woensdag 15 februari 2012

Carrión de los Condes - Qarriyun


Provincie: Palencia
Regio: Castilië en León
Comarca: Tierra de Campos
Inwoners: 2.221 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Qarriyun
Mark:
Kurah:
Taifa:

714: Verovering van de Tierra de Campos door generaal Musa ibn Nusair, wali van Ifriqiya (703), namens de Omajjaden kalief al-Walid I.

988/89: García Gómez de Saldaña, graaf van Saldaña, Carrión en Liébana (ca. † 1017) rebelleert tegen Bermudo II van León (984-999). Hij maakt deel van een alliantie onder leiding van de wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) die Bermudo II weet te verdrijven. Het hele land tussen Zamora en Castilië, inclusief León, komt aan García, maar hij is afhankelijk van al-Mansur.

995: Al-Mansur voert twee campagnes tegen Castilië en León. De eerste is tegen de Banu Gómez (Banu Ghumiz) die Santa María de Carrión en Saldaña in bezit hebben. De tweede is tegen León. Carrión wordt veroverd.

1000: García neemt met 3 broers en Sancho I García, graaf van Castilië (995-1017) op 29 juli deel aan de slag bij Cervera (in Lérida) tegen al-Mansur en verliest.

ca. 1002/03: Rond deze tijd, na de dood van al-Mansur (1002), tekent García een vredesverdrag met al-Mansur's zoon, de hajib Abd al-Malik ibn al-Mansur al-Muzaffar.

11de eeuw: Aan het einde van deze eeuw is er een mosliminvasie in Castilië (volgens Boek IV, Kronieken van El Cid) en worden Carrión, Vilforado (nu Belorado), Santo Domingo de la Calzada, Logroño en Nájera geplunderd. Op de terugtocht valt "El Cid" ofwel Rodrigo Díaz de Vivar († 1099) de moslims aan in de bergen van Oca en neemt alle vijf emirs gevangen en neemt alle buit weer terug in bezit. De naam van de plaats aan de río Oja komt van de stichter Domingo de la Calzada († 1109).

Bronnen:
Chronicle of the Cid (Robert Southey)
http://es.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten