woensdag 11 januari 2012

Medina-Sidonia - Madinah as-Shadhuna


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Caesarina Augusta Assido
Arabische naam: Madinah ash-Shadūna ("Stad van Sidon", مدينة شدونة), Madinat Abu Salim
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa: Arkus (Arcos de la Frontera) en Ishbiliya (Sevilla)

711: Na de overwinning bij Guadalete trekt de berber generaal Tariq ibn Ziyad naar Medina-Sidonia en neemt deze stad in op de Westgoten. Hierna trekt hij verder naar Écija. De plaats is later de hoofdstad van de kurah Shadhuna. Later verandert de naam in Madinat Abu Salim.

712: Ook zou de Syrische generaal Musa ibn Nusair en zijn zoon Abd al-Aziz ibn Musa Medina-Sidonia hebben aangedaan/veroverd. Zij trekken hiernaa naar Sevilla.

741: Het contingent van de jund/djund Filastin (Palestijnen) vestigt zich in Algeciras en Medina-Sidonia.

756: In maart recruteert Abd ar-Rahman ibn Mu'awiya troepen in Granada, Málaga en Medina-Sidonia, Sevilla en valt deze steden binnen. In Shadhuna, de provincie van het Palestijnse contingent, trekt hij door de Serrania de Ronda naar Ximena.

844: Een vikingvloot valt na de aanval op Lissabon en Cádiz ook Medina-Sidonia aan.

864: De kurah Shadhuna levert 6.800 cavaleristen voor het leger van emir al-Hakam I (796-822) voor de slag bij la Morcuera.

895: Suleiman ibn Mohammed ibn Abd al-Malik, wali van Shadhuna weigert om belasting te betalen aan Córdoba. Hij komt samen met Hisham, wali van Sevilla in Opstand. Tijdens het oprukken tegen Córdoba wordt hij door prins al-Mutarrif, zoon van Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), verslagen en gevangen genomen.

11de eeuw: In deze periode valt de plaats onder de taifa van Arcos en daarna Sevilla.

1083: Koning Alfons VI van Castilië (1072-1109), León (1065-1109), Galicië en Portugal (1073-1109) voert raids uit in de omgeving van Medina-Sidonia.

1248: De infante Hendrik van Castilië "el Senador" ontvangt na de verovering van Sevilla de señoríos Arcos, Lebrija, Morón en Medina Sidonia, ook al zijn die plaatsen nog niet overgenomen van de moslims. Hij is daarnaast ook señor van Vizcaya, Écija, Roa, Medellín, Almazán, Dueñas, Atienza, Berlanga, Calatañazor en San Esteban de Gormaz.

1462: Medina-Sidonia wordt veroverd door het leger van koning Hendrik IV van Castilië-León (1454-1474).

1485: Het moslimgarnizoen van Ronda voert raids uit in de omgeving van Medina-Sidonia.

Bekende personen:
8ste/9de eeuw: Hamid ibn Mohammed al-Ru'ayni uit Medina-Sidonia is tijdens de regering van emir al-Hakam I (796-822) qadi al-jama’a in Córdoba. Hij is van de Banu Ru'ayni (volgens al-Jusani in "Qudat Qurtuba").

9de eeuw: Al-Faraj ibn Nazar ibn Gassan ibn Mailk ibn Kinana al-Kinani is van de Banu Kinani en afkomstig uit Medina Sidonia. Hij is qadi in Córdoba en Medina Sidonia onder emir al-Hakam I. Hij leidt een expeditie tegen Galicië (volgens Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama").

10de eeuw: Abu Abd Allah ibn Waddah al-Saddafi is qadi in Medina-Sidonia. Hij overlijdt (volgens Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama") tijdens de regering van Abd ar-Rahman III, emir/kalief van Córdoba (912/29-961).

10de eeuw: Jalaf ibn Hamid ibn al-Faraj ibn Kinana is qadi in Medina-Sidonia onder Abd ar-Rahman III (Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama").

10de eeuw: Abu Bakr Suleiman ibn Baj (Abu Bakr Suleiman ibn Baj) is een arts aan het hof van Abd ar-Rahman III. De emir benoemt hem tot qadi van Medina-Sidonia.

10de eeuw: De schrijver Othman ibn Said al-Lajmi, ook wel Abu al-Asbag genoemd is afkomstig uit Medina-Sidonia. Hij gaat van Calsena naar Estepa, waar hij in 983 overlijdt (Ibn al-Faradi, in zijn "Ta'rij Ulama").

Bronnen:
http://rutas.legadoandalusi.es
http://rodin.uca.es:8081/xmlui/bitstream/handle/10498/9140/34603670.pdf?sequence=1
http://encomiendasantiaguista.blogspot.com/2010/08/nuevas-calles-en-la-ciudad-de-estepa.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten