dinsdag 7 juni 2011

Campo de Calatrava - Qalat al-Rabah


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Ciudad Real
Comarca: Campo de Calatrava
-------
HISTORISCH
Romeinse naam:
Arabische naam: Qalat al-Rabah
Mark:
Kurah: al-Ulga (hoofdstad)
Taifa:

785: Op 13 juli treft de opstandige Abu al-Aswad Mohammed ibn Yusuf ibn Abd ar-Rahman al-Fihri (zoon van Yusuf al-Fihri, voormalige wali van al-Andalus) bij Calatrava (nu Campo de Calatrava) het leger van Abd ar-Rahman I, emir van Córdoba, maar zijn soldaten slaan op de vlucht. De troepen van de emir nemen velen gevangen. Abu al-Aswad ontsnapt.

834: Omayya ibn al-Hakam trekt vanuit Toledo naar Calatrava en laat daar een deel van het leger onder Meysera, bekend als Fata Abu Ayyub. Na het vertrek van Omayya trekken inwoners van Toledo op tegen Meysera, maar hij weet hen in een hinderlaag te lokken. Veel worden verslagen en onthoofd. Enkelen ontsnappen naar Toledo.

835/36 (221): Beleg van Calatrava. Op 25 december 835 gaan inwoners van Toledo wederom naar Calatrava. Het beleg duurt tot 13 december 836 (222). Abd ar-Rahman II, emir van Córdoba, stuurt zijn broer al-Walid ibn al-Hakam.

850: Bewoners van Toledo voeren razzia's uit tegen Calatrava la Vieja (Calatrava) en Valle del Jándula (aan de río Jándula) in Jáen (850-53).

852: De opstandelingen van Toledo nemen na de dood van emir Abd ar-Rahman II Calatrava in.

853: In de zomer wordt Calatrava heroverd door troepen van al-Hakam, broer van Mohammed I, emir van Córdoba, op de opstandelingen. Calatrava komt in handen van Harit ibn Bazi, de voormalige wali van Merida.

ca. 855: Mohammed I, emir van Córdoba, geeft het bevel om versterkingen in de Marca Media te bouwen; Calatrava, Talamanca, Madrid, Peñahora, Olmos, Canales en Zorita.

864: Calatrava wordt als leverancier genoemd van (een deel van) 20.000 paarden (samen met enkele andere plaatsen) aan kroonprins Abd ar-Rahman (III) voor gebruik tijdens de Slag bij la Morcuera tegen Roderik van Castilië.

912: De broers al-Fath, al-Mutarrif en Yahya ibn Musa ibn Suleiman ibn Zennun betuigen in theorie trouw (oktober) aan de nieuwe emir, Abd ar-Rahman III van Córdoba (912/29-961). In november komt al-Fath, heer van Uclés (908-915) al in opstand tegen de emir. Hij wordt in Calatrava verslagen en daarna achtervolgd tot Uclés.

929: Benoeming door Abd ar-Rahman II van wali's in Madrid, Guadalajara, Talavera, Atienza, Calatrava, Talamanca en Santaver.

11de eeuw: In Calatrava wordt de sha'ir (dichter) Ibn Rabah, Abu Tammam (Abu Tammam Galib ibn Rabah) geboren. Hij wordt ook al-Hayyam genoemd. Wellicht overlijdt hij in Sevilla.

1009: De in juni verbannen Berbers uit Córdoba zetten hun kamp op bij Calatrava. Hun leiders kiezen een andere afstammeling van Abd al-Rahman III, nl. Suleiman II al-Musta'in, als eigen kalief. Suleiman ontvangt de hulp van Sancho García van Castilië tegen Mohammed II.

1018: Al-Kasim ibn Hammud, emir van Algeciras (1013-?) en Tanger geeft Jaen, Calatrava en Baeza aan Zohayr.

1147: In januari wordt Calatrava veroverd door het leger van Alfons VII van León en Castilië. De Castiliaanse graaf Manrique Pérez de Lara speelt een sleutelrol bij de inname. Het is de meest verre buitenpost van de christenen. Later dat jaar vergezelt de edelman Osorio Martínez (uit León) Alfons VII tijdens expedities naar Calatrava en Almería.

1158: Beleg van Calatrava. Het kasteel van Calatrava wordt verdedigd door Raymond van Fitero tijdens een aanval van moslims. Raymond, die ingegaan was op het aanbod van Sancho III van Castilië dat het kasteel en de stad aan degene gegeven zal gaan worden, wie het verdedigd tegen de moslims. Raymond wordt aangemoedigd door de frater en voormalig krijgsheer, Diego Velásquez, en ontvangt hulp van aartsbisschop Johan II, aartsbisschop van Toledo. Raymond sticht hierna de Orde van Calatrava.

1164 tot 1169: Don García (uit Navarra) is de eerste grootmeester van de Orde van Calatrava.

1195: Verovering door de Almohaden, na de overwinning op Alfons VIII van Castilië in de slag bij Alarcos. De plaats wordt 17 jaar lang gehouden, tot 1212.

1212: Calatrava wordt, na de slag bij Las Navas de Tolosa, veroverd door het leger van Alfons VIII van Léon. De ridders van de Orde van Calatrava maken het weer tot hun hoofdkwartier.

Bronnen:
http://remacle.org/bloodwolf/arabe/alathyr/croisades2b.htm
http://historiadeextremadura.blogspot.com/2008/10/sublevacin-en-mrida-mrida-est-gobernada.html
http://www.bibliotecaspublicas.es/villarrubiadelosojos/imagenes/Desde_el_arbol_gordo_3A.pdf
http://www.ibntufayl.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten