dinsdag 14 februari 2012

Medina az-Zahra - Madinat az-Zahra


Provincie: Córdoba
Regio: Andalusië
Comarca: Comarca de Córdoba
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Madinat az-Zahra
Mark:
Kurah: Qurtuba (Córdoba)
Taifa:

936: Abd ar-Rahman III, kalief van Córdoba (912/29-961) laat in november de bouw beginnen van een paleis in Madinat al-Zahra (naar Zahra, zijn favoriete vrouw) in de Sierra Morena, 7 km. buiten Córdoba. De bouw staat onder leiding van de architekt Maslama ibn Abd Allah. Voor 25 jaar werken hier 10.000 werklieden. Het complex bevat een moskee, barakken, tuinen en kwartieren voor kooplieden, dienaren en hoogwaardigheidsbekleders. In de harem zouden 6.000 vrouwen zitten. Mensen zouden 400 dirhams krijgen wanneer zij hun intrek nemen in deze stad. De plaats maakt onderdeel uit van de kurah Qurtuba. Het is nu een ruine.

936: In Madinah az-Zahra wordt de arts, chirurg, alchemist, cosmetoloog en wetenschapper Abu al-Kasim al-Zahrawi (christenen noemen hem Abulcasis) geboren. Hij wordt beschouwd als de grootste chirurg uit de Middeleeuwen. Hij is hofarts van al-Hakam II, kalief van Córdoba (961-976). Hij studeert en leeft grootste deel van zijn leven in Córdoba. Hij is een dokter van al-Hakam II (961-976). Abu Muhammad ibn Hazm (993-1064) noemt hem een grote chirurg in al-Andalus. Hij is de schrijver van de verhandeling al-Tasrif. In de 14de eeuw haalt de Franse chirurg Guy de Chauliac hem ruim 400 keer aan. Pietro Argallata beschrijft hem als "zonder twijfel de leider van alle chirurgen". Hem wordt toegeschreven dat hij de eerste is geweest die in 963 een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft beschreven, in die dagen een fatale gebeurtenis. Zijn invloed beslaat ongeveer 5 eeuwen, tot in de renaissance, waarbij de al-Tasrif regelmatig wordt aangehaald door de Franse chirurg Jaques Delechamps. Hij overlijdt in 1013.

962 (351): In april (Safar) bezoekt de afgezette?? Ordoño IV van León (958-960) kalief al-Hakam II in Az-Zahra. Hij tekent een verdrag waarin hij vrede sluit met de kalief, zijn zoon Garcia als gijzelaar afgeeft, geen alliantie aan gaat met Ferdinand González, graaf van Castilië (930-970). Ordoño ontvangt een moslimleger onder generaal Ghalib en wordt daarnaast begeleidt door Walid, qadi van de christenen in Córdoba, Asbagh ibn Abd Allah ibn Nabil, bisschop van Córdoba en Obaidallah ibn Kasim, metropoliet van Toledo.

971: Op 12 augustus ontvangt kalief al-Hakam II verschillende christelijke gezanten in zijn paleis in Az-Zahra.

980 (370): De wazir al-Mansur ibn Abi Aamir "bi-Allah" (Almanzor) verplaatst de hoofdstad van het kalifaat van Córdoba naar Medina az-Zahra.

1010: Beleg van Azahara. Generaal Zawi ibn Ziri belegert namens de afgezette?? Hisham II, kalief van Córdoba (976-1009) Az-Zahra. Dit duurt 3 dagen. Er worden vele burgers afgeslacht, waaronder mannen in een moskee.

Bronnen:
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi,Manuela Marín)
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2a.htm
http://www.experiencefestival.com/a/Abu_al-Qasim_-_Summary/id/4766014
http://www.juntadeandalucia.es/viviendayordenaciondelterritorio/atlashistorico/pdf/mapa_corasdealandalus.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten