dinsdag 3 januari 2012

Barbastro - Barbitaniya


Provincie: Huesca
Regio: Aragón
Comarca: Somontano de Barbastro
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Barbitaniya
Mark: Marca Superior
Kurah: Barbitaniya
Taifa:

802: De luitenant Jalal ibn Rashid ibn Asad, wali van Barbastro (Barbitanya/Barbastra) vermoordt Bahlal ibn Marzuq in de buurt van de grot El Algar de Buhlul (cueva de Buhlul). Hij is heer van Castillo de Antansar. Barbastro is de hoofdstad van de kurah Barbitanya in Marca Superior.

860: Overlijden in Barbastro van Jalaf ibn Rásid ibn Asad. Hij wordt begraven op de begraafplaats van la Peña de los Cuervos. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Abd Allah ibn Khalaf ibn Rashid ibn Asad, die de controle over Huesca verliest, maar Barbitanya voor 20 jaar regeert.

862: Barbastro is tot 882 bekend als een zelfstandig emiraat Barbastro en Huesca van de Banu Jalaf.

872: Ismail ibn Musa (Banu Qasi), heer van Monzón valt Babastro aan op Abd Allah ibn Khalaf ibn Rashid ibn Asad. Abd Allah wordt gevangen genomen en uitgeleverd aan emir Mohammed I. Na 1 jaar komt hij weer vrij.

882: Op 15 november wordt Ismail ibn Musa (Banu Qasi), heer van Babastro en Monzón door het leger van emir Mohammed I gevangen genomen en opgesloten in het kasteel van Viguera.

889: Barbastro komt aan Mohammed ibn Lubb.

898: Na de dood van Mohammed ibn Lubb weet Mohammed ibn al­Malik al-Tawil Barbastro weer te heroveren.

899: Musa ibn Mohammed ibn Mohammed en Mutarrif ibn Mohammed trekken op tegen Barbastro. Musa sneuvelt en Mutarrif wordt gevangen genomen door Mohammed ibn al­-Malik al-Tawil, wali van Barbastro en Huesca. Al-Tawil bezet hierna Lérida.

907: Mohammed ibn al­Malik al-Tawil verovert Boltaña, Barbastro en Alquézar.

913: Tijdens een volgende campagne tegen Sunier I, graaf van Barcelona (911-948) sneuvelt Mohammed ibn Abd al-Malik al-Tawil in de omgeving van Barcelona. Ook sneuvelt de religieuze geleerde uit Huesca, Mohammed ibn Shaja (al-Khuskhani). Mohammed ibn al-Malik wordt opgevolgd door zijn zoon Abd al-Malik ibn Mohammed in Barbastro, Monzón en Huesca. Abd al-Malik geeft Monzón (waar hij afgewezen wordt door de inwoners) in 914 aan zijn broer Amrus.

920: De wali van Barbastro, Amrus ibn Mohammed, strijdt aan christelijke zijde met koning Sancho I Garcés van Navarra-Pamplona (905-926) en Bernard I van Ribagorza mee in de aanval op Monzón.

933: Amrus ibn Mohammed deserteert samen met zijn broer Fortun, wali van Huesca uit het leger van het kalifaat gedurende de expeditie naar Osma.

935: Op 6 juni overlijdt Amrus ibn Mohammed. Hij was vanaf 933/34 weer in de gunst gekomen bij kalief Abd ar-Rahman III.

938: Kalief Abd ar-Rahman III van Córdoba (912-961) stelt zijn zoon Yahya aan als wali van Barbastro en Alquézar.

942: Yahya ibn Mohammed wordt benoemd als wali van Barbastro en zijn broer Musa wali van Huesca. Dit wordt bevestigd in januari van het volgende jaar (volgens al-Udhri).

951: Op 20 december overlijdt Yahya ibn Mohammed al-Tawil.

959: In augustus wordt Yahya ibn Lubb wali van Barbastro (al-Udhri). Hierdoor blijft zijn neef Abd al-Malik ibn Musa als enige wali van Huesca.

1051-65: De wali's van Fraga, Barbastro, Balaguer, Monzón, Lérida en andere plaatsen betalen belasting aan Ermengol III († 1065), graaf van Urgel.

1063/64: Slag bij Barbastro (Madyar). Een gevecht tussen al-Muzaffar van Lérida en koning Sancho I Ramírez van Aragón (1063-1094) en Navarra (1076-1094) en zijn Frankische troepen onder Ermengol III, graaf van Urgel (1038-1066), Willem VIII van Aquitanië en verder Willem van Montreuil "Le Bon Normand", Robert de Duivel, hertog van Normandië, Arnau Mir de Tost en Bernat I van Claramunt, burggraaf van Tarragona en heer van Tamarit. Sancho I verovert de plaatsa en geeft het aan Arnulf, bisschop van Roda (i.p.v. aan bisschop Sancho II van Huesca).

1065: Beleg van Barbastro. Op 17 april belegert Ahmed ibn Suleiman ibn Hud al-Muqtadir, emir van Zaragoza (1046-1081/82/83), met hulp van 500 soldaten uit Sevilla, Barbastro op Franse ridders. De gouverneur, graaf Ermengol II van Urgel "El Barbastro" wordt gedood tijdens zijn vlucht. Enkele dagen later valt de stad. Het Iberisch-Frankische garnizoen wordt geexecuteerd.

1082: Na het overlijden van emir al-Muqtadir van Zaragoza wordt hij in het westelijk deel (met Zaragoza, Tudela, Tarazona, Huesca en Barbastro) van zijn taifa-rijk opgevolgd door Yusuf al-Mu'tamin en in het andere deel (Lérida, Tortosa, Denia, Morella en Monzón) door Mundhir al-Hayib.

1100/01: Beleg van Barbastro. Peter I van Aragón en Navarra (1094-1104) belegert de plaats voor ruim 1 jaar.

1101 (494): Op 18 oktober wordt Barbastro door Peter I veroverd. De moskee wordt daarna officieel ingewijd als kathedraal door bisschop Berengerius van Barcelona. Barbastro wordt een bisdom (met Roda).

1104: De Franse Augustijner Raymond II is bisschop van Barbastro-Roda (tot 1126). Katholieken verklaren hem later heilig (als San Ramón de Roda). Hij strijdt in 1125 mee met koning Alfons I van Aragón en Navarra (1104-1134) tegen moslims.

1113: Gaston IV van Béarn wordt heer van Barbastro.

1116: Raymond II wordt beschuldigd door Esteban van Huesca en Alfons I vanwege het met wapens ondersteunen van moslims. Hij wordt verbannen en Barbastro komt aan het bisdom Huesca. Hij keert in 1119 terug naar Roda waar hij weer geinstalleerd wordt.

Bronnen:
The Lords of the Upper March (aṣhāb al-thaghr) (Philippe Sénac)
Possessing the Land: Aragon's Expansion Into Islam's Ebro Frontier Under Alfonso the Battler 1104-1134 (Clay Stalls)
http://en.wikipedia.org
http://es.wikipedia.org
http://www.alquezar.org
http://historiadetudela.es/0603.pdf
http://www.enotes.com/topic/Muhammad_al-Tawil_of_Huesca
http://www.mequinensa.com/es/municipio/historia/Cronologia.aspx
http://usuarios.multimania.es/entremuro/html/LosmusulmanesenBarbastro.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten