zaterdag 14 januari 2012

Vejer de la Frontera - Besher


Provincie: Cádiz
Regio: Andalusië
Comarca: La Janda
-------
HISTORISCH
Iberische naam: Besaro
Romeinse naam: Baesippo
Arabische naam: Bashir, Besher, Bishter
Mark:
Kurah: Shadhuna (Medina-Sidonia)
Taifa:

711: Moslims arriveren rond deze tijd in Vejer (nu Vejer de la Frontera). De plaats maakt onderdeel van de kurah Shadhuna.

895 (282): Prins al-Mutarrif valt, namens Abd Allah, emir van Córdoba (888-912), na de kastelen Montefique en Monteagudo ook Medinaceli en Vejer aan op opstandelingen. Beide steden onderwerpen zich aan het centrale gezag.

897: Beleg van Vejer. Een expeditie onder de Amir Aban, zoon van emir Abd Allah, samen met generaal Abu al-Abbas Ahmed ibn Mohammed ibn Abi Abda vertrekt op 18 Radjab uit Córdoba (1 september) tegen opstandelingen en volgt de route langs Mont Sant, Tarifa, Algeciras, Mersa Ash-shajrah, Khandak al-Jennat, Tarik-Khoshayn, Sohayl, Dhekuwan, naar de rivier. Daarna keert het leger terug via Kasr Bineyrah (Pineira), Bishter. Na beleg in Bishter trekt het leger door de Alpuxarras, Jaén en Córdoba.

1250: Vejer wordt veroverd door koning Ferdinand III van Castilië (1217-1252) en León (1230-1252) en aan Alonso Pérez de Guzmán, eerste hertog van Medina Sidonia, gegeven.

1264: Tijdens de opstand van de mudéjar komt Vejer in juni weer in handen van moslims. In augustus valt het definitief aan de christenen.

1285: Vejer komt aan de Orde van Santiago.

Bronnen:
The History of the Mohammedan Dynasties in Spain (Ahmed ibn Mohammed al-Makkari)
http://www.pueblos-espana.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten