dinsdag 7 juni 2011

Atienza - Antisha


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Guadalajara
Comarca: Serranía de Guadalajara
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Tithya
Arabische naam: Antisha
Mark:
Kurah:
Taifa:

870-74: Het kasteel van Atienza wordt ingenomen door koning Alfons III van Asturië, León en Galicië (866-910). Het wordt later verlaten.

9de eeuw: De vesterkingen Alcalá, Talamanca, Alcolea de Torote, Hita, Castejón, Sigüenza, Atienza en Medinaceli liggen in het oostelijk deel van de Marca Media, waar Guadalajara de hoofdstad van is (en Toledo algehele hoofdstad).

920: Op 8 september stopt Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba, bij Atienza en overlaadt hij de voorhoede van zijn leger met kado's. Op 24 september komt hij weer terug in Córdoba.

929: Benoeming door Abd ar-Rahman III (vanaf 929 kalief) wali's in Madrid, Guadalajara, Talavera, Atienza, Calatrava, Talamanca en Santaver.

963: Slag bij Atienza. Generaal Ghalib al-Nasir wint namens al-Hakam II, kalief van Córdoba, de veldslag op Ferdinand González, graaf van Castilië en Alava en neemt het kasteel van Atienza in.

978: Verovering door Garcia I Fernandez van Castilië.

981: Na de gewonnen slag bij Torrevincente in juli neemt de hajib al-Mansur ibn Abi Aamir Calatayud en Atienza in, twee steden die aan de zijde van Ghalib (in optand gekomen tegenover het kalifaat) staan.

989: Het Beleg van Atienza. Almanzor belegert het kasteel op rebelen.

1002: Sancho I van Castilië herovert Atienza.

1143: De tenencia Atienza wordt door Alfons VII van León en Castilië aan graaf Manrique Pérez de Lara overgedaan.

Bronnen:
http://aache.eu/herreracasado/1985/01/01/la-marca-media-de-al-andalus-en-tierras-de-guadalajara/
http://www.galeon.com/castguadalajara/atienza.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten