de hoofdstad van de kurah Marida.

875: Na Alange trekt de muwallad en rebel Abd ar-Rahman ibn Marwan ibn Yunus al-Jiliqi (Banu Marwan; Marwaniden) naar Badajoz en laat de stad herbouwen. Hij is in opstand gekomen tegen het emiraat.

875 (262): Op 5 oktober stuurt emir Mohammed I van Córdoba (852-886)een leger met zijn zoon al-Mundhir naar Ibn Marwan al-Jiliqi. Ibn Marwan vlucht naar Caracuel.

876 (262): Emir Mohammed stuurt een expeditie onder wazir Hashim ibn al-Aziz op tegen Ibn Marwan in Badajoz. Na verzoening in 875 was hij weer in opstand gekomen.

877: Ibn Marwan wordt verbannen uit Badajoz. Hij zoekt zijn toevlucht aan het Asturische hof van koning Alfons III van Asturië, León en Galicië (866-910). In 885 keert hij terug.

884 (271): Op 28 juni stuurt emir Mohammed I zijn zoon naar Badajoz.

ca. 890: Overlijden van Ibn Marwan. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Marwan ibn Abd ar-Rahman.

10de eeuw: In deze eeuw leeft Yahya ibn Ishaq, een arts aan het hof van kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961). Hij is ook wazir, qadi en wali van Badajoz. Hij is een zoon van een christelijke arts (Ishaq) uit Córdoba.

10de/11de eeuw: In deze periode leeft in Badajoz de arts en filosoof Ibn Tayfur al-Batalyawsi. Hij heeft proza geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

923: In de periode tot 930 wordt Abd Allah II ibn Marwan vermeld als onafhankelijke wali in Badajoz.

930: Beleg van Badajoz. Na een belegering van een jaar valt Badajoz onder Abd Allah II ibn Marwan en komt het aan Abd ar-Rahman III.

1013: Ontstaan van de taifa Badajoz. De taifa blijft tot 1094 (invasie van de Almoraviden) onafhankelijk en beslaat het gebied tussen Coimbra en het noorden van Alentejo. De eerste emir van taifa Badajoz is, de wali van de westelijke regio, emir Sabur ofwel Abu Mohammed Abd Allah ibn Mohammed al-Sabur al-Saqlabi (tot 1022). Hij is een bevrijdde slaaf ("al-Saqlabi"). Hij heeft eerder onder kalief al-Hakam II van Córdoba (961-976) gediend. Hij is de enige van de Banu Sabur.

1022 (412): Overlijden van Sabur en opvolging door de berber Ibn Maslamah (Abd Allah ibn Mohammed ibn Maslamah ibn al-Aftas) hem op. Hij ontvangt de titel "al-Mansur" en wordt daarom ook wel Almanzor I van Badajoz genoemd en is de eerste van de Aftasiden ofwel de Banu Aftas (of Banu Maslamah). Hij is afkomstig uit Fahs al-Ballut.

1027: Het triumviraat van de kurah Sevilla (1023-1031) verovert de de taifa Badajoz (tot 1034).

1034: Badajoz maakt zich los van Sevilla en Abd Allah ibn Mohammed ibn Maslamah ibn al-Aftas komt weer aan de macht (tot 1045).

1045 (437): Overlijden van Ibn Maslamah en opvolging door zijn zoon Abu Bakr Mohammed ibn Abdullah al-Muzzaffar (Modafar I van Badajoz). Hij voert oorlogen met Sevilla en Toledo. Tijdens zijn bewind ontwikkelt zich de literatuur, wetenschap en kunst. Hij laat er de grootste encyclopedie van moslims in al-Andalus maken. Er is een grote bibliotheek in de Alcázar.

1052 (444): Geboorte in Badajoz van de grammaticus, filosoof en lexicograaf Ibn al-Sid al-Batalyawsi. Hij overlijdt in 1127 in Valencia.

1058: Abu Bakr Mohammed al-Mudaffar sluit een verdrag met koning Ferdinand I van Castilië (1035-1065) en León (1037-1065) voor de betaling van 5.000 dinars per jaar. Hij wordt hiermee schatplichtig aan de christenen.

1067: Overlijden van al-Mudaffar. Hij is wellicht vermoord. Al voor zijn dood verdeelt hij zijn rijk onder zijn twee zonen; Badajoz aan Yayha ibn Mohammed al-Mansur bi-Allah (Almanzor II) en Evora aan Oemar ibn Mohammed al-Mutawakkil. Na zijn dood komen beide broers in conflict.

1072: Overlijden van Yayha al-Mansur van Badajoz. Zijn gebieden gaan over naar zijn broer al-Mutawakkil. Aan het hof van deze emir zijn bekende dichters zoals Ibn Yaj, Ibn Muqana, de broers al-Qabturnu en filosofen, zoals Ibn al-Sid al-Batalyawsi of al-Bayi.

11de eeuw: In deze eeuw zijn Ibn al-Hadrami en Ibn Abdun wazirs tijdens de regering van al-Mutawakkil (overl. 1094). De dochter van Ibn al-Hadrami, Hadrimiya, huwt de wazir Abu Bakr al-Qabturnuh.

11de eeuw: De drie broers Abu Bakr (Abu Bakr Abd al-Aziz ibn Said ibn Abd al-Batalyawsi al-Katib), Abu Mohammed (Abu Mohammed Talha ibn Abd al-Aziz al-Batalyawsi) en Abu al-Hassan (Abu al-Hassan Mohammed ibn Said ibn Abd al-Batalyawsi) van de Banu al-Qabturnuh zijn wazirs en dichters tijdens de regering van al-Mutawakkil (overl. 1094). Abu Mohammed huwt Umm al-Fadl.

11de eeuw: In deze eeuw leeft in Badajoz de dichter Ibn Yaj al-Sabbag (Ibn Yaj al-Sabbag al-Batalyawsi al-Ummi). Hij heeft poezie geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

11de eeuw: In deze eeuw leeft in Badajoz Ibn Ulaym al-Batalyawsi, Abu al-Hazm (Abu al-Hazm al-Hassan ibn Mohammed ibn Yahya ibn Ulaym al-Batalyawsi). Hij is expert op het gebied van de lexicon en poezie. Hij heeft 1 werk geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

1068: Koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109) leidt een campagne tegen Badajoz van al-Mutawakkil, maar hij moet terugtrekken na bijstand van Yahya ibn Ismail al-Ma'mun, emir van Toledo (Banu Dhi-I-Nun). Badajoz blijft schatplichtig.

1078: Yahya ibn Ismail ibn Yahya al-Qadir bi-Allah, emir van Toledo (1075-1085) wordt door een coup uit Toledo verdreven en wordt al-Mutawwakil door de inwoners van Toledo uitgenodigd en erkent als de nieuwe heerser. Al-Qadir vlucht naar Cuenca. Na 10 maanden in Toledo wordt in 1078 al-Mutawakkil, met hulp van Alfons VI, verdreven en wordt al-Qadir weer de heerser. Castilië neemt de stad in, compenseert al-Qadir vervolgens met Valencia.

1086: Al-Mutawakkil sluit zich aan bij Yusuf ibn Tashfin, emir van de Almoraviden (ca. 1061-1106) en onthaalt het Almoravidenleger in zijn stad. Net buiten Badajoz, schrijft Ibn Tashfin vanuit zijn kamp een brief aan Alfons VI met de vraag zich te bekeren tot de Islam, de jiyza te accepteren of te vechten (zoals gebruikelijk was te schrijven). Alfons VI reageert woedend en zou gezegd hebben: "Hoe kan hij mij zo'n brief schrijven, terwijl mijn vader en ik al 80 jaar schatting opleggen aan mensen van zijn religie." Alfons VI zweert in zijn kamp te blijven, 3 mijl van Ibn Tashfin vandaan. Al-Mutawakkil strijdt op 23 oktober met Mohammed ibn Abbad al-Mu‘tamid van Sevilla (1069-1090), aan de zijde van Ibn Tashfin en generaal Sir ibn Abi Bakr ibn Tasfin, wali van Meknes, tegen Alfons VI bij Zallaqa. Deze veldslag in Zallaqa, een plaats in de taifa van Badajoz, wortd een verpletterende overwinning voor de Almoraviden.

1090: Ibn Tashfin ontvangt de emirs al-Mu'tamid van Sevilla en al-Mutawakkil van Badajoz. Vanwege hun dubbelspel en valsheid in hun woorden ontvangt hij hen koeltjes. Hij geeft hen de opdracht hun illegale belastingen in te trekken en gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de christenen.

1093: Al-Mutawakkil schenkt kastelen in Lissabon, Santarém en Sintra aan Alfonso VI.

1094: Als laatste taifa tegenstander blijft al-Mutawakkil ala-llah ("de enige vertrouwende in Allah") over. Hij wordt door generaal Sir ibn Abi Bakr ibn Tasfin verslagen en wordt samen met zijn zonen al-Fadl en al-Abbas in de buurt van Badajoz vermoord. Zijn andere zoon al-Mansur (Almanzor III) wordt niet gedood. Hij weet naar het kasteel Montánchez te ontsnappen.

1144: Na de Almoraviden komt Badajoz als onafhankelijke taifa aan emir Ibn Hisham (Hacham), die het slechts tot 1145 regeert.

1145: Verovering door Abu Mohammed Sidray ibn Wazir (Banu Wazir).

ca. 1147: Na Mértola marcheert Barraz al-Massufi door naar Beja en Badajoz, waar hij de steunbetuiging ontvangt van de heerser Sidray ibn Wazir.

1151: Badajoz wordt door Sidray verloren aan het leger van Abd al-Moe'min, emir van de Almohaden (1145-1163).

1169: Beleg van Badajoz. Koning Ferdinand II van León (1157-1188) helpt (met o.m. Fernando Rodríguez de Castro) de Almohaden in Badajoz, die in de zomer belegerd worden door Geraldo Geraldes, namens koning Alfons I van Portugal (1139-1185). Bij de bestorming van de citadel breekt Alfons I door een val van zijn paard zijn been. Hierop neemt Ferdinand II hem gevangen. Ook Geraldes wordt gevangen genomen. Eerst als Alfons I hem beloofd heeft alle kastelen liggend ten oosten van Alentejo en ten noorden van de Rio Minho te ontruimen, laat Ferdinand II hem vrij.

1170: Badajoz komt opnieuw onder de Almohaden.

1230: De plaats en de taifa Badajoz (tijdens de bloei beslaat het de gehele zuidelijke helft van het huidige Portugal) wordt op 19 maart veroverd door Alfons XI van León (1188-1230). Alleen het westerlijk deel blijft Portugees. De nieuwe bisschop, Padro Pérez maakt van de moskee in de Alcazaba de kathedraal.



Bronnen:
Moorish Spain (Richard Fletcher)
Hispano - arabic poetry (Collectif)
The Muslim conquest and settlement of North Africa and Spain (Abd al-Waḥid Dhannun Taha)
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi, Manuela Marín)
http://es.wikipedia.org
http://www.ibntufayl.org
http://usd.proves.ub.edu/suhayl/volums/volum4/paper%204.pdf
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2b.htm
http://www.espanolsinfronteras.com/ComExtremaduraBadajoz01.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten