dinsdag 7 juni 2011

Santaver - Shantabariya


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Cuenca
Comarca: La Alcarria
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Civitas Ercavica
Arabische naam: Shantabariya (شنتبرية)
Mark: Marca Media (Midden Mark)
Kurah: Shantabariya
Taifa:

ca. 714: In Santaver/Sontebria (Šantabarīyâ, شنتبرية) vestigt zich de Hawwara berberstam met al-Samh ben Zennun, een van de commandanten van de berber generaal Tariq ibn Ziyad. Deze Banu Zennun (Arabisch Banu Dhi'l-Nun) heerst lange tijd over de regio. Santaver is het huidige Cañaveruelas. De plaats is de hoofdstad van de kurah Shantabariya in de Marca Media. In de Romeinse tijd heet de plaats Civitas Ercávica. De naam zelf is de arabisering van Caeltiberia.

ca. 764: Een Berberopstand onder de schoolmeester Shakya, van de Meknasa-stam (tak van de al-Butr). Hij verovert Santaver, Mérida, Coria en Medellín.

779 (159): Op 30 oktober stuurt emir Abd ar-Rahman I van Córdoba (756-788), een leger tegen Shakya in Shantabariya. Shakya sneuvelt.

781: Emir Abd ar-Rahman I laat vanwege de onrusten de wali Hilal afzetten en afvoeren naar Córdoba.

811-15: Opstand van Berbers in de Spaanse Hoogvlakte (Meseta central), waaronder Santaver, Toledo en Oreto.

830: Bewoners van de regio Santaver lijden onder de plunderingen door de rebel Hashim al-Darrab.

873: Emir Mohammed I van Córdoba (852-886) benoemt op de terugweg van de expeditie naar Zaragoza in Alcalá de Vega Suleiman ibn Zennun (Dhu-Inun, Dhi-I-Nun) als wali van Shantabariya (873-887).

887: Opvolging in Santaver door Musa ibn Suleiman ibn Zennun als wali van Shantabariya (887-908). Hij is ook de (eerste) heerser van Uclés.

888: Musa ibn Suleiman ibn Zennun verklaart zich op 18 februari 888 onafhankelijk van emir al-Mundhir van Córdoba (886-888). Hij trekt met 20.000 berbers en muladies uit Santaver op tegen Toledo. Die stad wordt geplunderd en de regering wordt verdreven.

908: Na de dood van Musa ibn Suleiman ibn Zennun, wali van Shantabariya (887-908) komt Uclés aan al-Fath (908-915), Castillo de Huélamo aan Yahya en Huete aan al-Mutarrif ibn Musa. Al-Fath en al-Mutarrif besturen samen de kurah Shantabariya.

912: De broers al-Fath, al-Mutarrif en Yahya ibn Musa ibn Suleiman betuigen in theorie trouw (oktober) aan de nieuwe emir, Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961). In november komt al-Fath al in opstand tegen de emir. Hij wordt in Calatrava verslagen en daarna achtervolgd tot Uclés.

924: Al-Mutarrif ondersteunt de emir tijdens expeditie, maar Yahya ibn Abi al-Fath en Yahya ibn Musa weigerden. Door voorspraak van al-Mutarrif ontvangen zij genade.

929: Benoeming door Abd ar-Rahman II, emir van Córdoba, van wali's in Madrid, Guadalajara, Talavera, Atienza, Calatrava, Talamanca en Santaver.

935: Tijdens de expeditie van kalief Abd ar-Rahman III tegen Mohammed ibn Hashim al-Tujibi, wali van Zaragoza, weigert Yahya ibn Abi al-Fath, heer van Uclés en wali van Shantabariya de kalief te vergezellen. Op terugkeer passeert de kalief in rust Uclés en volgen er geen represailles.

Bronnen:
http://www.enciclopedia-aragonesa.com
http://genealogiarodriguezmonge.com/72.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten