dinsdag 7 juni 2011

Molina de Aragón - Mulin


Provincie: Castilië-La Mancha
Regio: Guadalajara
Comarca: Señorío de Molina-Alto Tajo
Inwoners: 3.670 (2011)
-------
HISTORISCH
Romeinse naam: Mediolum
Arabische naam: Mulin
Mark: Marca Superior
Kurah: Barus(a)
Taifa: Tulaytulah (Toledo), Balansiya (Valencia) en Mulin (Molina)

10de eeuw: Bouw door moslims van de Castillo de Molina de Aragón (fortaleza de Molina de los Caballeros) in de vallei van de río Gallo. Het maakt deel uit van de kurah Barusa (de kleinste kurah) in Marca Superior.

1075: Molina (nu Molina de Aragón) komt aan Abu Bakr ibn Abd al-Aziz, emir van Valencia (1075-1085). Waarschijnlijk maakt het voorheen deel uit van de taifa Toledo.

1080 tot 1129: Molina is rond deze tijd een taifa, met als eerste emir Hya ibn Galbun. Hij wordt als "Abengalbón" genoemd in de "Cantar de mio Cid".

1100: De taifa komt tijdens heerschappij van emir Azzun (Galbuniden dynastie) aan Peter I van Aragón en Navarra (1094-1104).

1120 (514): Op 18 juni strijdt Azzun ibn Galbun, emir van Molina mee met de wali van Sevilla, Ibrahim ibn Yusuf ibn Tashfin (broer van de kalief Ali) tegen Alfons I van Aragón en Willem IX van Aquitanië in de slag bij Cutanda.

1127/28: Beleg van Molina. In 1127 begint Alfons I van Aragón met de belegering van Molina. Hij doet dit vanuit Castilnuevo, waar hij een kasteel (Castillo de Castilnuevo) laat bouwen. In december 1128 valt de taifa Molina van emir Azzun ibn Galbun. Alfons geeft het aan don Manrique de Lara. Later gaat de stad Molina de los Caballeros, Molina de los Condes en Villa de Molina (nu Molina de Aragón) heten.



Bronnen:
http://es.wikipedia.org
http://www.enciclopedia-aragonesa.com/monograficos/historia/los_musulmanes_en_aragon/marca_superior.asp
http://fmg.ac/Projects/MedLands/NAVARRE%20NOBILITY.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten