woensdag 11 januari 2012

Alcalá de los Gazules - Qalat al-Yazula


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Regina Turditana
Arabische naam: Qalat al-Yazula
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia) en al-Yazirat (?)
Taifa: Granada

11de eeuw: De Castillo de Alcalá de los Gazules in de Sierra de Cádiz dateert uit deze eeuw. De naam komt van de berber familie of stam "Yazula" of "Guzzula". Het maakt onderdeel uit van de kurah Shadhuna en wellicht al-Yazirat. Later is de naam Alcalá Sidonia en uiteindelijk Alcalá de los Gazules.

1226/27: In Sevilla of Alcalá de los Gazules wordt de imam en asceet Abu al-Abbas ibn Farah al-Ishbili geboren. Hij overlijdt op 2 maart 1300 in Damascus. Hij is de auteur van 2 werken ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

1231/32: In dit jaar overlijdt (onbekend waar) de dichter Ibn Salim al-Qal'I, Abu Imran (Abu Imran Musa ibn Salim al-Qal'i). Hij is afkomstig uit Alcalá de los Gazules. Het is bekend dat hij 1 gedicht heeft geschreven ("Biblioteca de al-Andalus", Vol. 5).

1248: Kortstondige verovering van Alcalá de los Gazules door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252).

1264: Wederom een christelijke verovering van Alcalá de los Gazules, nu door het koning Alfons X van Castilië-León (1252-1284). In een van de gevechten sneuvelt de heer van de stad, Fernán González de Aguilar. Hij schenkt de plaats aan de religieuze Orde van Santa Maria van Spanje.

1282: Alonso Pérez "de Goede" de Guzmán ontvangt de plaats voor zijn bewezen diensten aan Alfons X.

Bronnen:
http://www.ibntufayl.org
http://www.andaluciarustica.com
http://rutas.legadoandalusi.es/es/ruta-almoravides-almohades/ruta-almoravides-almohades/alcala-gazules

Geen opmerkingen:

Een reactie posten