donderdag 8 december 2011

Monteleón - Muntilun


Provincie: Jaén
Regio: Andalusië
Comarca: ?
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Muntilun, Muntilûm
Marka:
Kurah: Jayyan (Jaén)
Taifa:

910: Beleg van Monteleón. Op woensdag 8 augustus (27 Dhul Qa'dah) belegert van leger van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912) onder al-Asi (zoon van de emir) en generaal Ahmed ibn Mohammed ibn Abi Abda, het kasteel van de opstandeling Said ibn Hodhail/Hudhayl, een van de vroegste bondgenoten van Ibn Hafsun. Dit vindt plaats tijdens een expeditie tegen de opstandeling Omar ibn Hafsun en zijn bondgenoten. Het leger van het emiraat trekt vanuit Belda, Talhira, de kurah Ilbira via Pechina naar de hisn Muntilun (Castillo de Monteleón). De belegering duurt een paar dagen. Het leger trekt op 11 augustus terug naar Córdoba en komt daar op zondag 25 augustus (14 Dhul Qa'dah) aan. Muntilun maakt als iqlim onderdeel uit van de kurah van Jayyan.

911 (298): Beleg van Monteleón. Wederom belegert het leger van generaal Ibn Abi Abda het kasteel van Ibn Hodhail, nadat hij aan de río Guadiela een opstandelingenleger onder Ibn Hafsun heeft verslagen. Ibn Hodhail wordt bijgestaan door berber huurlingen uit Tanger.

913: Beleg van Monteleón. Na Archidona belegert Abd ar-Rahman III in ramadan (25 april) zelf de hisn Muntilunvan (Castillo de Monteleón). Na onderhandelingen geeft Ibn Hodhail zich op de derde dag over.

924: Beleg van Monteleón. Abd ar-Rahman III belegert het kasteel Monteleón op Abd Allah, zoon van Said ibn Hodhail/Hudhayl.

Bronnen:
www.somontin.info/book/export/html
http://www.mogap.net/pmt/PabloFernandez.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten