dinsdag 7 juni 2011

Sopetrán - Sabatran


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Guadalajara
Comarca: La Alcarria
Inwoners:
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Subpetram
Arabische naam: Sabatran
Mark:
Kurah:
Taifa:

711: De eerste verwoesting van het klooster van Sopetrán (Monasterio benedictino de Sopetrán) in Torre del Burgo (in huidige gemeente Hita) is tijdens de moslim invasie door Tariq ibn Ziyad en Musa ibn Nusair. Het klooster zou in 611 door Gundemaro, koning van de Westgoten, gesticht zijn.

728: Het klooster van Sopetrán wordt weer verwoest door moslims.

764: De rebel Shakya ibn Abd al-Wahid al-Fatimi van de Miknasa-stam (tak van de al-Butr) maakt rond deze tijd van het kasteel van Sabatran (nu Sopetrán) zijn hoofdkwartier.

776: Beleg van Sabatran. Abu Othman Ubayd Allah wordt door Abd ar-Rahman I, emir van Córdoba (756-788) gestuurd om de rebel Shakya te bestrijden, maar het lukt hem niet het kasteel in te nemen.

847: Verwoesting door moslims van de Monasterio de Sopetrán. Het was eerder herbouwd door Mozaraben uit de regio van La Alcarria, geholpen door Eulogius van Córdoba († 859).

10de eeuw: Volgens de beschrijving van al-Andalus door de historicus Ahmed ibn Mohammed al-Razi "al-tariji" (887-955), grenst het grondgebied van Guadalajara aan het land van Recópolis, Zorita en Toledo, en onder meer de kastelen van Madrid en Sopetrán.

11de eeuw: In deze eeuw is de vernietiging van het klooster door Yahya I ibn Ismail al-Ma'mun, emir van Toledo (1043-1075) + Uclés.



Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://wikimapia.org/1880961/es/Monasterio-de-Sopetr%C3%A1n
http://www.sopetran.es/publicaciones/05_11_11_sabatran_guerreros_de_dios.pdf
http://www.eea.csic.es/index.php?option=com_content&task=view&id=83&Itemid=43&lang=en
Patrimonio desaparecido de Guadalajara: una guía para conocerlo y evocarlo (José Luis García de Paz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten