dinsdag 7 juni 2011

Talavera de la Reina - Talabayra


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Toledo
Comarca: Talavera de la Reina
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Caesarobriga
Westgotische naam: Aibura (of Ebora)
Arabische naam: Talabayra, Talabira (طلبيرة)
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah:
Taifa:

712: Verovering van Talavera tijdens de mosliminvasie van Tariq ibn Zyad. De stad, gelegen aan de Taag (Nahr Taju) en ten westen van Toledo, wordt versterkt en er wordt een kasteel gebouwd. De stad is oorspronkelijk gesticht door de Kelten.

791/792 (175): Amrus ibn Yusuf al-Muwalad (Arabisch: عمروس بن يوسف المول) komt in opstand tegen zijn heer Aysun ibn Suleiman al-Arabi. Hij valt samen met Sarhabil ibn Saltan al-Zawagi diens familielid Matruh ibn Suleiman al-Arabi aan, waarbij de laatste sneuvelt. Amrus gaat daarna naar Córdoba, waar hij benoemt wordt tot wali van Talavera.

797 (181): Al-Hakam I, emir van Córdoba, geeft het bevel aan de wali van Talavera, Amrus ibn Yusuf, om de rebellie te onderdrukken in Toledo.

813/14: Jaar van overlijden van de Muladi generaal van de emir van Córdoba Amrus ibn Yusuf. Hij overlijdt in Talavera of Zaragoza.

ca. 855 (241): Mohammed I, emir van Córdoba (852-886) geeft het bevel om versterkingen in de Marca Media te bouwen; Calatrava, Talamanca, Madrid, Peñahora, Olmos, Canales en Zorita.

857 (243): Moslim rebellen uit Toledo vallen op 29 april Talavera aan op wali Masud ibn Abd Allah al-Arif. De wali weet de rebellen te verslaan bij een uitval en stuurt 700 afgeslagen hoofden naar Córdoba.

917: Abd ar-Rahman III, emir van Córdoba, verneemt van burgers uit Talavera dat buitenwijken van de stad door het leger van Ordoño II van León platgebrand zijn. Hij geeft het bevel aan generaal Ahmed ibn Mohammed ibn Abi Abda naar het noorden te trekken. Op 2 augustus steekt hij de rivier Duero over.

929: Emir Abd ar-Rahman II benoemt wali's in Madrid, Guadalajara, Talavera, Atienza, Calatrava, Talamanca en Santaver.

950: Ramiro II van León († 951) boekt zijn laatste succes en verslaat een moslimleger bij Talavera.

1063: Jaar van overlijden in Talavera van de muhaddit(hadithgeleerde) Ibn Shaqq al-Layl al-Tulaytuli, Abu Abd Allah. Hij is afkomstig uit Toledo en was verder bekwaam als faqih (Maliki-school), nahwi(grammaticus)en mysticus.

1083: Verovering door Alfons VI van Castilië.

1104: De Almoraviden generaal Ali ibn al-Hajj valt in juni Alfons VI van León aan die Medinaceli belegert. Hij overlijdt kort daarna in de buurt van Talavera.

1109: Op 14 augustus belegeren de Almoraviden onder Tamim ibn Yusuf ibn Tashfin Talavera. Na een maand wordt de belegering afgebroken. Alvar Fañez is de leider van de verdedigers.

1143: De Galisische edelman Fernando Yáñez de Limia († na augustus 1154) wordt genoemd als heer van Talavera en Maqueda (1146).

1173: Moslims verwoesten de omgeving van Talavera.

Bronnen:
Handbuch der Orientalistik: Der Nahe und Mittlere Osten (Salma Khadra Jayyusi,Manuela Marín)
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2b.htm
http://aache.eu/herreracasado/1985/01/01/la-marca-media-de-al-andalus-en-tierras-de-guadalajara/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten