dinsdag 7 juni 2011

Cuenca - Qunkah


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Cuenca
Comarca: Serranía Media
Inwoners: 56.703 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Qunkah
Mark: Marca Media
Kurah: Shantabariya
Taifa:

768: De eerste wali van Qunkah (Cuenca) Suleiman ibn Othman wordt vermoord door de opstandeling Shaqya ibn Abd al-Wahid. Qunkah maakt onderdeel van de kurah Shantabariya.

772: Benoeming van Hilal al-Madyuni tot wali van Qunkah.

887: Overlijden van Suleiman ibn Tawril, wali van Qunkah. Zijn zoon Musa verovert later samen met een leger van 20.000 man Toledo en hij blijft onafhankelijk tot aan zijn dood in 908.

11de eeuw: In Cuena wordt de katib, sha'r, wazir en adib Ibn Sufyan al-Tuyibi, Abu Mohammed geboren. Hij is als wazir in dienst van de Banu Di l-Nun van Toledo in de steden Shantabariya (Santaver) en Cuenca. Hij overlijdt in 1119/20, onbekend waar.

1076: Sancho Ramírez van Aragón probeert tevergeefs om Cuenca in te nemen.

1078: Vlucht van Yahya al-Qadir, na een coup in Toledo, naar Cuenca. Hij vraagt voor hulp bij Alfons VI van León en Castilië.

1088: De militaire leider van Cuenca, Ibn Zannun (Banu Dhi'l-Nun), tekent een verdrag met de emir van Zaragoza, al-Musta'in II. Hij geeft het fort van Segorbe op in ruil voor militaire steun tegen de omsingeling in Valencia als gevolg van de nederlaag van Alfons VI van León en Castilië in Sagrajas.

1097: Een leger onder Mohammed ibn Aisha, wali van Murcia, valt de christenen in het district Cuenca aan en verslaan er Alvar Fáñez in de Slag bij Cuenca. De moslim nemen veel buit in bezit. Álvar Fáñez vlucht naar het noorden. Het lukt de moslims niet het kasteel van Cuenca in te nemen.

1108: Na de slag bij Uclés (1108) verlaten christenen de steden Cuenca en Huete. Cuenca komt onder de controle van de Almoraviden.

1144: Abu Mohammed Abd Allah ibn Fetah ibn al-Farach al-Tagri (El Fronterizo), caid van Qunkah, komt in opstand en verklaart zichzelf onafhankelijk.

1147: Mohammed ibn Abd Allah ibn Said ibn Mardanís ("Rey Lobo", "Wolvenkoning") wordt uitgeroepen tot emir van Cuenca, Murcia, Valencia en de rest van het oostelijk deel van het schiereiland. Hij bied verzet tegen de Almohaden tot aan zijn dood op 8 maart 1172.

1176: Abu Yaqub Yusuf I, emir van de Almohaden (1163-1184), de filosoof Averroes, de historicus Sahib al-Sala (die een gedetailleerde beschrijving maakte van Cuenca) en andere notabelen van de Almohaden betreden de stad en helpen de onderdrukten. Abu Yacub Yusuf en Alfons VIII van Castilië (1158-1214) tekenen een verdrag voor 7 jaar maar in de zomer van 1176 plunderen een deel van de Almohaden de christelijke gebieden van Huete en Uclés en daardoor verbreken zij het verdrag.

1177: Alfons VIII roept de bevolking van Almoguera, Ávila, Atienza, Segovia, Molina, Zamora, La Transierra op om samen met de heer van Albarracín, Pedro Ruiz de Azagra, de graaf Nuño Pérez de Lara, Pedro Gutiérrez, Álvar Fáñez, Tello Pérez, Nuño Sánchez, Ferdinand II van León, Alfons II van Aragón en de Militaire Ordes van Santiago, Calatrava en Montegaudio de stad Cuenca te gaan belegeren. Het Beleg van Cuenca begint op Driekoningen 1177. De slotvoogd Abu Beka vraagt hulp aan Abu Yaqub Yusuf I, emir van de Almohaden, maar die heeft andere bezigheden in Afrika en hij weigert hulp. Op 27 juli doen de belegerden een uitval naar het christelijke kamp met de bedoeling om de koning te doden maar dit mislukt, zij doden (op 3 augustus) enkel de Castiliaanse graaf Nuño Pérez de Lara. De honger, de gekwetsten en de overledenen veroorzaakt door de voortdurende aanvallen van de christelijke troepen dwingen de moslims om de stad over te geven. Het christelijke leger neemt de citadel en het kasteel in en nadat de laatste moslim de stad verlaten heeft trekt Alfons VIII triomfantelijk de stad binnen. De Engelsman Jocelin, bisschop van Sigüenza is ook aanwezig. De Almohaden verliezen met Cuenca een belangrijke strategische positie in de regio van La Mancha.

Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://personal.telefonica.terra.es/web/valweb/hoya.htm
http://www.ibntufayl.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten